Οι business της φαρμακευτικής κάνναβης: Επενδύσεις 185 εκατ.

NEWSROOM
Οι business της φαρμακευτικής κάνναβης: Επενδύσεις 185 εκατ.
Φώτο: Shutterstock

Η φαρμακευτική κάνναβη αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που συζητήθηκαν στην Ελλάδα την χρονιά που φεύγει, καθώς μετά από δεκαετίες προσπαθειών άλλαξε το νομοθετικό πλαίσιο με τα κέρδη που μπορούν να υπάρξουν να είναι τεράστια, όπως υπογραμμίζει και το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης στο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων Νοεμβρίου- Δεκεμβρίου.

Η κυβέρνηση αποφάσισε με νόμο τον Μάρτιο να εγκρίνει την καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης καθώς και την εγκατάσταση και λειτουργία μεταποιητικών μονάδων επεξεργασίας και παραγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης.

Υπενθυμίζουμε εξάλλου πως η κάνναβη εκτός από τις ψυχοτροπικές της ιδιότητες, είναι ένα φυτό το οποίο διαθέτει σπουδαίες φαρμακευτικές ιδιότητες, ενώ έχει και μεγάλη εμπορική αξία, καθώς αποτελεί πηγή κλωστικών ινών, ελαίου και βιοαιθανολής. Η καλλιέργειά της άκμαζε στην Ελλάδα μέχρι και το 1950.

Όπως αναφέρει το υπουργείο, η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει σημαντικό επενδυτικό στόχο για τις ξένες εταιρείες φαρμακευτικής κάνναβης καθώς διαθέτει εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, χωρίς υψηλό ενεργειακό κόστος ενώ και η αγορά γης είναι σχετικά προσιτή.

Την ίδια στιγμή που, σύμφωνα με τις διεθνείς μελέτες υπολογίζεται ότι η παγκόσμια αγορά φαρμακευτικής κάνναβης ανήλθε στα 11,4 δισ. δολάρια το 2015 και προβλέπεται να φτάσει στο 17,1% έως το 2025, η Ελλάδα όντας μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορεί να αποτελέσει για τους ξένους επενδυτές, πύλη εισόδου στην ευρωπαϊκή αγορά.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, το επενδυτικό ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο κλάδο είναι μεγάλο και από τα πρόσφατα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, το συνολικό ύψος επενδύσεων έως σήμερα, είναι 185.200.000 ευρώ και οι δημιουργούμενες θέσεις εργασίας ξεπερνούν τις 770.

Επιπλέον δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης μπορεί να φαίνεται απλή υπόθεση εξαιτίας της κουλτούρας που έχει αναπτυχθεί γύρω από τις άλλες ποικιλίες με ψυχοτρόπες ουσίες, όμως δεν είναι τόσο απλή, όπως είχε υπογραμμίσει και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου.

«Ούτε παντζάρια είναι, ούτε βαμβάκι είναι, ούτε ακόμη και καπνός που έχει και τις ιδιαιτερότητές του, όσον αφορά ιδιαίτερα θέματα που έχουν να κάνουν με το αδειοδοτικό πλαίσιο. Δηλαδή να μην φανταστούν οι Έλληνες αγρότες ότι ήρθε η ώρα να βγάλουν τα ροδάκινα και να βάλουν στο χωράφι τους κάνναβη», είχε σημειώσει χαρακτηριστικά ο υπουργός και είχε προσθέσει ότι «χρειάζεται υψηλή τεχνολογία, χρειάζονται επενδυτικά κεφάλαια και βεβαίως η ωφέλεια που θα προκύψει είναι ότι και στην ύπαιθρο ιδιαίτερα θα υπάρξουν και θέσεις εργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο, μεμονωμένοι αγρότες είναι πάρα πολύ δύσκολο να συμμετέχουν. Όμως θα υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής σε συνεργατικά σχήματα, σε ομάδες παραγωγών».

ΣΧΕΤΙΚΑ