Επιτοκιακή «ομπρέλα» στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Είσαι μια μικρομεσαία επιχείρηση, έχεις καταφέρει να υπαχθείς στο δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης και διαπιστώνεις ότι ο επιτοκιακός κίνδυνος απειλεί να τινάξει στον αέρα το σχεδιασμό σου.
Η παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών ήταν καίρια και αποτρέπει- προς το παρόν τουλάχιστον- το σοκ.
Σε ειδικό, ενημερωτικό σημείωμα προς τους πελάτες της- και όχι μόνο- η Grant Thornton επισημαίνει ότι η σύσφιγξη νομισματικής πολιτικής που υλοποιείται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το τελευταίο εξάμηνο αναμένεται να συνεχιστεί και για το επόμενο διάστημα, καθιστώντας τη σύναψη δανείων ολοένα και πιο δαπανηρή διαδικασία για τις επιχειρήσεις. Το Επιτόκιο Euribor τριμήνου κινείται κατά την τρέχουσα περίοδο κοντά στο 2%, διατηρώντας μία σταθερά αυξανόμενη τάση, η οποία εκτιμάται ότι θα παραμείνει και το 2023.
Την ίδια στιγμή, ενώ το επιτόκιο του Ταμείου Ανάκαμψης βρισκόταν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα κατά την έναρξη του προγράμματος, πλέον κάθε αναθεώρηση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οδηγεί και σε αναθεώρηση των χαμηλότοκων επιτοκίων του ΤΑΑ, αλλά με εξαίρεση τις μικρές επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών έως 10 εκατομμύρια ευρώ, όπου σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, το επιτόκιο παραμένει σταθερό στο 0,35%.
Αντιθέτως, από τις 24 Οκτωβρίου και έπειτα, και σε συνέχεια της Κοινής Υπουργικής Απόφασης 153666 ΕΞ 2022, το αντίστοιχο επιτόκιο για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις διαμορφώνεται πλέον στο 1%.
Πέρα από την επιτοκιακή «ομπρέλα» για τους μικρούς, το δανειακό σκέλος του «Ελλάδα 2.0» έχει δύο βασικές καινοτομίες:
η απόφαση της επένδυσης λαμβάνεται όταν η επιχείρηση καταθέτει το πλήρες σχέδιο, ενώ μέσα σε 2,5-3 μήνες έχει υπογράψει σύμβαση με την Τράπεζα και έχει λάβει τα χρήματα που προβλέπει αυτή η σύμβαση
στη συγκεκριμένη διαδικασία δεν υπάρχει καμία υπογραφή δημοσίου υπαλλήλου ή πολιτικού, από την ώρα που θα καταθέσει η επιχείρηση το σχέδιο, μέχρι να λάβει τα χρήματα.
Υπό εξέταση είναι να καταργηθεί η επιβολή της εισφοράς του ν.128/75, ύψους 0,6%, για τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, κάτι που θα διευκολύνει τις μικρές επιχειρήσεις -πολύ περισσότερο από επιχειρήσεις άλλων μεγεθών- να υποβάλλουν τα επενδυτικά τους σχέδια στο «Ελλάδα 2.0».
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, μέχρι στιγμής, έχουν κατατεθεί προτάσεις, με προϋπολογισμό 8,22 δισ. ευρώ, εκ των οποίων σχέδια, ύψους 1,8 δισ. ευρώ είναι, ήδη, συμβασιοποιημένα, ενώ τα υπόλοιπα θα συμβασιοποιηθούν μέσα στους επόμενους 3-4 μήνες. Από αυτό το ποσό, 824,4 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν σε δάνεια ΤΑΑ, 549,4 εκατ. ευρώ προέρχονται από εμπορικές τράπεζες και τα υπόλοιπα 439 εκατ. ευρώ είναι ίδια συμμετοχή των επενδυτών.
Το μεσοσταθμικό επιτόκιο των παραπάνω δανειακών συμβάσεων που έχουν υπογραφεί διαμορφώνεται σε 1,1% και η μέση διάρκεια αποπληρωμής των δανείων στα 11 έτη. Τα περισσότερα από τα επενδυτικά σχέδια (43%) που έχουν συμβασιοποιηθεί εμπίπτουν στον πυλώνα «Πράσινη μετάβαση» του Εθνικού Σχεδίου. Τα υπόλοιπα (57%) εντάσσονται σε κάποιον από τους πυλώνες: «Εξωστρέφεια», «Ψηφιακός μετασχηματισμός» και «Καινοτομία, Έρευνα & Ανάπτυξη».