Ο «χάρτης» των επιτοκίων -Τα γεράκια της ΕΚΤ πιέζουν και για Φθινοπωρινές αυξήσεις
Τα τελευταία στοιχεία από τη Eurostat έριξαν κι άλλο νερό στο μύλο των «σκληρών» της ΕΚΤ, που επιμένουν ότι δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο ταβάνι των επιτοκίων.
Ο γενικός πληθωρισμός έχει σαφώς υποχωρήσει από τα επίπεδα ρεκόρ των προηγούμενων μηνών, ωστόσο επιδεικνύει αντοχές, αν λάβει κανείς υπόψιν ότι τον Απρίλιο “τσίμπησε” στο 9% από 6,9%. Επιπλέον, ο δείκτης των τροφίμων κινείται με διψήφια ποσοστά, έστω μικρότερα από τους προηγούμενους μήνες, ενώ το χειρότερο όλων- όπως τουλάχιστον το ερμηνεύουν τα “γεράκια” στη Φρανκφούρτη- είναι η διάχυση των αυξήσεων σε αγαθά- υπηρεσίες πλην ενέργειας και τροφίμων.
Με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι σχηματοποιείται ένα ισχυρό μπλοκ στην ΕΚΤ, που θα πιέσει για νέες αυξήσεις επιτοκίων ως τα όρια του 4%, από 3,25% σήμερα, έχει ενδιαφέρον να αποτυπωθεί η κατάσταση ως έχει σήμερα, σε Ελλάδα κι Ευρώπη. Αυτό ακριβώς έπραξε η Τράπεζα της Ελλάδας, σε ειδική της ανάλυση.
Κατά τη διάρκεια του 2022 και τους πρώτους μήνες του 2023, τα επιτόκια χορηγήσεων στις νέες συμβάσεις στην Ελλάδα είναι μεταξύ των υψηλότερων στην ευρωζώνη. Μετά τον Ιούλιο του 2022, το εν λόγω μέσο σταθμισμένο επιτόκιο για την Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των τριών υψηλότερων θέσεων και το Φεβρουάριο 2023 διαμορφώθηκε σε 5,57%. Η διάμεσος και η μέση σταθμισμένη τιμή των χωρών της ζώνης του ευρώ είναι 4,41% και 3,93% αντίστοιχα, ενώ η ελάχιστη και μέγιστη τιμή παρατηρούνται στη Γαλλία (3,15%) και τη Μάλτα (5,81%), αντίστοιχα.
Αντίθετα, τα επιτόκια των νέων καταθέσεων στην Ελλάδα – κατά τη διάρκεια του 2022 και τους πρώτους μήνες του 2023 είναι μεταξύ των χαμηλότερων στην ευρωζώνη. Μετά τον Ιούλιο του 2022, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο καταθέσεων για νέες συμβάσεις είναι μεταξύ των χαμηλότερων επιτοκίων και το Φεβρουάριο του 2023 διαμορφώθηκε σε 0,21%. Η διάμεσος και η μέση σταθμισμένη τιμή για τις χώρες της ευρωζώνης το Φεβρουάριο του 2023 είναι 0,27% και 0,6%, αντίστοιχα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε έξι χώρες της ζώνης του ευρώ προσφέρονται χαμηλά επιτόκια καταθέσεων (μεταξύ 0,12-0,18%), ενώ η ελάχιστη και μέγιστη τιμή παρατηρούνται στην Ιρλανδία (0,12%) και τη Γαλλία (1,27%), αντίστοιχα. Ως εκ τούτου, τα spreads (περιθώριο επιτοκίων) μεταξύ νέων χορηγήσεων και καταθέσεων είναι στην Ελλάδα μεταξύ των υψηλότερων στην Ευρωζώνη. Το εν λόγω περιθώριο για την Ελλάδα διαμορφώθηκε το Φεβρουάριο του 2023 σε 5,36 εκατοστιαίες μονάδες (ε.μ.). Η διάμεσος και η μέση σταθμισμένη τιμή των χωρών της ζώνης του ευρώ είναι 4,12 και 3,33 ε.μ., αντίστοιχα. Η ελάχιστη και μέγιστη τιμή παρατηρούνται στη Γαλλία (1,88 ε.μ.) και τη Λετονία (5,63 ε.μ.), αντίστοιχα.