Άλλα... κόλπα για τον εντοπισμό των φοροφυγάδων
Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν μια χώρα όπου κάποιοι μπορούσαν να μεταφέρουν αγαθά με δελτίο αποστολής έτσι ώστε να μετακινούνται νομότυπα, αλλά όταν έφταναν στον προορισμό τους μπορούσαν να σκίσουν το δελτίο αποστολής, να μην “κόψουν” τιμολόγιο, τα εμπορεύματα να παραδοθούν “μαύρα” κι ούτε γάτα κι ούτε ζημιά.
Τα παραπάνω μπορεί να σας... θυμίζουν κάτι, ωστόσο οι διατάξεις που πέρασαν πριν κλείσει η Βουλή, σε συνδυασμό με τα έργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, “οπλίζουν” τους Ράμπο της ΑΑΔΕ στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.
Ξεκινώντας από τα δελτία αποστολής, το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2023 προβλέπει ότι θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά ως το Σεπτέμβριο, έτσι ώστε οι ελεγκτικές Αρχές να μπορούν ανά πάσα ώρα και στιγμή να διαπιστώσουν αν εκδόθηκαν τα απαιτούμενα τιμολόγια. Δεν είναι, όμως, αυτό το μόνο ηλεκτρονικό δόκανο, που θα στήσει η ΑΑΔΕ.
Σύστημα παρακολούθησης της κίνησης επαγγελματικών οχημάτων και εμπορευματοκιβωτίων κατά την είσοδο και την κυκλοφορία τους στη χώρα. Βασικός στόχος είναι η αντιμετώπιση του διασυνοριακού εγκλήματος και η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου προϊόντων. Περιλαμβάνει τις ακόλουθες ενέργειες:
• Δημιουργία Συστήματος Αυτόματης Καταγραφής Πινακίδων Διερχόμενων Οχημάτων (ΣΥΚΑΔ - Σύστημα (παρακολούθησης) Καταγραφής Διελεύσεων) που περιλαμβάνει πληροφοριακό σύστημα και τεχνολογικό εξοπλισμό (κάμερες, μπάρες, υποδομές κ.λπ.), αυτόματη αναγνώριση και καταγραφή στοιχείων οχημάτων παντός τύπου (Ι.Χ., φορτηγών, λεωφορείων, βυτιοφόρων, μοτοσυκλετών κ.λπ.) κατά τη διέλευσή τους από συγκεκριμένο σημείο ελέγχου. Τα παραπάνω συστήματα θα εγκατασταθούν σε περίπου 30 συνοριακά σημεία και λιμένες.
• Προμήθεια και εγκατάσταση GPS / RFID σε οχήματα / εμπορευματοκιβώτια προκειμένου να διευκολυνθεί ο εντοπισμός τους.
• Προμήθεια και εγκατάσταση καμερών παρακολούθησης σε σημαντικούς κόμβους μεταφοράς (περίπου 17 σημεία).
• Προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος αυτόματης ζύγισης βαρέων οχημάτων σε επιλεγμένα σημεία όπως στις εισόδους της χώρας και στους σταθμούς διοδίων όπου θα μπορεί να ζυγίζεται αυτόματα το όχημα στη δεξιά λωρίδα διοδίων με τέτοιο τρόπο, ώστε να διευκολύνεται ο έλεγχος από μεικτό κλιμάκιο.
• Προμήθεια 15 μηχανημάτων έξυπνης μύτης (smart nose) για την Ελεγκτική Υπηρεσία Τελωνείων (ΕΛΥΤ) και για τις 14 υπηρεσίες των Κινητών Ομάδων Ελέγχου (ΚΟΕ) και των Θαλάσσιων Ομάδων Ελέγχου (ΘΟΕ)
Ψηφιακός Μετασχηματισμός των φορολογικών ελέγχων:
• Εκσυγχρονισμός των δυνατοτήτων αξιοποίησης δεδομένων μέσω της ανάπτυξης ενός νέου περιβάλλοντος Επιχειρησιακής Ευφυΐας και Ανάλυσης Δεδομένων.
• Πλήρης ενεργοποίηση του συστήματος myDATA μέχρι το τέλος του 2022, το οποίο συλλέγει τα δεδομένα των οικονομικών συναλλαγών των επιχειρήσεων (ολοκληρώθηκε).
• Αναδιοργάνωση του ελεγκτικού μηχανισμού της ΑΑΔΕ με τη θεσμοθέτηση και ενεργοποίηση των Ελεγκτικών Κέντρων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (ολοκληρώθηκε).
• Ανάπτυξη ηλεκτρονικών εργαλείων υποστήριξης των Έμμεσων Τεχνικών Ελέγχου.
• Μέσω του νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Φορολογίας, θα υποστηρίζονται πλήρως η διαχείριση των υποθέσεων ελέγχου, η άμεση πρόσβαση για λόγους ελέγχου σε όλα τα διαθέσιμα δεδομένα των φορολογούμενων, η αυτοματοποίηση των διασταυρώσεων, η αυτοματοποίηση της σύνταξης των φύλλων και των αναφορών ελέγχου, καθώς και η υποστήριξη των ηλεκτρονικών κοινοποιήσεων.
• Αναθεώρηση και αναβάθμιση της συνεργασίας με το χρηματοπιστωτικό σύστημα για την τυποποίηση, αυτοματοποίηση και επέκταση των διαδικασιών ανταλλαγής δεδομένων.
Ψηφιακό σύστημα καταγραφής, παρακολούθησης και διαχείρισης κινδύνων στην ΑΑΔΕ και Κατάρτιση Πλάνου Διαχείρισης Επιχειρησιακής Συνέχειας:
Το συγκεκριμένο υποέργο συνίσταται στην ανάπτυξη ολοκληρωμένης προσέγγισης διαχείρισης κινδύνων στην ΑΑΔΕ, η οποία αφορά στην αναγνώριση, στην αξιολόγηση, στην κατηγοριοποίηση, στην επικοινωνία και στη διαχείριση των κινδύνων συμμόρφωσης και των επιχειρησιακών κινδύνων της Αρχής.
Περιλαμβάνει ένα Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Κινδύνων Συμμόρφωσης και Διαχείρισης Επιχειρησιακών Κινδύνων. Επίσης στο πλαίσιο του υποέργου θα καταρτιστεί ένα Πλάνο Διαχείρισης Επιχειρησιακής Συνέχειας για την ΑΑΔΕ, ώστε να διασφαλιστεί ότι η Αρχή θα μπορεί να συνεχίζει την αποτελεσματική λειτουργία της, αντιμετωπίζοντας οποιεσδήποτε καταστάσεις δημιουργηθούν