Γυρίζει το καράβι της οικονομίας με ρεκόρ επενδύσεων
Αν υποστήριζε κανείς πριν από κανά δυο χρόνια, ότι η Ελλάδα θα «έγραφε» ρεκόρ επενδύσεων στη σκιά του κορωνοϊού και υπό την πίεση μιας ενεργειακής κρίσης, θα αντιμετωπιζόταν ως ημίτρελος. Τα στοιχεία δείχνουν, όμως, ότι η πραγματικότητα ξεπέρασε τις προσδοκίες.
Το 2021 σημειώθηκε ρεκόρ εικοσαετίας στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις το 2021 (€5,4 δισ. ή 3% του ΑΕΠ), το οποίο θα ξεπεραστεί το 2022 και αυτό σημαίνει πρακτικά ότι τα έτη 2021, 2022 και 2023, η αύξηση των επενδύσεων διαμορφώθηκε ή αναμένεται να διαμορφωθεί σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα του 8%.
Το μεγάλο ερώτημα είναι, πλέον, τι γίνεται από εδώ και πέρα, έτσι ώστε αυτή η επενδυτική “έκρηξη” να μην αποδειχθεί “φωτοβολίδα” αλλά πραγματική στροφή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, το οποίο χρεωκόπησε το 2010. Και σε αυτό το ερώτημα απαντά μελέτη της Eurobank, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ υπολογίζει ότι από τα μεγάλα projects που βρίσκονται στο τραπέζι, δεν θα καλυφθεί απλώς το επενδυτικό “κενό” που δημιούργησε η κρίση, αλλά θα πάρει ώθηση το ΑΕΠ με πάνω από 95 δισ ευρώ ως το 2043.
Το 2022 θα είναι η πρώτη χρονιά μετά το 2009 που οι νέες ακαθάριστες επενδύσεις παγίων θα ξεπεράσουν τις αποσβέσεις και το κεφαλαιακό απόθεμα θα αυξηθεί, ενώ η κλαδική τους διάρθρωση έχει αρχίσει να αλλάζει προς όφελος δραστηριοτήτων υψηλότερης γνώσης και προστιθέμενης αξίας.
Τα πεδία όπου την επόμενη τριετία θα κατευθυνθούν επενδύσεις ύψους τουλάχιστον 30 δισ. ευρώ οριοθετούνται γύρω από πέντε πυλώνες: (1) Υποδομές, real estate, αστικές αναπλάσεις, (2) Ενέργεια, & Πράσινη Μετάβαση, (3) Τηλεπικοινωνίες, ψηφιακή αναβάθμιση, (4) Τουρισμός, ξενοδοχειακές μονάδες, δομές ευεξίας, (5) Βιομηχανία, αναβάθμιση παραγωγικού ιστού.
Τα επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους 38,5 δισ. ευρώ που εξετάζει η μελέτη μπορούν να αυξήσουν το ΑΕΠ μεταξύ 55,4 δισ. ευρώ στη δεκαετία και 95,9 δισ. Ευρώ στην εικοσαετία, ενώ στα ίδια τα έργα -και στα υπόλοιπα που θα προκύψουν από αυτά- μπορούν να απασχοληθούν τουλάχιστον 470.000 εργαζόμενοι.
Το μεγάλο στοίχημα- δεδομένης της διεθνούς αβεβαιότητας αλλά και της στοχοπροσήλωσης που πρέπει να επιδείξει η ίδια η χώρα- είναι ότι για να φτάσει το μερίδιο των επενδύσεων στο ΑΕΠ, τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, απαιτείται μέση ετήσια πραγματική αύξηση των επενδύσεων παγίων κατά σχεδόν 8% έως το 2031! Σύμφωνα με στελέχη της Eurobank, ο στόχος είναι απαιτητικός, πλην όμως εφικτός, ειδικά από τη στιγμή που “τρέχουν” τα projects και οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι πάνω σε αυτούς τους 5 πυλώνες, θα “χτιστεί” το πλάνο των χρηματοδοτήσεων, όχι μόνο της Eurobank, αλλά των τραπεζών συνολικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, επικεφαλής Corporate & Investment Banking, Κωνσταντίνος Βασιλείου, η σωρευτική χρηματοδότηση των σχετικών επενδυτικών σχεδίων από το τραπεζικό σύστημα υπολογίζεται σε 24 δισ. Ευρώ, περιλαμβανομένων των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Από αυτά, η μερίδα του λέοντος- περί τα 7 δισ ευρώ- θα κατευθυνθούν στην Ενέργεια- Απανθρακοποίηση, ενώ άλλα 5,5 δισ ευρώ εκτιμάται ότι θα απορροφηθούν από το Real Estate και τις μεγάλες, νέες Υποδομές.