Ο «πυρετός» του κατώτατου μισθού -Εξισορρόπηση των επιπτώσεων στις επιχειρήσεις με μείωση εισφορών

Φωτογραφία: Eurokinissi

Αυτό που μέχρι πρότινος φάνταζε ως επιστροφή στην κανονικότητα, χαρακτηρίζεται πλέον ως ξεπερασμένο από τις εξελίξεις. Ο λόγος για τον κατώτατο μισθό, ο οποίος, όπως όλα δείχνουν, δεν επιστρέφει απλώς στα προ μνημονίων επίπεδα, αλλά «σημαδεύει» προς τα 800 ευρώ.

Τις επόμενες ημέρες κατατίθεται στη Βουλή η τροπολογία για την επίσπευση της διαδικασίας αύξησης του κατώτατου μισθού για το 2023, έτσι ώστε να λειτουργήσει ως πρόσθετο ανάχωμα στις ανατιμήσεις, μαζί με το “καλάθι του νοικοκυριού” και το “Market Pass”. Το επόμενο βήμα είναι να βρεθεί η χρυσή τομή ανάμεσα στις εισοδηματικές απώλειες που προκάλεσε η ενεργειακή κρίση και την πίεση στα λειτουργικά κόστη των επιχειρήσεων.

Οι πρώτες εκτιμήσεις της Eurostat έδειξαν ότι ο πληθωρισμός το Δεκέμβριο “φρέναρε” στο 7,6%, ωστόσο ακόμα κι έτσι δεν μπορεί να παραγνωρίσει κανείς τη “ζημιά” των προηγούμενων μηνών. Ας δούμε ποια είναι αυτήν τη στιγμή τα σενάρια πάνω στο τραπέζι:

Σενάριο 1: Αύξηση 5,5 % προκειμένου ο κατώτατος μισθός να διαμορφωθεί στα 752 ευρώ, δηλαδή να επανέλθει στα προ μνημονίων επίπεδα, ικανοποιώντας το πάγιο αίτημα της ΓΣΕΕ. Ήταν το βασικό σενάριο, αλλά όλα δείχνουν ότι ο πήχης πάει παραπάνω.

Σενάριο 2: Αύξηση 7,75 %, δηλαδή αντίστοιχη με την αύξηση των συντάξεων. Στην περίπτωση αυτή ο κατώτατος μισθός διαμορφώνεται στα 768 ευρώ.

Σενάριο 3: Αύξηση κατά το ποσοστό του πληθωρισμού για το 2022 που εκτιμάται ότι ήταν 9,9 %. Σε αυτήν την περίπτωση, ο νέος κατώτατος μισθός διαμορφώνεται στα 783 ευρώ.

Η αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού επηρεάζει και τις τριετίες όσων είχαν κατοχυρώσει προϋπηρεσία ως το Φεβρουάριο του 2012, οπότε και “πάγωσαν” μέχρι η ανεργία να πέσει στο μονοψήφιο ποσοστό.

Η υποχώρηση της τιμής του φυσικού αερίου στα επίπεδα του 2021 και 40- 50 ευρώ χαμηλότερα από το βασικό σενάριο των 120 ευρώ που έχει “χτιστεί” ο φετινός Προϋπολογισμός, επιτρέπει στο οικονομικό επιτελείο να σχεδιάζει από τώρα κιόλας παρεμβάσεις, που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν παράλληλα ή συμπληρωματικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Ένα σενάριο- όχι χωρίς υψηλό δημοσιονομικό κόστος- που κερδίζει έδαφος, είναι η μείωση του μη μισθολογικού κόστους για τις επιχειρήσεις, από την οποία θα βγουν ωφελημένοι και οι μισθωτοί που δεν αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. Επί της ουσίας μιλάμε για την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,6%, που είναι και το τελευταίο κομμάτι της μείωσης των εισφορών κατά 5% από την αρχή της κυβερνητικής θητείας, με ετήσιο κόστος στα 300 με 400 εκ ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ