ΕΝΦΙΑ χωρίς... εκπλήξεις για τους πολλούς

SOOC/ Alexandros Michailidis

Μέσα στο Σαββατοκύριακο θα “κρεμαστούν” στο Taxis τα εκκαθαριστικά του φετινού ΕΝΦΙΑ, ο οποίος δεν κρύβει εκπλήξεις, τουλάχιστον όχι γι’ αυτούς που δεν είχαν αλλαγές στην περιουσιακή τους κατάσταση ή στο εισόδημα με βάση το οποίο ορίζονται απαλλαγές κι εκπτώσεις.

Ο φόρος και φέτος θα πρέπει να πληρωθεί το πολύ σε 10 μηνιαίες δόσεις και μένει να διαπιστωθεί αν θα διατηρηθούν τα υψηλά ποσοστά εισπραξιμότητας, που ξεπέρασαν πέρσι το 77% και έφεραν χαμόγελα στο υπουργείο Οικονομικών.

Η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να καταβληθεί έως το τέλος Μάϊου και η τελευταία έως το τέλος Φεβρουαρίου 2024, ενώ σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης δεν παρέχεται η παραμικρή έκπτωση, αφού για ένα μάλλον ανεξήγητο λόγο, η έκπτωση του 3% ισχύει μόνο για εφάπαξ εξόφληση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Στην περίπτωση που οι φορολογούμενοι διαπιστώσουν λάθη στην αποτύπωση της περιουσίας τους, έχουν τη δυνατότητα να κάνουν διορθώσεις και να αποφύγουν υψηλές χρεώσεις. Μετά την ανάρτηση των εκκαθαριστικών θα ανοίξει εκ νέου η πλατφόρμα του Ε9 2023 για τροποποιητικές δηλώσεις, οι οποίες θα μπορούν να υποβληθούν έως 30 Ιουνίου.

Οι ιδιοκτήτες, μικροί και μεγάλοι σκέπτονται, πάντως, από τώρα τι τους... ξημερώνει, όταν δηλαδή θα αναθεωρηθούν εκ νέου οι αντικειμενικές αξίες. Και η ανησυχία αυτή δεν είναι υπερβολική, αν λάβει κανείς υπόψιν την “’έκρηξη” των εμπορικών τιμών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το... ραντεβού, σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, πάει για την επόμενη χρονιά, αναφορικά με τη νέα αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Οι διαδικασίες θεωρητικά θα ξεκινήσουν μέσα στο 2023 και υπολογίζεται ότι θα διαρκέσουν για περίπου ένα 12μηνο, πράγμα που σημαίνει, όμως, πρακτικά ότι η εκκαθάριση του 2024 οριακά θα γίνει με τις νέες Τιμές Ζώνης.

Το... μοντέλο θα είναι το γνωστό, κοινώς θα οριστούν ορκωτοί εκτιμητές με δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος, οι οποίοι θα “σαρώσουν” τις περιοχές που θα αναλάβουν, θα χρησιμοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα συγκριτικά στοιχεία π.χ. από μεσιτικά γραφεία και κτηματολογικές υπηρεσίες, θα αξιολογήσουν τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων για το ύψος των μισθωμάτων και τελικά θα εισηγηθούν τις νέες Τιμές Ζώνης.

Τεχνικές δυσκολίες έχει σε αυτήν τη φάση και το αυτοματοποιημένο σύστημα, με το οποίο θα μπορούν να υπολογίζονται σε πραγματικό χρόνο οι αξίες των ακινήτων. Το πιο σημαντικό πρόβλημα στην παρούσα φάση είναι η χορήγηση στοιχείων στο σύστημα, καθώς έχουν προκύψει νομικά εμπόδια, τα οποία σχετίζονται με την εμπιστευτικότητα των εν λόγω πληροφοριών.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι για το 2023 οι φορολογούμενοι απαλλάσσονται από τον... πονοκέφαλο των επιβαρύνσεων στον ΕΝΦΙΑ- και όχι μόνο- αν λάβει κανείς υπόψιν ότι παρά τη δίδυμη κρίση του κορωνοϊού και του ενεργειακού, οι εμπορικές αξίες των ακινήτων έχουν... απογειωθεί. Ειδικά στις περιοχές όπου δημιουργούνται νέες υποδομές (π.χ. Ελληνικό, Αθηναϊκή Ριβιέρα, Μετρό Θεσσαλονίκης) ή βελτιώνονται οι υφιστάμενες (π.χ. επέκταση του Μετρό στον Πειραιά), το αγοραστικό ενδιαφέρον έχει πυροδοτήσει ένα... ντελίριο τιμών κι αυτό αν μη τι άλλο θα έπρεπε να αποτυπωθεί και στις αντικειμενικές αξίες, με βάση τις οποίες φορολογούνται οι πάσης φύσεως μεταβιβάσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ