Ebury: Με την κατάρρευση από τα υψηλά του, το δολάριο τερματίζει το ράλι του;
Οι προβλέψεις για τις αγορές του Δεκεμβρίου, από τους αναλυτές της εταιρείας διεθνών πληρωμών Ebury
Ο Νοέμβριος ήταν ακόμη ένας μάλλον ασταθής μήνας για τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Η πιο αξιοσημείωτη εξέλιξη στην αγορά συναλλάγματος τον περασμένο μήνα ήταν αναμφίβολα η απότομη διόρθωση του δολαρίου ΗΠΑ έναντι σχεδόν κάθε άλλου νομίσματος στον κόσμο. Ο δείκτης του δολαρίου ΗΠΑ, ο οποίος μετρά το δολάριο έναντι ενός σταθμισμένου συνόλου των κύριων ομολόγων του, υποχώρησε κατά περίπου 5% τον Νοέμβριο, και πρόκειται για τη χειρότερη μηνιαία επίδοσή του από τον Σεπτέμβριο του 2010. Αυτό το ξεπούλημα πυροδοτήθηκε από την εξαιρετικά ήπια έκθεση για τον πληθωρισμό του Οκτωβρίου στις ΗΠΑ, η οποία έχει αναγκάσει τις αγορές να υπαναχωρήσουν από τις προσδοκίες τους σχετικά με τις αυξήσεις των επιτοκίων της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ.
Κάθε άλλο νόμισμα στο G10 διαπραγματεύτηκε υψηλότερα έναντι του δολαρίου τον Νοέμβριο. Η στερλίνα κινήθηκε ανοδικά κατά σχεδόν 5%, και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, διαπραγματεύεται γύρω από το υψηλότερο επίπεδό της από τον Αύγουστο. Ενώ το μεγαλύτερο μέρος της κίνησης οφείλεται στην ευρεία αδυναμία του δολαρίου ΗΠΑ, η σταθεροποίηση στις χρηματοπιστωτικές αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου και οι προσδοκίες ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια τουλάχιστον κατά το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, συνέβαλαν επίσης στην ανάκαμψη.
Ο Νοέμβριος ήταν ένας αρκετά καλός μήνας για το ευρώ, το οποίο τώρα επιστρέφει με άνεση πάνω από το επίπεδο της απόλυτης ισοτιμίας έναντι του δολαρίου. Η χαλάρωση των ανησυχιών γύρω από την ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση και η αυξανόμενη πιθανότητα να αποφευχθούν οι ενεργειακές ελλείψεις και η παροχή με δελτίο προς τους πολίτες αυτόν τον χειμώνα, έχουν δώσει στο κοινό νόμισμα μια ώθηση, όπως και οι προσδοκίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ακόμη δρόμο να διανύσει προτού ολοκληρώσει τον κύκλο της σύσφιξης. Μεταξύ των νομισμάτων με τις καλύτερες επιδόσεις ήταν το Ιαπωνικό Γιεν, το οποίο ενισχύθηκε από την άμεση παρέμβαση στις αγορές συναλλάγματος από την Τράπεζα της Ιαπωνίας, ενώ το δολάριο Καναδά σημείωσε χαμηλή απόδοση μετά την πρόσφατη στροφή ήπιας πολιτικής της Τράπεζας του Καναδά.
Μεταξύ των αναδυόμενων αγορών, τα περισσότερα νομίσματα ενισχύθηκαν έναντι του γενικά ασθενέστερου δολαρίου ΗΠΑ τον περασμένο μήνα, με επικεφαλείς ορισμένα από την Ασία, και κυρίως το Γουόν Νότιας Κορέας, το Μπατ Ταϊλάνδης και το Ρινγκίτ Μαλαισίας. Παράλληλα με την αποκλιμάκωση των εκτιμήσεων για τα επιτόκια της Fed, οι φόβοι για την παγκόσμια ύφεση έχουν υποχωρήσει, καθώς οι αγορές αντιδρούν σε ενδείξεις ότι οι πληθωριστικές πιέσεις μπορεί να έχουν κορυφωθεί στις περισσότερες από τις μεγάλες οικονομίες. Η στροφή προς ήπια πολιτική που έχουν επιδείξει, επίσης, ορισμένες μεγάλες κεντρικές τράπεζες έχει ευνοήσει τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών, αν και οι ανησυχίες σχετικά με τη στρατηγική μηδενικών κρουσμάτων Covid στην Κίνα έχουν κάπως επιβαρύνει την διάθεση ανάληψης κινδύνου. Έτσι, για μια ακόμη φορά, το κινεζικό γουάν βρέθηκε κοντά στις τελευταίες θέσεις του δείκτη απόδοσης των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών τον περασμένο μήνα.
Κοιτάζοντας μπροστά, δεν βλέπουμε κάποιον πραγματικό λόγο να μην υποπτευόμαστε ότι οι αγορές δεν θα παραμείνουν ταραχώδεις αυτόν τον μήνα, αν και ίσως λιγότερο από ό,τι τους τελευταίους μήνες. Όπως τείνει να συμβαίνει πλησιάζοντας στην εορταστική περίοδο, οι αγορές μπορεί να εισέλθουν σε μια σχετικά πιο ήσυχη περίοδο και τα επίπεδα διακύμανσης να εξομαλυνθούν, αν και αυτό απέχει πολύ από το να θεωρηθεί δεδομένο. Κατά την άποψή μας, οι κύριοι καταλύτες της αγοράς συναλλάγματος αυτόν τον μήνα πιθανότατα θα παραμείνουν οι συνεχιζόμενες ανησυχίες για την ύφεση, μαζί με τη νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών. Οι αντιδράσεις των κεντρικών τραπεζών στα εξαιρετικά υψηλά επίπεδα πληθωρισμού θα συνεχίσουν να παρακολουθούνται στενά, κυρίως η συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ τον Δεκέμβριο, η οποία εκτιμάται να επιβεβαιώσει την πολυαναμενόμενη στροφή ήπιας πολιτικής της.
Αυστραλία, Καναδάς, ΗΠΑ
Πρώτη μεταξύ των συνεδριάσεων των κύριων κεντρικών τραπεζών θα είναι αυτής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστραλίας (06/12), η οποία υποψιαζόμαστε ότι θα αυξήσει για άλλη μια φορά τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές πιστεύουν ότι η Τράπεζα του Καναδά (07/12) θα ακολουθήσει το παράδειγμά της ανακοινώνοντας και από την πλευρά της αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης, καθώς έχει ήδη εκφράσει στην προηγούμενη συνεδρίασή της αυξημένες ανησυχίες για τις προοπτικές ανάπτυξης. Η τρίτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου θα είναι ιδιαίτερα γεμάτη όσον αφορά τις ανακοινώσεις νομισματικής πολιτικής, καθώς πρόκειται να πραγματοποιήσουν συνεδριάσεις όλες οι κεντρικές τράπεζες της G3, η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας και η Τράπεζα της Νορβηγίας. Η προσοχή θα στραφεί φυσικά, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ. Πιστεύουμε ότι η πολυαναμενόμενη αλλαγή πολιτικής της Τράπεζας θα έρθει αυτόν τον μήνα, καθώς η χαλάρωση των πληθωριστικών πιέσεων και τα σχόλια σε ήπιο τόνο των μελών της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς (FOMC) και ιδίως του ίδιου του προέδρου Πάουελ υποδηλώνουν ότι μια αύξηση 50 μονάδων βάσης είναι λίγο πολύ μια τελειωμένη υπόθεση. Το μεγάλο ερώτημα πλέον είναι το πότε η Τράπεζα θα τερματίσει τον κύκλο σύσφιξης της.
Όσον αφορά την Τράπεζα της Αγγλίας, αναμένουμε ότι η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίασή της στις 15 Δεκεμβρίου. Τον Νοέμβριο, η τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης στο 3,00%, αν και αποθάρρυνε τις αγορές από το να προεξοφλήσουν περεταίρω αυξήσεις. Παρότι, προτεραιότητα της Τράπεζας παραμένει η μείωση του πληθωρισμού, έχει εκφράσει αυξημένη ανησυχία για τις προοπτικές ανάπτυξης, επομένως είναι πιθανό να μειωθεί το μέγεθος των αυξήσεων. Κατά την άποψή μας, η ΕΚΤ θα αυξήσει επίσης τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης αυτόν τον μήνα, αν και πιστεύουμε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο ενδέχεται να διχαστεί ως προς το μέγεθος της αύξησης και αναγνωρίζουμε την πιθανότητα μιας κίνησης κατά 75 μονάδες βάσης.
Ελβετία, Νορβηγία, Ιαπωνία
Κατά τα άλλα, οι αγορές τιμολογούν ως επί το πλείστον μια αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης από την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας, καθώς την περασμένη φορά ανέφερε ότι επρόκειτο να πραγματοποιήσει περαιτέρω αυξήσεις στις προσεχείς συνεδριάσεις. Αναμένουμε επίσης μια νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης από την Τράπεζα της Νορβηγίας, μετά την συγκρατημένη στάση της Τράπεζας τον Νοέμβριο. Η Τράπεζα της Ιαπωνίας (20/12) θα είναι η τελευταία κεντρική τράπεζα της G10 που θα συνεδριάσει αυτόν τον μήνα. Παρά τις αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις στην Ιαπωνία, δεν βλέπουμε καμία πιθανότητα η Τράπεζα να κάνει οτιδήποτε άλλο εκτός από το να διατηρήσει τη διευκολυντική νομισματική πολιτική της για κάποιο χρονικό διάστημα, και μια αύξηση των επιτοκίων δεν είναι καθόλου πιθανή βραχυπρόθεσμα.
Ο πληθωρισμός στο επίκεντρο και οι PMI
Οι επενδυτές θα δώσουν και πάλι ιδιαίτερη προσοχή στις επερχόμενες ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό αυτόν τον μήνα, οι οποίες εξακολουθούν να αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την οικονομική ανάπτυξη και τον κύριο οδηγό της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών παγκοσμίως. Θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε τυχόν σημάδια ότι οι ρυθμοί πληθωρισμού μπορεί να έχουν ήδη κορυφωθεί. Στην Ευρωζώνη, την πρώτη περιοχή της G10 όπου δημοσιεύθηκαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Νοεμβρίου, ο ονομαστικός πληθωρισμός υποχώρησε για πρώτη φορά σε 17 μήνες, αν και οι τιμές του δομικού πληθωρισμού παρέμειναν αμετάβλητες και είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε ότι ο πληθωρισμός έχει κορυφωθεί. Γενικά, ωστόσο, βλέπουμε σημάδια περιορισμού των πιέσεων στις τιμές σε διάφορους τομείς, με τους δείκτες έκπληξης πληθωρισμού από τη Citibank έχουν επιστρέψει σε μεγάλο βαθμό στα επίπεδα του πρώτου εξαμήνου του 2021. Καθώς θα έρχονται νέες ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό, οι προσδοκίες για τα επιτόκια θα συνεχίσουν να εξελίσσονται και αυτό είναι πιθανό να παρέχει ένα στοιχείο αστάθειας στις αγορές αυτόν τον μήνα.
Ως συνήθως, θα παρακολουθούμε επίσης προσεκτικά τους δείκτες PMI της επιχειρηματικής δραστηριότητας από την S&P Global (προκαταρκτικά δεδομένα στις 16/12). Οι πιο πρόσφατοι σύνθετοι PMI για τους τρεις κύριους οικονομικούς τομείς υποδηλώνουν ότι η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα παραμένει σε έδαφος συρρίκνωσης, αυξάνοντας τις ανησυχίες για την πιθανότητα ύφεσης. Στις ΗΠΑ, η επιχειρηματική δραστηριότητα συρρικνώθηκε περισσότερο τον Νοέμβριο από ό,τι τον προηγούμενο μήνα, αν και τα στοιχεία τόσο για τη Ζώνη του Ευρώ όσο και για το Ηνωμένο Βασίλειο εξέπληξαν ανοδικά, και στην πραγματικότητα αυξήθηκαν από τα επίπεδα του Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι υφέσεις φαίνονται όλο και πιο αναπόφευκτες, αν και προς το παρόν τουλάχιστον φαίνεται ότι αυτές πιθανότατα θα είναι σχετικά ήπιες.
Ένας συνδυασμός της χαλάρωσης των πληθωριστικών πιέσεων, της πρόσφατης ανθεκτικότητας που παρουσίασαν τα στοιχεία μακροοικονομικής δραστηριότητας και η στροφή προς την χρήση ήπιων τόνων μεταξύ ορισμένων από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου οδήγησαν τις τελευταίες εβδομάδες σε ευρεία βελτίωση της διάθεσης για ανάληψη κινδύνου. Γενικά, οι φόβοι για παγκόσμια ύφεση υποχώρησαν ελαφρώς τον περασμένο μήνα, και φαίνεται ότι η αγορά έχει προεξοφλήσει εδώ και καιρό πολλά από τα άσχημα νέα. Κατά την άποψή μας, αυτό αποτελεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάκαμψη των περιουσιακών στοιχείων κινδύνου, και βλέπουμε μια καλή πιθανότητα το πρόσφατο απότομο ράλι του δολαρίου ΗΠΑ να μπορεί (επιτέλους) είτε να βρίσκεται, είτε να πλησιάζει στο τέλος του.