«Μαξιλάρι» ακόμα και για 4 χρόνια
Ένα καλά κρυμμένο μυστικό, έχει το ειδικό ενημερωτικό σημείωμα που δημοσίευσε ο ΟΔΔΗΧ, όσον αφορά στο σχεδιασμό επιστροφής στις αγορές. Το «μαξιλάρι», που… αυγαταίνει μήνα με το μήνα, μπορεί να κρατήσει την Ελλάδα ακόμα και 4 χρόνια μακριά από τις όποιες αναταράξεις των αγορών!
Η πρώτη ματιά στα στοιχεία και στα σενάρια, που εκπόνησε ο ΟΔΔΗΧ, αναμφίβολα έπεσε πάνω στο «μαξιλάρι», που έχει «φουσκώσει» ως τα 26,5 δις ευρώ, δηλαδή 2,4 δις ευρώ μετά από τη λήξη του Προγράμματος, χωρίς μάλιστα να συνυπολογιστούν τα διαθέσιμα της Γενικής Κυβέρνησης και των ΔΕΚΟ. Μια δεύτερη, πιο προσεκτική ματιά, αποκαλύπτει ότι αυτό το ομολογουμένως εντυπωσιακό «μαξιλάρι», δεν εξαντλείται στη διετία, όπως είναι το βασικό σενάριο εργασίας.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΟΔΔΗΧ, εάν συνεχιστεί κανονικά το «ρολάρισμα» των εντόκων γραμματίων, τότε το «μαξιλάρι» μπορεί να λειτουργήσει ως ασπίδα για τα τέσσερα ολόκληρα χρόνια. Σημειωτέον, ότι αυτή τη στιγμή το σύνολο του βραχυπρόθεσμου Χρέους, όπως είναι εκπεφρασμένο σε έντοκα γραμμάτια, διαμορφώνεται σε 15,3 δις ευρώ.
Η πρόθεση του ΟΔΔΗΧ είναι, πάντως, να αρχίσει να «ψαλιδίζει» σιγά- σιγά την έκθεση σε έντοκα, υπό την προϋπόθεση ότι οι συνθήκες θα είναι κατάλληλες. Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό ότι στα δύο από τα τρία σενάρια επιστροφής στις αγορές, προβλέπεται μείωση των εντόκων γραμματίων ως και 10%. Συγκεκριμένα, ενώ στο πρώτο σενάριο, προβλέπεται η έκδοση ομολόγων 3 δις ευρώ, με «ροκάνισμα» του «μαξιλαριού» κατά 5 δις ευρώ, στο δεύτερο σενάριο οι νέες εκδόσεις ομολόγων φτάνουν στα 5 δις ευρώ, με χρήση μόλις 2,4 δις ευρώ από το «μαξιλάρι», αλλά με παράλληλη μείωση των εντόκων γραμματίων κατά 800 εκατ. Ευρώ και έσοδα αποκρατικοποιήσεων 1,4 δις ευρώ. Στο τρίτο σενάριο, δε, τα έντοκα «κόβονται» στα 13,8 δις, με στόχο οι εκδόσεις ομολόγων να φτάσουν στα 7 δις ευρώ, με μόλις 1,1 δις «ψαλίδισμα» του «μαξιλαριού».
Σε κάθε περίπτωση, στις 11 Μαρτίου, θα παιχθεί το πρώτο βασικό στοίχημα του ΟΔΔΗΧ. Σε αυτό το Eurogroup προγραμματίστηκε η δημοσιοποίηση της 2ης έκθεσης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, που θα κρίνει εάν θα εκταμιευθούν τα πρώτα 600 εκατ. ευρώ από τα κέρδη του Ευρωσυστήματος. Αν υπάρξει εμπλοκή, τότε πέρα από τον αντίκτυπο στις αγορές, θα χρειαστεί αναπροσαρμογή του σχεδιασμού, που προβλέπει ότι φέτος θα μπουν στα κρατικά ταμεία και οι δύο προβλεπόμενες δόσεις SMP/ANFA, δηλαδή 1,2 δις ευρώ. Ήδη, πολλοί ποντάρουν, στο ότι η Ελλάδα θα επιχειρήσει να χτυπήσει την πόρτα των αγορών πριν φτάσουμε στο Eurogroup…