Νέα παράταση στη θερινή τουριστική σεζόν -Αφιέρωμα του Eurocontrol στις ελληνικές επιδόσεις

Φωτογραφία: Shutterstock

Η παράταση που έχει πάρει το ελληνικό καλοκαίρι- κυριολεκτικά και μεταφορικά- κρατά ανοικτά και τα καταλύματα, που συνήθως ετοιμάζονταν να κατεβάσουν ρολά αυτήν την περίοδο. Όσο για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου ήρθε και... «κούμπωσε» με την υψηλή ζήτηση, δίνοντας πληρότητες ακόμα και 100%.

Οι επιδόσεις της Ελλάδας κίνησαν το ενδιαφέρον του Eurocontrol, το οποίο με ένα ολιγόλεπτο βίντεο κατέγραψε τα ρεκόρ της προηγούμενης εβδομάδας. Ειδικότερα, καταγράφηκαν 1.399 πτήσεις την ημέρα, εκ των οποίων οι 627 προς και από το «Ελευθέριος Βενιζέλος». Από αυτές, οι 343 ήταν εσωτερικές και αυτό συνιστά επίδοση 8% υψηλότερη από την αντίστοιχη εβδομάδα του 2019. Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχουν τα στοιχεία από δύο βασικές αγορές: 1) οι πτήσεις από και προς Γερμανία έφτασαν τις 221 την ημέρα, καταγράφοντας αύξηση 15% σε σχέση με το 2019 2) οι πτήσεις από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν 173 την ημέρα, δηλαδή 60% παραπάνω από αυτές του 2019!

Επί της ουσίας ο προγραμματισμός των ξενοδοχειακών μονάδων, που βασίζονται στο μοντέλο «ήλιος και θάλασσα», έχει προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Στις 15 Οκτωβρίου τα περισσότερα Resort έκλεισαν τις πύλες τους, αλλά στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στην Κρήτη, και στην Κεφαλονιά θα κλείσουν στις 30 Οκτωβρίου. Ούτε σε αυτό το τριήμερο πέφτει, όμως, η αυλαία για όλους, καθώς φέτος παραμένουν κάποια μεμονωμένα ξενοδοχεία ανοιχτά έως στις 10 Νοεμβρίου.

Αναφορικά με το τριήμερο της... παρέλασης, τα κοντέρ θα σπάσουν για μια ακόμα φορά. Οι πληρότητες στο Πήλιο, στη Μάνη, στα Τρίκαλα Κορινθίας και στην Αράχωβα ξεπερνούν το 90%, 95% στη Βυτίνα και στη Δημητσάνα, πολύ υψηλές πληρότητες στην Ήπειρο, ενώ υπάρχουν και προορισμοί που πλέον πολύ δύσκολα βρίσκει κανείς κατάλυμα, όπως η ορεινή Ναυπακτία, όπου οι πληρότητες αγγίζουν το 100%. Παράλληλα, σύμφωνα με το Greek Hotelier, στους "brandαρισμένους" προορισμούς Ρόδο, Κρήτη, στα μεγάλα νησιά μας, αλλά τους υπόλοιπους τουριστικούς προορισμούς- και φυσικά στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη- εξακολουθούμε να έχουμε μεγάλες πληρότητες από Αμερικάνους, από Γάλλους.

Η εικόνα αυτή ενισχύεται κι από την υψηλή ζήτηση στο πεδίο των βραχυχρόνιων μισθώσεων, που ήδη έρχονται από ένα “θερμό” και παρατεταμένο καλοκαίρι. Η Ελλάδα ήταν μια από τις 6 χώρες στην Ευρώπη που είχε αυξημένες κρατήσεις έναντι του 2019 και τον Σεπτέμβριο, μετά τα ρεκόρ των προηγούμενων μηνών, στις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία της AirDNA, όπως τα επεξργάστηκε το BNBnews, η χώρα μας είχε τον εφετινό Σεπτέμβριο 13,5% περισσότερες κρατήσεις σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2019 και ήρθε τέταρτη. Αξιοσημείωτο ότι η Ελλάδα είχε 0,6% περισσότερες διαθέσιμες καταχωρήσεις τον Σεπτέμβριο έναντι του Σεπτεμβρίου 2019. Αυτή η μικρή αλλαγή κρίνεται αρκετή για να διατηρήσει η χώρα μας τα θετικά μεγέθη στις διανυκτερεύσεις.

Όσο για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, τα στοιχεία της E- Real Estates δείχνουν ότι από τα μέσα του προηγούμενου μήνα οι προκρατήσεις για διαμερίσματα και κατοικίες εγγεγραμμένες σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης καταγράφονταν υψηλές, σε ποσοστά 51%-85%, πλέον, οι προ-κρατήσεις κυμαίνονται από 85% έως και 100%, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των δημοφιλών χειμερινών προορισμών βρίσκονται ήδη άνω του 90%.

Ενδεικτικά, τα ποσοστά προκρατήσεων ξεκινούν από 85% στη Βυτίνα και τη Στεμνίτσα και φτάνουν έως το 100% σε Καστοριά και Μέτσοβο.

Στην Αράχωβα οι προκρατήσεις φτάνουν πλέον το 90%. Οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης για το τριήμερο σε ολόκληρο διαμέρισμα ή/και αυτοτελή κατοικία κυμαίνονται από 180 ευρώ έως 640 ευρώ. Η κατώτερη ζητούμενη τιμή μίσθωσης αφορά διαμέρισμα 65τμ, ενώ ένα σαλέ 95τμ με 2Υ/Δ μισθώνεται προς 640 ευρώ για το σύνολο του τριημέρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ