Νέα στοιχεία δείχνουν «εκρηκτική» τουριστική σεζόν -Πληρότητες ως 100% στα τριήμερα

Φωτογραφία από EUROKINISSI/ ΜΠΑΛΩΜΑΤΙΝΗ ΝΕΚΤΑΡΙΑ

Με το δεξί μπήκε η χρονιά για τον Τουρισμό και κάθε ημέρα που περνά, ενισχύει την εκτίμηση ότι ο... λογαριασμός στο τέλους του έτους θα δείξει πάνω από τα 18 δισ ευρώ, διαψεύδοντας ευχάριστα και τις συντηρητικές προβλέψεις για το σύνολο της οικονομίας.

Πέρα από τις προκρατήσεις, που εμφανίζουν αύξηση γύρω στο 25%, αυτό που πραγματικά “μετρά” είναι η κίνηση στα αεροδρόμια. Κι εδώ οι αριθμοί μιλάνε μόνοι τους.

Για το σύνολο των αεροδρομίων της χώρας ,προκύπτει ότι τον Ιανουάριο το σύνολο των διακινούμενων επιβατών στα ελληνικά αεροδρόμια, (αφίξεις και αναχωρήσεις επιβατών εξωτερικού και εσωτερικού), έφτασε τα 2.202.735, έναντι 1.249.387 τον Ιανουάριο του 2022 και 2.135.674 επιβατών το 2019. Από αυτά τα στοιχεία, προκύπτει, λοιπόν, αύξηση επιβατικής κίνησης κατά 76,3% σε σχέση με το 2022 και 3,1% σε σχέση με το 2019!

Όσον αφορά στις πτήσεις (αφίξεις και αναχωρήσεις αεροσκαφών εσωτερικού και εξωτερικού) τον Ιανουάριο πραγματοποιήθηκαν 22.176, έναντι 18.218 το 2022 και 22.219 πτήσεων το 2019, με τον δείκτη αεροπορικής κίνησης να σημειώνει αύξηση 21,7%, σε σύγκριση με το 2022 και οριακή μείωση 0,2% σε σύγκριση με το 2019.

Αυτό που φέρνει χαμόγελα αισιοδοξίας στους επαγγελματίες του κλάδου δεν είναι μόνο το εντυπωσιακό και αυξανόμενο ενδιαφέρον των ξένων για την Ελλάδα. Είναι και το εσωτερικό ρεύμα, που χτυπάει “κόκκινο”, παρά τις εισοδηματικές απώλειες, που έχουν προκαλέσει τα κύματα ανατιμήσεων. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Ξενοδόχων, οι κρατήσεις για το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρα εξελίσσονται ικανοποιητικά σε δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς, ενώ σε αστικά κέντρα όπως είναι η Πάτρα, όπου χτυπά η «καρδιά» του Καρναβαλιού, οι προκρατήσεις που έχουν αρχίσει από τον περασμένο Νοέμβριο γέμισαν ήδη τα ξενοδοχεία της πόλης και πλέον η ζήτηση μεταφέρεται περιφερειακά, από το Αίγιο μέχρι την Κάτω Αχαΐα!

Υψηλές πληρότητες καταγράφουν όλοι οι προορισμοί που σχεδιάζουν αποκριάτικες εκδηλώσεις, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο (18-19 Φεβρουαρίου) η κίνηση γενικά προβλέπεται αυξημένη, με την προϋπόθεση ότι οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν, θα είναι ιδανικές για αποδράσεις.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι προκρατήσεις για την Καθαρά Δευτέρα περιλαμβάνουν δύο διανυκτερεύσεις. Κατά τη διάρκεια του τριημέρου οι πληρότητες αναμένεται να κυμανθούν από 80% έως και 100% στην ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης, στα Ιωάννινα, τη Δράμα, τα Καλάβρυτα, το Ρέθυμνο, τα Λουτρά Πόζαρ, την Κορινθία, τη Δυτική Μακεδονία και ιδιαίτερα την Κοζάνη κ.α.

Παρόμοια είναι η εικόνα και στη Θεσσαλονίκη όπου η κίνηση προβλέπεται αυξημένη για τα επόμενα δύο Σαββατοκύριακα. Στην περιοχή της Θράκης (Κομοτηνή - Αλεξανδρούπολη) οι κρατήσεις για το τριήμερο κυμαίνονται σε ικανοποιητικά για την εποχή επίπεδα, αν και τις τελευταίες ημέρες καταγράφηκαν ορισμένες ακυρώσεις Τούρκων λόγω του φονικού σεισμού που έπληξε τη γειτονική χώρα.

Οι τιμές δωματίων απευθύνονται σε όλα τα βαλάντια και σε σχέση με πέρυσι, είναι αυξημένες σε ποσοστό 10% κατά μέσο όρο.

Από εκεί και πέρα, δεν λείπει ο προβληματισμός για την περίοδο που μεσολαβεί ως το Πάσχα. Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία της ΠΟΞ, "πεσμένη" εξακολουθεί να είναι η κίνηση τις καθημερινές αλλά και τα Σαββατοκύριακα που ακολουθούν το εορταστικό τριήμερο, με τον ρυθμό των κρατήσεων να παραμένει υποτονικός και με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στο υψηλό λειτουργικό κόστος. Μετά την Καθαρά Δευτέρα και μέχρι την 25η Μαρτίου, η πληρότητα των ξενοδοχείων δεν ξεπερνά το 50% κατά μέσο όρο, τόσο στις επαρχιακές πόλεις, όσο και στον ορεινό όγκο.

ΣΧΕΤΙΚΑ