«Καλή χρονιά» με 4 δισ. φόρους τον Ιανουάριο
«Τέρμα το διάλειμμα - τα κεφάλια μέσα», και κάπως έτσι οι φορολογούμενοι, πριν καλά- καλά ξεπεράσουν τη γλυκιά ζάλη των εορτών, θα προσγειωθούν στη σκληρή πραγματικότητα των φόρων.
Σύμφωνα με τον μηνιαίο προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών, ο Ιανουάριος αναμένεται ιδιαιτέρως αποδοτικός, με φορολογικές εισπράξεις που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 4 δις ευρώ, εκ των οποίων περίπου 500 εκατ. ευρώ θα μπουν στα κρατικά ταμεία από την τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ για το 2018.
Ωστόσο, τη μερίδα του λέοντος θα εισφέρουν και πάλι τα πιο αδύναμα νοικοκυριά, μέσω των φόρων που πληρώνουν για αγαθά κι υπηρεσίες, δηλαδή μέσω του ΦΠΑ και των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης, που δεν κάνουν διακρίσεις σε έχοντες και μη έχοντες. Και το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή η χρυσή συνταγή- για το υπουργείο Οικονομικών- δεν θα αλλάξει ούτε φέτος, καθώς οι φόροι στην κατανάλωση θα συμβάλουν πάνω από το 50% στα φορολογικά έσοδα του 2019.
Το σύνολο των προ επιστροφών φόρων για φέτος υπολογίζονται στα 51,263 δις ευρώ, δηλαδή περίπου 900 εκατ. Ευρώ πάνω απ’ όσα προέβλεπε το Μεσοπρόθεσμο. Πόσα από αυτά αναμένονται από τους φόρους σε αγαθά και υπηρεσίες; 27,559 δισ ευρώ, δηλαδή αυξημένα κατά 682 εκατ. ευρώ ή 2,5% έναντι του στόχου του Μεσοπρόθεσμου. Ειδικότερα, τα έσοδα από ΦΠΑ αναμένεται να ανέλθουν στα 17,210 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 565 εκατ. ευρώ από τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου, ενώ οι εισπράξεις από τους υπόλοιπους φόρους κατανάλωσης προβλέπονται στα 7,381 δισ. Ευρώ, δηλαδή οριακά (51 εκατ. Ευρώ) χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις του Μεσοπρόθεσμου.
Το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει και σε αυξημένες εισπράξεις από τους συνταξιούχους, ειδικά από εκείνους που γλίτωσαν το «ψαλίδι» στην προσωπική διαφορά, μετά από τον επανυπολογισμό, που «τρέχει». Μπορεί να απέφυγαν, λοιπόν, το «μαχαίρι» των δανειστών, αλλά δεν αποφεύγουν τις κρατήσεις που συνεπάγεται η διατήρηση των συντάξεων τους. Έτσι, ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 11,070 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 211 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, ως αποτέλεσμα της δευτερογενούς επίδρασης των συνταξιοδοτικών παρεμβάσεων.