Πληθώρα ευκαιριών για Έλληνες εξαγωγείς στην αγορά της Ρουμανίας- Στα 144 δισ. ευρώ οι ρουμανικές εισαγωγές, με τις ελληνικές στο 1,8 δισ. ευρώ
Την πληθώρα ευκαιριών για την είσοδο ή και την ενίσχυση του μεριδίου αγοράς των Ελλήνων εξαγωγέων στη ρουμανική αγορά, σε καίριους κλάδους της εθνικής μας οικονομίας, ανέδειξε η υλοποίηση επιχειρηματικής αποστολής στη βαλκανική χώρα, την οποία διοργάνωσαν οι Σύνδεσμοι Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ), Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΒΕ) και το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), με την υποστήριξη της Πρεσβείας και του Γραφείου Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών και του Enterprise Europe Network.
Η επιχειρηματική αποστολή, την οποία συνόδευσε η γ.γ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών Βίκυ Λοΐζου, επικεφαλής της Enterprise Greece, πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 7-9 Ιουνίου 2023, ενώ το «παρών» έδωσαν 12 επιχειρήσεις από τους κλάδους της υγείας/φαρμάκων/καλλυντικών, των τροφίμων, των κατασκευών, της ενέργειας, των γεωργικών λιπασμάτων και των τεχνολογιών πληροφορικής.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ), μεγάλες ευκαιρίες παρουσιάζει για τους Έλληνες επιχειρηματίες ο κλάδος της ενέργειας, με δεδομένο ότι «η Ρουμανία βρίσκεται σε φάση μετάβασης της παραγωγής ενέργειας, από λιγνίτη σε φυσικό αέριο, με μεγάλες επιχορηγήσεις και ιδιωτικοποιήσεις». Σημειώνεται, δε, ότι «ο στόχος της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ για το 2030 είναι να φτάσει στο 30,7%».
Ευκαιρίες παρουσιάζει η ρουμανική αγορά και στον αγροτικό τομέα, αφού παρά το γεγονός ότι η χώρα διαθέτει περίπου 15 εκατ. εκτάρια γεωργικής γης και μάλιστα τα 2/3 της καλλιεργήσιμης γης χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια δημητριακών, ωστόσο «η χώρα εισάγει πολλά δημητριακά, φρούτα και λαχανικά». Έτσι, εκτός από άμεσες εξαγωγές, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για τη δυναμική διείσδυση των ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά και σημαντικές ευκαιρίες για συνεργασίες στους κλάδους: της ψηφιοποίησης του γεωργικού τομέα, των υποδομών άρδευσης και διάβρωσης του εδάφους, στη μηχανοποίηση και την εκτεταμένη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών, στα συστήματα συλλογής, αποθήκευσης και επεξεργασίας γεωργικών προϊόντων, καθώς και στη βιολογική γεωργία και μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων.
Ένας ακόμα κλάδος που παρουσιάζει ευκαιρίες για τους Έλληνες επιχειρηματίες είναι και ο κατασκευαστικός, «δεδομένου ότι υπάρχει έντονη ανάπτυξη όσον αφορά την κατασκευή οδικών αξόνων και την ψηφιοποίηση και πράσινη μετάβαση του δημόσιου τομέα, μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τη Ρουμανία (PNRR), καθώς και στην κατασκευή νέων κτιρίων που θα φιλοξενήσουν κατοικίες και γραφεία, ακολουθώντας τις πράσινες και ψηφιακές προδιαγραφές», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Οι επαφές και το Φόρουμ
Στο πλαίσιο της επιχειρηματικής αποστολής, την πρώτη ημέρα παραμονής της ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής στη Ρουμανία πραγματοποιηθήκαν θεσμικές συναντήσεις ανάμεσα στους εκπροσώπους των φορέων και του Ελληνο-Ρουμανικού Διμερούς Εμπορικού Επιμελητηρίου, καθώς και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Πράχοβα, ενώ παρατέθηκε δείπνο εργασία από την Αlpha Bank Romania.
Στις 8/6 διοργανώθηκε επιχειρηματικό φόρουμ στις εγκαταστάσεις του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου του Βουκουρεστίου, στη διάρκεια του οποίου μίλησε -μεταξύ άλλων- ο πρόεδρος της ρουμανικής υπηρεσίας για τις Επενδύσεις και το Εξωτερικό Εμπόριο, που υπάγεται στο γραφείο του Πρωθυπουργού και πραγματοποιήθηκαν πάνω από 80 επιχειρηματικές συναντήσεις. Δεξίωση παρέθεσαν στα μέλη της αποστολής η Πρεσβεία της Ελλάδας στην Ρουμανία και το Ελληνο-Ρουμανικό Διμερές Εμπορικό Επιμελητήριο.
Η γ.γ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Εξωστρέφειας, στη διάρκεια της τοποθέτησής της στο φόρουμ υπογράμμισε την ισχυρή βούληση της Ελλάδας για ενδυνάμωση των σχέσεων με τη Ρουμανία και των επαφών μεταξύ των δύο επιχειρηματικών κοινοτήτων. Επισήμανε ότι «υπάρχουν αρκετά περιθώρια βελτίωσης των διμερών οικονομικών/εμπορικών σχέσεων, αξιοποιώντας το γενικότερο ευνοϊκό οικονομικό κλίμα στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, που έχει οδηγήσει σε ρεκόρ, τόσο στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, όσο και στην αύξηση των ελληνικών εξαγωγών. Πρωτοβουλίες όπως η συγκεκριμένη επιχειρηματική αποστολή, συντελούν καθοριστικά σε αυτή την κατεύθυνση».
Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΣΕΒΕ Παναγιώτης Χασάπης σημείωσε ότι παρά την έντονη εμπορική δραστηριότητα μεταξύ των δύο χωρών και το γεγονός ότι η Ρουμανία απορροφά ελληνικά προϊόντα αξίας 1,8 δισ. ευρώ, ωστόσο, «υπάρχουν πολλές αναξιοποίητες ευκαιρίες, καθώς οι συνολικές εισαγωγές της ανέρχονται σε 144,4 δισ. ευρώ. Επενδύοντας σε στοχευμένες επιχειρηματικές αποστολές όπως αυτή, οι προοπτικές ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών δύνανται να μετατραπούν σε προστιθέμενη αξία για την ελληνική οικονομία».
«Οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές, ώστε να χτίσουμε πάνω στις ισχυρές βάσεις που έχουν δημιουργηθεί ως τώρα και να διευρύνουμε και να εμβαθύνουμε τη διμερή επιχειρηματική συνεργασία, με δράσεις δικτύωσης», επισήμανε, από την πλευρά της, η πρόεδρος του ΕΒΕΑ Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, ενώ η διευθύντρια Διεθνών Σχέσεων και Περιφερειακής Ανάπτυξης στον ΣΕΒ Βίκυ Μακρυγιάννη, υπογραμμίζοντας την ανοδική πορεία των ελληνικών εξαγωγών στη Ρουμανία τα τελευταία τρία χρόνια, εξέφρασε την ευχή, «η ανοδική αυτή πορεία να συνεχιστεί και την επόμενη δεκαετία, συμβάλλοντας σε περαιτέρω ανάπτυξη του διμερούς εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών».
Κατά την τελευταία ημέρα παραμονής της στη Ρουμανία, η ελληνική επιχειρηματική αποστολή ενημερώθηκε για το φορολογικό, τραπεζικό και επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας, από τον Executive Vice President Wholesale της Alpha Bank Romania Περικλή Βούλγαρη και ακολούθησαν επιχειρηματικές συναντήσεις σε Βουκουρέστι και άλλες κοντινές πόλεις.