Πάνω από 20 δισ ευρώ οι φετινές τουριστικές εισπράξεις!

Φωτογραφία από EUROKINISSI/ ΜΠΑΛΩΜΑΤΙΝΗ ΝΕΚΤΑΡΙΑ

Πολλοί ξεκινούν τους υπολογισμούς τους για το φετινό ΑΕΠ, από τις θετικές επιπτώσεις της “βουτιάς” του φυσικού αερίου στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου του 2021. Ωστόσο και φέτος, τη διαφορά θα την κάνει ο Τουρισμός.

Το βασικό σενάριο πάνω στο οποίο έχει “χτιστεί” ο Προϋπολογισμός προβλέπει εισπράξεις αντίστοιχες του 2022, δηλαδή πάνω- κάτω στα επίπεδα του 2019. Όμως όλοι οι δείκτες “φωνάζουν” ότι ο πήχης πάει πολύ ψηλότερα, με ό,τι συνεπάγεται για το σύνολο της οικονομίας.

Ως τώρα άπαντες επεξεργάζονταν τα στοιχεία και κατέληγαν ανεπισήμως και μάλλον σιωπηλά, ότι φέτος πάμε για ρεκόρ. Πλέον, υπάρχουν επίσημες τοποθετήσεις κι εκτιμήσεις, που βάζουν τον πήχη ακόμα και πάνω από τα 20 δισ ευρώ! Το τουιτάρισμα του Ανδρέα Ανδρεάδη, επίτιμου προέδρου του ΣΕΤΕ και CEO της Sani/Ikos Group αποτυπώνει την αισιοδοξία που διαχέεται στον κλάδο.

“Ένα χρόνο μετά την εισβολή της Ρωσίας και με βάση μεγάλο δείγμα προκρατήσεων και προγραμματισμού αεροπορικών θέσεων, εκτιμώ (πλην απροόπτου) τουριστικά έσοδα πάνω από 20 δις έναντι 18 δις το 2022. Η επαναφορά Ασίας, Ν. Αμερικής, Αυστραλίας και το πρώτο 3μηνο θα συμβάλουν στο αποτέλεσμα”, σημειώνει ο Α. Ανδρεάδης εν όψει της αυριανής συνέντευξης Τύπου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, όπου πέρα από τον απολογισμό του 2022, αναμένονται ανάλογες εκτιμήσεις για τη φετινή χρονιά.

Πριν καλά- καλά ξεκινήσει η χρονιά, οι προοπτικές είναι απίστευτα πιο ευνοϊκές. Οι προκρατήσεις είναι αυξημένες κατά 25%, σε όλες τις έρευνες καταγράφεται η πρόθεση των Ευρωπαίων και των Αμερικανών να ταξιδέψουν, η Ελλάδα φιγουράρει μεταξύ των δημοφιλέστερων προορισμών, στα αεροδρόμια της χώρας από τον Ιανουάριο κιόλας έχουμε ξεπεράσει την κίνηση του 2019, ενώ το ισχυρό εγχώριο ρεύμα κατακλύζει χειμερινούς και δημοφιλείς προορισμούς σε κάθε ευκαιρία, λειτουργώντας ως “γέφυρα” ως το επίσημο άνοιγμα της σεζόν.

Τα τουλάχιστον επιπλέον 2 δισ ευρώ, σε σχέση με το βασικό σενάριο για τα φορολογικά έσοδα και το ΑΕΠ, είναι κάτι παραπάνω από θετική εξέλιξη. Αν λάβει, όμως, κανείς υπόψιν ότι ο πολλαπλασιαστής του Τουρισμού στο ΑΕΠ “δίνει” συνολικά 4-4,5 δισ ευρώ επιπλέον τζίρο στην οικονομία και 1,2- 1,5 δισ ευρώ επιπλέον φόρους, μιλάμε πραγματικά για κοσμογονία στις βασικές παραδοχές του οικονομικού επιτελείου.

Όσον αφορά στη συμβολή του φυσικού αερίου στην εξίσωση του ΑΕΠ, όσο κι αν δεν υπάρχει ειδικός αλγόριθμος για να υπολογίσει κανείς το άμεσο όφελος, μπορεί να καταλήξει δια της πλαγίας. Σύμφωνα με αρμόδια πηγή, το όφελος στο Ισοζύγιο Πληρωμών, από τη διαφορά τιμής για την προμήθεια φυσικού αερίου, υπολογίζεται σε περίπου 4 δισ ευρώ σε σύγκριση με πέρσι. Η θετική επίπτωση στο ΑΕΠ εκτιμάται στο 30- 50% κι αυτό σημαίνει πρακτικά ένα “bonus” στους ρυθμούς ανάπτυξης τουλάχιστον 0,5 ποσοστιαίες μονάδες, μόνο από το πεδίο της Ενέργειας.

ΣΧΕΤΙΚΑ