Αλλάζουν όλα στους φορολογικούς ελέγχους
Τέλος στις... στενές επαφές τρίτου τύπου, μεταξύ ελεγκτών και ελεγχομένων, βάζει μεταξύ άλλων το υπουργείο Οικονομικών και σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ, το ελεγκτικό έργο περνάει σε άλλη διάσταση.
Τα εγκαίνια του 2ου Ελεγκτικού Κέντρου (ΕΛΚΕ) στο Μοσχάτο δεν σηματοδοτούν απλώς τη μετεγκατάσταση εφοριακών σε ένα νέο κτίριο, αλλά τη νέα φιλοσοφία ελέγχων. Τα πάρε- δώσε με λογιστές ή και τους ίδιους τους φορολογούμενους, που προσφέρονταν σε ουκ ολίγες περιπτώσεις, για συναλλαγές αμφιβόλου νομιμότητας, πλέον καταργούνται.
Οι συναντήσεις των ελεγχόμενων φυσικών προσώπων ή των εκπροσώπων τους, καθώς και των νομίμων εκπροσώπων των ελεγχόμενων νομικών προσώπων ή των αντιπροσώπων τους με υπαλλήλους των Ελεγκτικών Κέντρων πραγματοποιούνται μόνον κατόπιν προγραμματισμένου ηλεκτρονικού ραντεβού, αποκλειστικά για λόγους οι οποίοι σχετίζονται με εκκρεμή υπόθεσή τους.
Οι... επισκέπτες θα επιδεικνύουν μπαίνοντας την ταυτότητα τους, θα έχουν μαζί τους την ειδική κάρτα εισόδου, ενώ οι συναντήσεις θα γίνονται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους και όχι στα γραφεία των ελεγκτών. Εν ονόματι της διαφάνειας, ο ελεγκτής, μετά την πραγματοποίηση της συνάντησης, θα πρέπει να συντάσσει εις διπλούν Πρακτικό συνάντησης, που λαμβάνει αύξοντα αριθμό και αποτυπώνεται στο «Αρχείο αιτημάτων και πρακτικών συνάντησης». Στο πρακτικό συνάντησης αναφέρονται συνοπτικά, τυχόν στοιχεία που προσκομίζονται στον έλεγχο καθώς και αν συμφωνήθηκε μεταξύ των μερών νέα συνάντηση για την προσκόμιση συμπληρωματικών στοιχείων.
Ως προς την ουσία, τα ΕΛΚΕ- ήδη λειτουργούν στον Κεραμεικό, το Χαλάνδρι, τον Πειραιά και δύο ακόμα στη Θεσσαλονίκη- οι περίπου 800 ελεγκτές των ΕΛΚΕ αναλαμβάνουν κατ’ αρχάς να “ξετρυπώσουν” τις “βαριές” περιπτώσεις φορολογουμένων:
- H αξία ακίνητης περιουσίας του φορολογουμένου, του/της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων αυτού, όπως υπολογίζεται στην ηλεκτρονική εφαρμογή του ΟΠΣ Περιουσιολογίου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, ανέρχεται αθροιστικά, από την 1η-1-2015 και μετά τουλάχιστον σε ένα έτος, στο ποσό του 1.000.000 ευρώ και έως του ποσού του 1.500.000 ευρώ.
- H ετήσια τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης, που προκύπτει από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2018, είναι ποσού 100.000 έως 150.000 ευρώ.
- Τα ποσά δαπανών (τεκμηρίων) απόκτησης περιουσιακών στοιχείων στο φορολογικό έτος 2018 ανέρχονται από 200.000 έως 400.000 ευρώ
- Απέστειλαν στο εξωτερικό χρηματικά εμβάσματα συνολικού ύψους από 100.000 έως 200.000 ευρώ, σε τουλάχιστον ένα έτος από το έτος 2015 και μετά, όπως εντοπίζονται από τα στοιχεία που διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ, από πιστωτικά, χρηματοδοτικά ιδρύματα, ιδρύματα πληρωμών και εταιρίες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών και από τα στοιχεία των συνδικαιούχων των λογαριασμών χρέωσης για την αποστολή του εμβάσματος.
Τα ΕΛΚΕ έχουν, όμως και αρμοδιότητα διενέργειας φορολογικού ελέγχου επί υποθέσεων φόρου μεταβίβασης ακινήτων, φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και κερδών από τυχερά παίγνια, όπως επίσης της διενέργειας του μερικού επιτόπιου ελέγχου διαπίστωσης της εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, της τήρησης των βιβλίων και της έκδοσης των φορολογικών στοιχείων.
“Επιχειρησιακός μας στόχος είναι η περαιτέρω μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας για τον εντοπισμό και την πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής και εν γένει κάθε μορφής απάτης σε βάρος των φορολογικών αρχών και του δημοσίου συμφέροντος», τόνισε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής στα εγκαίνια, με τον προϊστάμενο του δεύτερου Ελεγκτικού Κέντρου Δημήτρη Μαρή να τονίζει πως «πλέον θα εφαρμόζονται ενιαίοι κανόνες στους ελέγχους». «Όσο μειώνεται η φοροδιαφυγή τόσο περισσότεροι φόροι επιστρέφονται στην κοινωνία» σημείωσε ο Χ. Σταϊκούρας, με φόντο τα στοιχεία της Κομισιόν που έδειξαν ότι οι απώλειες ΦΠΑ περιορίστηκαν κατά περίπου 1,5 δισ ευρώ την περσινή χρονιά.