Βγαίνουν τα «μαχαίρια» στο Eurogroup -Με συστάσεις για συμμάζεμα προσέρχονται οι σκληροί του Βορρά
Οι τελευταίες, θετικές εξελίξεις στο πεδίο της Ενέργειας έχουν βάλει... φτερά στα πόδια των Βόρειων του Eurogroup, που ετοιμάζονται να κάνουν ακόμα πιο δύσκολη τη ζωή στους συναδέλφους τους.
Η διαδρομή του φυσικού αερίου από το ρεκόρ των 340 ευρώ, στα σημερινά επίπεδα των 52 ευρώ ήταν μακρά κι επίπονη, ωστόσο με τα “μαύρα” σενάρια να απομακρύνονται πάνω από την Ευρωζώνη, οι Βόρειοι ετοιμάζονται για... come back. Ο επικεφαλής του ACER θα ενημερώσει τη Δευτέρα τους υπουργούς Οικονομικών για τις εξελίξεις στο πεδίο της Ενέργειας, αλλά πλέον οι Γερμανοί και οι σύμμαχοι τους αισθάνονται πιο σίγουροι και είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα “ακούσουν” τις προειδοποιήσεις- του ΙΕΑ συμπεριλαμβανομένου- ότι η ενεργειακή κρίση έχει “ουρά”.
Δύο είναι τα πεδία, στα οποία αναμένεται να διασταυρώσουν τα ξίφη τους τα δύο μπλοκ. Το πρώτο, έχει να κάνει με τις διαβουλεύσεις για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες. Αποφάσεις δεν αναμένονταν ούτως ή άλλως σε αυτό το Eurogroup, αλλά αν οι Γερμανοί επιμείνουν στο “nein” για το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι πολύ πιθανό ότι δεν θα έχουμε αποφάσεις ούτε στο Συμβούλιο του Μαρτίου.
Τι λένε οι Γερμανοί; Πρώτον, ότι δεν πρέπει να εφαρμόζονται κανόνες ad hoc για κάθε χώρα και δεύτερον, ότι η Ευρωζώνη πρέπει να επιστρέψει σε περιβάλλον πειθαρχίας, έτσι ώστε να μην ξεσπάσει μια νέα δημοσιονομική κρίση. Τι κρύβεται πίσω από τις λέξεις; Η αντίθεση τους στην ισχυροποίηση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Αθήνα σε κάθε περίπτωση δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί κανόνες, που θα φέρουν από την πίσω πόρτα την υποχρέωση επίτευξης υψηλών- άρα αντιαναπτυξιακών- πλεονασμάτων.
Το δεύτερο πεδίο αφορά στα βραχυπρόθεσμα μέτρα, που παίρνει κάθε χώρα, για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις των πληθωριστικών πιέσεων. Εδώ οι συσχετισμοί διαμορφώνονται σαφώς υπέρ των “σκληρών”, αφού το Eurogroup έχει υιοθετήσει προ πολλού τη λογική ότι τα μέτρα στήριξης θα πρέπει να συμμαζευτούν και να περιοριστούν στις πιο ευάλωτες ομάδες.
Στο συνοδευτικό, τεχνικό κείμενο για τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας στην Ευρώπη, αποτυπώνεται η επίσημη “γραμμή”, την οποία τα κράτη- μέλη θα πρέπει να ενσωματώσουν στο σχεδιασμό των επόμενων μηνών. “Οι πολιτικές υποστήριξης των εισοδημάτων, για να απορροφήσουν τις επιπτώσεις των υψηλών τιμών ενέργειας στα νοικοκυριά, θα πρέπει να σχεδιαστούν με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να είναι στοχευμένες, προσωρινές και να μην αδυνατίζουν τα κίνητρα εξοικονόμησης ενέργειας”, λέει χαρακτηριστικά το κείμενο, που έχουν λάβει όλοι οι υπουργοί Οικονομικών και το ζητούμενο στα καθ’ ημάς, είναι αν ο ισχύων Μηχανισμός επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος καλύπτει αυτές τις απαιτήσεις.
Αναλύοντας τις μισθολογικές εξελίξεις σε όλη την Ευρώπη, το τεχνικό κείμενο καταλήγει κατ’ αρχάς στο συμπέρασμα ότι οι πραγματικές αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς υπολείπονται των απωλειών από τις υψηλές τιμές, τουλάχιστον στις περισσότερες χώρας, άρα εξασθενεί το σενάριο του πληθωριστικού σπιράλ. Ωστόσο, υπάρχει η επισήμανση πως οι εξελίξεις θα πρέπει να παρακολουθούνται.
Η συζήτηση αυτή για τις μισθολογικές εξελίξεις στην Ευρώπη, γίνεται σε μια συγκυρία όπου η διαδικασία αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα μπαίνει στην τελική ευθεία. Σύμφωνα με τις προβλέψεις για την Ελλάδα, ο πραγματικός μισθός ανά εργαζόμενο για το 2023 θα κινείται σε αρνητικό έδαφος (γύρω στο -3%), κάτι που σημαίνει ότι η αρμόδια Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει προεξοφλήσει ότι η ονομαστική αύξηση του κατώτατου μισθού θα κινηθεί μεταξύ 5% και 7%.