Κυνηγώντας τα πλαστά τιμολόγια -«Πάρτι» εκατομμυρίων εντόπισαν οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ

Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων/ Φωτογραφία Eurokinissi

Εταιρία- “μαϊμού”, με έδρα στο κέντρο της Αθήνας, υποτίθεται ότι δραστηριοποιούνταν στο χονδρεμπόριο ρούχων. Η πραγματική της δραστηριότητα ήταν, όμως, να διακινεί τιμολόγια- “μαϊμού” εκατομμυρίων ευρώ, αποτελώντας “θυγατρική” ενός πολυπλόκαμου κυκλώματος με... ειδίκευση σε προϊόντα τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού.

Όπως έδειξαν οι έλεγχοι των Ράμπο της ΑΑΔΕ, στόχος του κυκλώματος ήταν η δημιουργία ενδιάμεσων ανύπαρκτων εταιρειών, με απώτερο στόχο την ωφέλεια που δημιουργείται από την καταστρατήγηση των διατάξεων του ΦΠΑ σε ένα ή περισσότερα στάδια της αλυσίδας. Η εταιρία, που πιάστηκε στα πράσα στο κέντρο της Αθήνας, είχε προλάβει να εκδώσει σε μόλις μια διετία, συνολικά 5.627 εικονικά φορολογικά στοιχεία καθαρής αξίας 109,3 εκατ. Ευρώ, πλέον ΦΠΑ 21,3 εκατ. Ευρώ!

Το κύκλωμα αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Στην ΑΑΔΕ είναι αποφασισμένοι να αξιοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα ηλεκτρονικά “εργαλεία”, προκειμένου να κάνουν δύσκολη τη ζωή στους... πονηρούς και εκτιμάται ότι αυτό είναι δυνατό με την υποχρεωτική χρήση της πλατφόρμας myDATA για την τήρηση ηλεκτρονικών βιβλίων, την ηλεκτρονική τιμολόγηση και τη διασύνδεση όλων των φορολογικών ταμειακών μηχανών με τα πληροφοριακά συστήματά της.

Σε επίπεδο ελέγχων, ο προγραμματισμός της χρονιάς προβλέπει μεγάλο πλήθος στοχευμένων φορολογικών εξορμήσεων, με χρήση και έμμεσων τεχνικών ελέγχου και εκτεταμένες ηλεκτρονικές διασταυρώσεις. Είναι ενδεικτικό ότι έχει προβλεφθεί ειδικός στόχος για τη διενέργεια τουλάχιστον 470 υποθέσεων ερευνών φοροδιαφυγής από τις ΥΕΔΔΕ, που σχετίζονται με ανοίγματα τραπεζικών λογαριασμών, επεξεργασίες κατασχεμένων στοιχείων και αρχείων, κυκλώματα έκδοσης και λήψης εικονικών φορολογικών στοιχείων, επεξεργασίας ψηφιακών αρχείων κλπ.

Ο... θησαυρός των εικονικών τιμολογίων, που ανέδειξε το ξετίναγμα της εταιρίας- “μαϊμού” στο κέντρο της Αθήνας, ήταν η πιο εντυπωσιακή αλλά όχι η μοναδική επιτυχία των ελεγκτικών Αρχών. Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση εταιρίας στη Γλυφάδα- και αυτή με αντικείμενο δραστηριότητας υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας- η οποία στη διετία 2019-2020, εξέδωσε και έλαβε 123 εικονικά φορολογικά στοιχεία. Η καθαρή αξία των εν λόγω στοιχείων ανήλθε σε 21,5 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ 5,1 εκατ. ευρώ. Το ενδιαφέρον σε αυτήν την υπόθεση είναι ότι τα λαγωνικά των ΥΕΔΔΕ, έφτασαν στην επιχείρηση, κατόπιν επεξεργασίας κατασχεμένων στοιχείων από άλλη περίπτωση.

Μετά την επεξεργασία κατασχεμένων στοιχείων, οι Ράμπο της ΑΑΔΕ κατέληξαν σε άλλη, ανάλογη περίπτωση. Υποκατάστημα αλλοδαπής εταιρείας με έδρα στην Ελευσίνα και αντικείμενο δραστηριότητας το χονδρικό εμπόριο τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, κατά τις χρήσεις 2018 και 2019 εξέδωσε και έλαβε 225 εικονικά φορολογικά στοιχεία αξίας 37,4 εκατ. ευρώ. Ο διαφυγών ΦΠΑ ανέρχεται σε 2,4 εκατ. ευρώ.

Αποδεικνύοντας ότι το πεδίο των τηλεπικοινωνιών είναι... αγαπημένο, σε άλλο έλεγχο εντοπίστηκε ΕΠΕ στο Μαρούσι η οποία εξέδωσε και έλαβε 252 εικονικά φορολογικά στοιχεία αξίας 91,9 εκατ. Ευρώ, πλέον ΦΠΑ 12,6 εκατ. Ευρώ.

Ο κύκλος των ελέγχων και των αποκαλύψεων, σε επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας, έκλεισε με μια ΕΠΕ με έδρα στη Μεταμόρφωση Αττικής και αντικείμενο δραστηριότητας το χονδρικό εμπόριο προϊόντων τεχνολογίας. Η εταιρία ήταν ιδιαιτέρως... δραστήρια, καθώς στη διετία 2018 και 2019 εξέδωσε και έλαβε 133 εικονικά φορολογικά στοιχεία αξίας 22,9 εκατ. Ευρώ, πλέον ΦΠΑ 2,7 εκατ. Ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ