Αναζητώντας την ενεργειακή όαση στη Σαουδαραβική έρημο

Φωτογραφία shutterstock

Η Σαουδική Αραβία είναι ίσως η βασική αιτία που ο Χ. Σταϊκούρας και ο Θ. Σκυλακάκης έχουν πονοκεφάλους τις τελευταίες εβδομάδες.

Η απόφαση του ΟΠΕΚ, να «κόψει» από το Νοέμβριο με το μαχαίρι την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια, είχε «άρωμα» Ριάντ, εξ ου και ο εκνευρισμός της Ουάσιγκτον, που επιχείρησε λίαν προσφάτως να ρίξει γέφυρες συνεννόησης με το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, προκειμένου να αποφύγει ακριβώς αυτό: την πυροδότηση νέας αύξησης στην τιμή του πετρελαίου.

Και κάπως έτσι, ενώ η αγορά προετοιμαζόταν για «βουτιά», λόγω πρώτων ενδείξεων για παγκόσμια επιβράδυνση ή και ύφεση, βλέπει το πετρέλαιο να βγάζει τη γλώσσα και να κινείται πέριξ ή και πάνω από τα 95 δολάρια. Στόχος του Ριάντ δεν είναι άλλος από το να συγκρατήσει τις διεθνείς τιμές στα επίπεδα των 100 δολαρίων, αδιαφορώντας παντελώς για τα σχέδια ΗΠΑ και Ευρώπης αναφορικά με το πλαφόν και το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Η ορατή επίπτωση στα καθ’ ημάς είναι η ανατροπή του σχεδιασμού, που προέβλεπε ότι δεν θα χρειαστούν νέες επιδοτήσεις στα καύσιμα. Κι αν η επιστροφή της επιδότησης στη βενζίνη δεν είναι στο τραπέζι- παρά το ότι η αμόλυβδη κινείται σταθερά πάνω από τα 2 ευρώ- η κρατική «πλάτη» στο πετρέλαιο κίνησης φαντάζει αναπόφευκτη, καθώς με τιμές που “σημαδεύουν” ως τα 2,5 ευρώ, η ζημιά στην εφοδιαστική αλυσίδα θα είναι πολύ μεγαλύτερη από τα περίπου 70 εκ ευρώ που απαιτούνται για μια δίμηνη επιδότηση.

Πέρα, όμως, από τις υψηλές τιμές, η ανησυχία για την επάρκεια πετρελαίου έχει φτάσει και στην Αθήνα. Ο συνδυασμός του υπό συζήτηση πλαφόν με το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και την εκτόξευση της ζήτησης για το μαύρο χρυσό ως υποκατάστατο του πανάκριβου φυσικού αερίου, δημιουργεί ένα εκρηκτικό μίγμα, που δεν μπορεί να αφήσει ασυγκίνητη (και) την ελληνική κυβέρνηση. Και κάπως έτσι προέκυψε και η τηλεδιάσκεψη του Κ. Σκρέκα με το Σαουδάραβα ομόλογο του Abdulaziz Bin Salman.

Με φόντο τη σύσταση διμερούς ομάδας εργασίας υψηλού επιπέδου, που θα διευκολύνει την εφαρμογή του Μνημονίου Κατανόησης που υπέγραψαν οι δύο χώρες, τον Ιούλιο του 2022, το βασικό θέμα στην ατζέντα της τηλεδιάσκεψης ήταν τυπικά η συνεργασία για τη διασφάλιση της σταθερότητας στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, αλλά επί της ουσίας η διασφάλιση της στενής επικοινωνίας των δύο πλευρών και η εμβάθυνση της συνεργασίας για την αντιμετώπιση αναδυόμενων κινδύνων και προκλήσεων. Δεν πρέπει, άλλωστε, να λησμονεί κανείς ότι η. Σ. Αραβία διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο και είναι επίσης ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο. Το πετρέλαιο αντιπροσωπεύει σχεδόν το 80% των εξαγωγών και το 70% των κρατικών εσόδων (περισσότερο από το 40% του ΑΕΠ).

Το ελληνικό ενδιαφέρον δεν περιορίζεται, όμως, στο πετρέλαιο, ειδικά από τη στιγμή που και η ίδια η Σ. Αραβία έχει στρέψει προ πολλού το ενδιαφέρον της στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Στο μενού της τηλεδιάσκεψης υπήρχαν, λοιπόν, η διμερής συνεργασία στον τομέα των ΑΠΕ, η προώθηση μιας ηλεκτρικής διασύνδεσης που θα εξάγει καθαρή ενέργεια στην Ελλάδα και την Ευρώπη, καθώς και το πώς μπορεί να μεταφερθεί “καθαρό” υδρογόνο στην Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας, κοινώς πώς μπορεί να ενισχυθεί η θέση της χώρας μας ως ενεργειακού κόμβου επ’ ωφελεία και των δύο πλευρών.

ΣΧΕΤΙΚΑ