«Κλειδώνει» η υπεραπόδοση του περσινού Προϋπολογισμού 

Υπουργείο Οικονομικών/ Φωτογραφία Eurokinissi

Οι υπερεισπράξεις φόρων ύψους 620 εκ ευρώ, τον Ιανουάριο, επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις ότι το περσινό πρωτογενές έλλειμμα θα πέσει κάτω από το 1,5%.

Οι πληρωμές στις 28 Φεβρουαρίου- που είναι και οι τελευταίες οι οποίες περνάνε στο περσινό αποτέλεσμα- δεν θα “κλειδώσουν” απλώς την υπεραπόδοση του 2022 αλλά θα δείξουν και τη δυναμική που ήδη αναπτύσσει ο φετινός Προϋπολογισμός.

Η προσοχή όλων πέφτει κατ’ αρχάς στις υπερεισπράξεις του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, καθώς εκεί αποτυπώνεται εν πολλοίς ο τζίρος της οικονομίας. Το ζητούμενο είναι να “μετρηθεί” το carry over στη φετινή χρονιά, δηλαδή ποια είναι τα μόνιμα χαρακτηριστικά κερδοφορίας, που θα τα δούμε να επαναλαμβάνονται- καλώς εχόντων των πραγμάτων- και στις φετινές δηλώσεις.

Το δεύτερο “βαρόμετρο” είναι η απόδοση του ΦΠΑ, όπου ήδη από τον Ιανουάριο φαίνεται ότι υπάρχει “αέρας” για το υπόλοιπο της χρονιάς. Και δεν είναι μόνο ο τζίρος του προηγούμενου 12μήνου, που ξεπερνώντας τα 460 δισ ευρώ έδειξε τις αντοχές της πραγματικής οικονομίας, είναι κυρίως οι προσδοκίες για μια ακόμα “εκρηκτική” χρονιά στον Τουρισμό αλλά και η βελτίωση του κλίματος κυρίως στη μεταποίηση.

Οι πληρωμές του Φεβρουαρίου θα δείξουν, όμως και κάτι ακόμα: αν τα νοικοκυριά διατηρούν τη φοροδοτική τους ικανότητα- όπως έδειξαν τα υψηλά ποσοστά συμμόρφωσης τους προηγούμενους μήνες- ή υπάρχει “κόπωση” λόγω του διπλού σοκ από τον πληθωρισμό ενέργειας και τροφίμων.

Το αργότερο ως την ερχόμενη Τρίτη οι φορολογούμενοι θα πρέπει να καταβάλουν:

  • Την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος 2022 συνολικού ύψους περίπου 350 εκατ. ευρώ 
  • Την τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ 2022 με το ποσό να φθάνει τα 300 εκατ. ευρώ. 
  • Τα τέλη κυκλοφορίας του 2023 που συνολικά αγγίζουν το 1,12 δις. ευρώ. 
  • Τη δόση της επιστρεπτέας προκαταβολής 
  • Τη  δόση ή τις δόσεις των ρυθμίσεων τμηματικής εξόφλησης οφειλών. 
  • Τον  ΦΠΑ Ιανουαρίου για τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία. 

Στις 28 Φεβρουαρίου εκπνέει και η προθεσμία για την εξώδικη επίλυση διαφορών, οι οποίες εκκρεμούν στα φορολογικά δικαστήρια. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν εισηγήσεις είτε για νέα παράταση της λειτουργίας της Ειδικής Επιτροπής του νόμου 4714 είτε για μονιμοποίηση της σχετικής διαδικασίας. Πέρα από τους περίπου 30.000 φορολογούμενους, οι οποίοι ήδη αναμένουν στα διοικητικά πρωτοδικεία ή στο ΣτΕ, η ρύθμιση αυτή αφορά σε άλλους 55.000 των οποίων οι προσφυγές έχουν απορριφθεί από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών κι ετοιμάζονται να χτυπήσουν την πόρτα της Δικαιοσύνης, καθώς και τουλάχιστον 65.000 ακόμα, οι οποίοι βρίσκονται στον προθάλαμο της ΔΕΔ αλλά στατιστικά θα απορριφθεί η αίτηση τους.

Το “κέρδος” σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι απλώς μια ρύθμιση 24 δόσεων αντί του κινδύνου να χάσει κάποιος την υπόθεση στο δικαστήριο. Το κέρδος είναι το... mega “κούρεμα” ως 75% σε πρόσθετους φόρους, πρόστιμα, προσαυξήσεις, τόκους, που πολλές φορές προσεγγίζουν την αρχική οφειλή.

ΣΧΕΤΙΚΑ