Κρυπτονομίσματα: Περισσότερα από 70 δισεκατομμύρια δολάρια «χάθηκαν» από την αγορά μέσα σε 24 ώρες

NEWSROOM
Τα πιο γνωστά κρυπτονομίσματα
Τα πιο γνωστά κρυπτονομίσματα/ Φωτογραφία shutterstock

Το Bitcoin έπεσε κάτω από τα 20.000 δολάρια την Παρασκευή (10/3), φτάνοντας σε χαμηλό σχεδόν δύο μηνών, εξαλείφοντας έτσι από την αγορά κρυπτονομισμάτων 70 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε 24ωρες.

Το ξεπούλημα στα κρυπτονομίσματα προκλήθηκε από διάφορους παράγοντες. Η κίνηση των τιμών των κρυπτονομισμάτων είναι αρκετά στενά συνδεδεμένη με τα χρηματιστήρια των ΗΠΑ, ιδιαίτερα με το Nasdaq που είναι βαρύ για την τεχνολογία. Την Πέμπτη (9/3), οι σημαντικοί δείκτες των ΗΠΑ έκλεισαν με πτώση.

Την περασμένη Τρίτη (7/3), ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ(FED), Τζερόμ Πάουελ, ανέφερε ότι τα επιτόκια μπορεί να αυξηθούν -και να παραμείνουν υψηλότερα- από το αναμενόμενο. Η αύξηση των επιτοκίων κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους έχει επιβαρύνει τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου, όπως οι μετοχές, και ιδιαίτερα τα κρυπτονομίσματα.

«Υπάρχουν ελάχιστοι λόγοι για να αγοράσετε bitcoin τώρα, καθώς η αγορά είναι κορεσμένη από αρνητικές εξελίξεις, όχι μόνο ειδικά για τη βιομηχανία κρυπτογράφησης, αλλά και για την ευρύτερη χρηματοπιστωτική αγορά επίσης»,τόνισε στο CNBC ο Yuya Hasegawa, αναλυτής στην ιαπωνική εταιρεία κρυπτογράφησης Bitbank. .

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει τις τιμές των κρυπτονομισμάτων είναι η κατάρρευση της Silvergate Capital, ενός σημαντικού δανειστή στη βιομηχανία κρυπτονομισμάτων. Η Silvergate ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι τερματίζει τις εργασίες της και εκκαθαρίζει την τράπεζά της.

Η πτώση της Silvergate είναι ένα άλλο παράδειγμα πώς η κατάρρευση του μεγάλου χρηματιστηρίου κρυπτονομισμάτων FTX συνεχίζει να έχει αντίκτυπο στον κλάδο. Η FTX ήταν ο μεγαλύτερος πελάτης της Silvergate.

Παράλληλα, η Silicon Valley Bank (SVB) ανακοίνωσε αργά την Τετάρτη ότι πούλησε τις συμμετοχές της αξίας 21 δισεκατομμυρίων δολαρίων με ζημία 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η SVB είναι μια σημαντική τράπεζα στον χώρο των νεοφυών επιχειρήσεων (start ups) . Παρέχοντας παραδοσιακές τραπεζικές υπηρεσίες, ενώ παράλληλα χρηματοδοτεί έργα τεχνολογίας, θεωρείται η ραχοκοκαλιά της βιομηχανίας επιχειρηματικών κεφαλαίων στις Η.Π.Α.

Η πώληση περιουσιακών στοιχείων έρχεται καθώς η SVB αντιμετωπίζει ένα ασθενέστερο περιβάλλον χρηματοδότησης τεχνολογίας, καθώς τα VC παραμένουν επιφυλακτικά εν μέσω ασθενέστερης μακροοικονομικής κατάστασης και αυξανόμενων επιτοκίων.

Τόσο η Silvergate όσο και η SVB έβαλαν τα χρήματά τους στα Υπουργεία Οικονομικών των ΗΠΑ, τα οποία έχουν χάσει την αξία τους καθώς η Fed αύξησε τα επιτόκια. Αυτές οι τράπεζες αναγκάστηκαν να πουλήσουν αυτά τα ομόλογα με ζημία για να στηρίξουν την κεφαλαιακή τους θέση.

«Συνολικά, το συναίσθημα φαίνεται να έχει γίνει αρκετά πτωτικό δεδομένου ενός συνδυασμού παγκόσμιων μακροοικονομικών αυξήσεων και επιτοκίων, αλλά και της έκθεσης που πολλές τράπεζες πιθανότατα έχουν σε τίτλους μεγάλης διάρκειας», δήλωσε στο CNBC ο Vijay Ayyar, αντιπρόεδρος εταιρικής ανάπτυξης στο χρηματιστήριο κρυπτογράφησης Luno.

ΣΧΕΤΙΚΑ