Ψηφιακό ωράριο και ψηφιακή κάρτα δοκιμάζουν τα αντανακλαστικά επιχειρήσεων- ελεγκτών
“Και τώρα τρέχουμε”, θα μπορούσε να είναι ο τίτλος σε αυτό που βιώνουν λογιστές και φοροτεχνικοί, εν όψει της καθολικής εφαρμογής του Ψηφιακού Ωραρίου και της Ψηφιακής Κάρτας.
Όσο για τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του υπουργείου Εργασίας, το ΦΕΚ του Οργανισμού της νέας Επιθεώρησης Εργασίας, που θα λειτουργεί εφεξής ως Ανεξάρτητη Αρχή, ήρθε σε μια συγκυρία όπου πολύ απλά δεν θα υπάρξει η παραμικρή πίστωση χρόνου. Κοινώς, κατ’ ευθείαν στα βαθιά.
Σύμφωνα με τον Σύμβουλο Εργασιακών Θεμάτων και Εμπορικό Διευθυντή του Ομίλου Epsilon Net Βασίλη Πρασσά, που ήταν χθες ο κύριος εισηγητής Ημερίδας την οποία παρακολούθησαν πάνω από 2.000 στελέχη επιχειρήσεων και λογιστές, οι αλλαγές μεταξύ του παλαιού και νέου καθεστώτος είναι κωδικοποιημένες ως εξής :
- Ψηφιακό ωράριο: Η καταγραφή του ωραρίου θα γίνεται σε πλήρως ψηφιακή μορφή και αντικαθίσταται η δήλωση του ωραρίου εργασίας στο Εργάνη που γίνεται σήμερα με μορφή κειμένου ή επισυναπτόμενων αρχείων κάτι που υποχρεώνει τον λογιστή σε εκ του μηδενός διαμόρφωση του ψηφιακού ωραρίου.
- Ψηφιακή Κάρτα: Κάθε είσοδος και έξοδος του εργαζόμενου από την εργασία θα καταγράφεται με ψηφιακό τρόπο ενώ θα υπάρχει άμεση σύνδεση, έλεγχος και κριτήρια διασταύρωσης δηλωθέντων με πραγματοποιηθείσες ώρες εργασίας. Κάθε είδους απόκλιση (μικρή η μεγάλη) από το δηλωθέν ωράριο θα πρέπει να ελέγχεται και να τεκμηριώνεται.
- Άδειες – απουσίες: Ο εργοδότης θα υποχρεούται σε ακριβή καταγραφή κάθε είδους άδειας - ασθένειας - απουσίας η οποία θα πρέπει να υποβάλλεται ηλεκτρονικά από τον λογιστή εντός του 1ου 10ημέρου του επόμενου μήνα.
- Υπερεργασία – Υπερωρία: Η υπερεργασία και η υπερωρία θα καταγράφονται βάσει «χτυπημάτων» ενώ η μη ύπαρξη χτυπήματος κατά τον έλεγχο θα επιφέρει κυρώσεις.
- Υπολογισμός Μισθοδοσίας: O υπολογισμός μισθοδοσίας θα πρέπει να συμφωνεί σε μεγάλο βαθμό με τα αποτελέσματα σημάνσεων/χτυπημάτων κάτι το οποίο πολλαπλασιάζει τον χρόνο ελέγχου των δεδομένων.
Η Ψηφιακή Κάρτα λειτουργεί ήδη σε τράπεζες και σούπερ μάρκετς, με μάλλον περιορισμένο αριθμό παρατυπιών, αλλά όπως επισημαίνουν στελέχη της αγοράς, πρόκειται για μεγάλους Ομίλους, με οργανωμένα λογιστήρια, τα οποία δεν μπορούν να συγκρίνονται με τον όγκο των υπολοίπων. Επιχειρήσεις, λογιστές και φοροτεχνικοί κάνουν λόγο για “κενό” ενημέρωσης και εκφράζουν το φόβο ότι ακόμα και για ακούσια σφάλματα, δεν θα υπάρχουν περιθώρια διορθώσεων, με τον πέλεκυ των 10.000 ευρώ για υποδηλωμένη εργασία να επικρέμαται απειλητικός.
Οι παγίδες από εδώ κι εμπρός δεν είναι λίγες. Για παράδειγμα, πώς θα εφαρμοστεί η Ψηφιακή Κάρτα στις υπηρεσίες security, οι οποίες δεν παρέχονται σε γραφεία και άλλους κλειστούς χώρους; Πώς θα ξεπεραστούν τα “κενά” στη νομοθεσία, που απαγορεύουν για παράδειγμα στους εποχικά εργαζόμενους στον Τουρισμό, να απασχολούνται για 6 ή 7 ημέρες, λόγω του ότι οι συλλογικές τους συμβάσεις αφορούν σε πενθήμερο; Πώς θα εφαρμοστεί Ψηφιακό Ωράριο και Ψηφιακή Κάρτα στον επισιτισμό, όταν η υψηλότερη των πραγματικών ημερομισθίων τεκμαρτή ασφάλιση, λειτουργεί ως κίνητρο για υποδηλωμένη εργασία;
Απαντήσεις σε αυτά θα κληθεί να δώσει λίαν συντόμως το υπουργείο Εργασίας, όχι μόνο με ερμηνευτικές- διευκρινιστικές εγκυκλίους αλλά και την επιβολή των νέων μέτρων, που για πρώτη φορά δίνουν στους εργαζόμενους τη δυνατότητα να ελέγχουν οι ίδιοι πώς ακριβώς τους δηλώνουν οι εργοδότες τους στην ΕΡΓΑΝΗ.
Σύμφωνα με το νέο Οργανισμό της, Η Επιθεώρηση Εργασίας απολαμβάνει λειτουργικής ανεξαρτησίας, διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας και δεν υπόκειται σε έλεγχο ή εποπτεία από κυβερνητικά όργανα, κρατικούς φορείς ή άλλες διοικητικές αρχές και υπόκειται σε κοινοβουλευτικό έλεγχο, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό της Βουλής.