Η Ευρώπη ξαναπυροβολεί τα πόδια της -Νευρικότητα στην αγορά φυσικού αερίου

Φωτογραφία shutterstock

Μια εβδομάδα ήταν αρκετή για να αποδείξει πόσο ρευστή είναι ακόμα η κατάσταση στο πεδίο της Ενέργειας και πόσο βιαστική αποδεικνύεται η Ευρώπη, μαζεύοντας άρον- άρον τα έκτακτα μέτρα για την ενεργειακή ασφάλεια.

Στις αρχές του μήνα η τιμή του φυσικού αερίου “έπαιζε” στα 23- 25 ευρώ, φέρνοντας χαμόγελα ικανοποίησης στα οικονομικά επιτελεία όλων των κρατών- μελών της ΕΕ, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης. Αν αναλογιστεί κανείς ότι το βασικό σενάριο για φέτος προέβλεπε μέση τιμή φυσικού αερίου στα 120 ευρώ, αντιλαμβάνεται γιατί στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών υπολογίζουν τουλάχιστον μισή μονάδα πάνω στο ΑΕΠ, μόνο λόγω χαμηλότερου ενεργειακού κόστους.

Οι τελευταίες ημέρες απλώς απέδειξαν πόσο δίκιο έχουν όσοι κρατούν... μικρό καλάθι, γνωρίζοντας ότι ο δρόμος έχει ακόμα πολλές στροφές και αγκάθια. Δεν πρέπει να λησμονούμε, άλλωστε, ότι παράγοντες της αγοράς αλλά και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν επισημάνει πως παρά την υποχώρηση του ενεργειακού κόστους, δεν θα δούμε στον ορατό ορίζοντα τις προ κρίσης τιμές.

Μετά τη χθεσινή “έκρηξη”, όπου ο δείκτης του TTF άγγιξε τα 50 ευρώ, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξήθηκαν περισσότερο από 55% σε εβδομαδιαία βάση. Έγινε κάτι δραματικό; Μάλλον όχι. Το ράλι πυροδότησε αναφορά ότι η Ολλανδία θα κλείσει τη μεγαλύτερη τοποθεσία φυσικού αερίου της Ευρώπης κοντά στο κοίτασμα φυσικού αερίου του Γκρόνινγκεν λόγω των κινδύνων σεισμών από την 1η Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με την Trading Economics, oι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου βρίσκονται σε άνοδο τις τελευταίες δύο εβδομάδες καθώς η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί, ενώ η παραγωγή στη Νορβηγία, τον μεγαλύτερο προμηθευτή της Ευρώπης, μειώθηκε. Αρκετές διακοπές στα νορβηγικά κοιτάσματα φυσικού αερίου έχουν παραταθεί και οι εργασίες πρόκειται να συνεχιστούν μέχρι τον Ιούλιο. Εν τω μεταξύ, οι προβλέψεις για θερμότερο καιρό θα αυξήσουν τη ζήτηση για φυσικό αέριο για την παραγωγή ενέργειας για κλιματισμό. Σχετικές αναφορές από τη Γερμανία, για υψηλές θερμοκρασίες τις επόμενες ημέρες, ενισχύουν αυτήν την εικόνα.

Επί του παρόντος, η αποθήκευση φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι πλήρης κατά 72,6% και η Ευρωπαϊκή Ένωση στοχεύει να επιτύχει στόχο αποθεμάτων αποθήκευσης 90% έως την 1η Νοεμβρίου.

Κι ενώ είναι προφανής η ρευστότητα στο μέτωπο της Ενέργειας- ποιος μπορεί να εγγυηθεί άραγε ότι και ο επόμενος Χειμώνας θα είναι ήπιος ή ποιος βάζει το χέρι του στη φωτιά ότι η Ευρώπη θα εξασφαλίσει εύκολα τις ποσότητες LNG που χρειάζεται;- στις Βρυξέλλες αποφάσισαν να κηρύξουν λήξη συναγερμού, να αποσύρουν τα έκτακτα μέτρα (ακόμα και το “φρένο” στην τιμή του φυσικού αερίου) και να βαδίσουν στα τυφλά.

Από την άλλη, η Ρωσία φαίνεται ότι ξεπερνά μάλλον με μικρές απώλειες τις οικονομικές κυρώσεις. Οι αποστολές αργού πετρελαίου ξεπέρασαν τα στοιχεία του περασμένου έτους παρά τις κυρώσεις. Όπως αναφέρει το ενημερωτικό σημείωμα του Γραφείου Οικονομικών κι Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας, από τον Απρίλιο έως τον Μάιο, οι εξαγωγές ανήλθαν σε περίπου 3,55 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα. Την ίδια περίοδο έτους 2022, οι παραδόσεις ήταν κατά 0,4 εκατ. βαρέλια λιγότερες.

Κύριοι αγοραστές πετρελαίου μετά την επιβολή των δυτικών κυρώσεων ήταν η Ινδία, η Κίνα και η Τουρκία. Παρατηρητές ανέφεραν μείωση των εσόδων της Μόσχας από την προμήθεια ενεργειακών πρώτων υλών, με κύριο λόγο τις προσφερθείσες εκπτώσεις. Τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στο τετράμηνο μειώθηκαν κατά 52%, ωστόσο θα πρέπει να συνυπολογίσει κανείς και τη “βουτιά” των τιμών.

Σημειωτέον ότι μέχρι το 2026, η Ιαπωνία έχει το δικαίωμα να αυξήσει την παροχή ρωσικού φυσικού αερίου κατά 2 εκατ. τόνους ετησίως, χάρη στο έργο Arctic LNG-2.

ΣΧΕΤΙΚΑ