Νέο «τριπλό πακέτο» ρυθμίσεων για τους δανειολήπτες

NEWSROOM
Νέο «τριπλό πακέτο» ρυθμίσεων για τους δανειολήπτες

Τριπλέτα ρυθμίσεων έρχεται το 2019. Εκτός από τον διευρυμένο εξωδικαστικό, ο οποίος παρατάθηκε μέχρι τις 31/12/2019 και στην αυτοματοποιημένη διαδικασία «χωρά» οφειλές έως 300.000 ευρώ, στο τραπέζι βρίσκεται νέο σχήμα ρύθμισης προς τα ασφαλιστικά ταμεία ακόμη και µε επανυπολογισμό παλαιών οφειλών, όπως και νέα γενική ρύθμιση των οφειλών προς το ∆ηµόσιο, στα πρότυπα ενός «λάιτ» εξωδικαστικού.

Ειδικά η λύση του επανυπολογισμού θα μπορούσε να οδηγήσει σε έμμεσο «κούρεµα» οφειλής ακόµη και έως 50%. Τα νέα σχήματα ρυθμίσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη σε ταμεία και Εφορία, όπως σημειώνει το Έθνος αναμένεται να θεσμοθετηθούν το πρώτο τρίμηνο του 2019.

Στόχος είναι να δοθεί βιώσιμη λύση σε ληξιπρόθεσμες οφειλές προίκα της κρίσης, ώστε να μπορέσουν να ρυθμίσουν οφειλέτες που αποκλείονται από τον εξωδικαστικό και να απεγκλωβιστούν ασφαλισμένοι των πρώην ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΟΓΑ που δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη λόγω οφειλών.

Στο μικροσκόπιο του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται εδώ και καιρό το σενάριο του επανυπολογισμού µε βάση την εξίσωση του νόμου Κατρούγκαλου χρεών που γεννήθηκαν έως 31/12/2016 προς τα Ταμεία, κάτι που συζητήθηκε και στο τελευταίο κυβερνητικό συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής

Η λύση αυτή εξετάζεται για επιτηδευματίες, κυρίως για όσους βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση -για παράδειγμα είναι 62 ετών και άνω-, αλλά μένουν εγκλωβισμένοι λόγω υψηλών χρεών. Οφειλέτες µε εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν εφόσον χρωστούν λιγότερα από 4.000 ευρώ προς ΟΓΑ, 20.000 ευρώ προς ΟΑΕΕ ή 15.000 ευρώ προς ΕΤΑΑ. «Παίρνουμε μέτρα. Έχουμε εξαγγείλει και νέα μέτρα µε την έναρξη της νέας χρονιάς.

Προσοχή, οι οφειλέτες θα πρέπει να αποδείξουν την οικονομική αδυναμία τους, π.χ. λόγω μηδενικού εισοδήματος

Τα επεξεργαζόμαστε ώστε όσοι δεν μπορούν να µπουν στον εξωδικαστικό, να μπορούν µε έναν πολύ πιο απλό τρόπο και µε ελάφρυνση των οφειλών να προχωρούν σε ταχύτερη ρύθμιση» τόνισε, μιλώντας στη Βουλή, ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος. Η λύση που βρίσκεται στο τραπέζι αφορά σε έναν όγκο οφειλών που δημιουργήθηκαν µε βάση τεκμαρτά εισοδήματα, κυρίως την περίοδο της κρίσης.

Εξετάζεται ο επανυπολογισμός τους µε βάση το πραγματικό φορολογητέο εισόδημα που είχαν οι ασφαλισμένοι την περίοδο δημιουργίας των χρεών ή µε βάση το ελάχιστο σημερινό ασφάλιστρο υπέρ ΕΦΚΑ για σύνταξη (20% του κατώτατου μισθού). Το πραγματικό εισόδημα πρέπει να εντοπίζεται από τις φορολογικές δηλώσεις, κάτι που ωστόσο συνιστά «σπαζοκεφαλιά» για το µακρινό παρελθόν. Η μέθοδος αυτή θα οδηγούσε σε έμμεσο «κούρεµα» των οφειλών έως 50%, ενώ το πλήθος των δόσεων θα μπορούσε να κυμαίνεται έως 100 ή 120 δόσεις.

Προσοχή, οι οφειλέτες θα πρέπει να αποδείξουν την οικονομική αδυναμία τους, π.χ. λόγω μηδενικού εισοδήματος ή λόγω διαφοροποίησης του τεκμαρτού εισοδήματος βάσει του οποίου υπολογίστηκαν οι εισφορές, µε το πραγματικό εισόδημα που είχαν την επίμαχη περίοδο. Η λογική είναι να μπορέσουν να ενταχθούν στη νέα «έξυπνη» ρύθμιση ασφαλισμένοι που αποκλείονται από τον εξωδικαστικό, όπως πτωχευμένοι επιχειρηματίες, επιτηδευματίες που έχουν αρνητικό αποτέλεσμα κ.α. Το νέο πλαίσιο θα προβλέπει αυστηρές ρήτρες αποκλεισμού των στρατηγικών κακοπληρωτών και θα αποτρέπει ενδεχόμενη «κατάρρευση» παλαιών ρυθμίσεων.

Ανοίγει για τα καλά η «ομπρέλα» του εξωδικαστικού το 2019. Ο μηχανισμός παρατείνεται μέχρι τι; 31/12/2019, δέχεται πλέον περισσότερες οφειλές στην αυτοματοποιημένη διαδικασία ύψους μέχρι 300.000 ευρώ, ενώ κόβεται και ο «γόρδιος δεσμός» µε τα στεγαστικά δάνεια των εµπόρων, που θα εξαιρούνται χωρίς να μπλοκάρεται η ρύθμιση.

Πέρα από τη διεύρυνση του μηχανισμού, εντός του πρώτου τριμήνου του 2019 αναμένεται νέα γενική ρύθμιση για τα χρέη προς το ∆ηµόσιο, στο μοντέλο του εξωδικαστικού. Στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται εδώ και μήνες σχέδιο για ένα νέο γενικό σύστημα ρύθμισης οφειλών προς Εφορία και Ταμεία, στα πρότυπα ενός «λάιτ» εξωδικαστικού, µε απλούς κανόνες και διαδικασίες.

Στόχος είναι να μπορέσουν να ρυθμίσουν όσοι αποκλείονται από τον εξωδικαστικό, ενώ διαθέτουν την απαραίτητη ρευστότητα και πρόθεση να αποπληρώσουν. Υπό επεξεργασία είναι απλοί κανόνες για όλους όσοι έχουν το εισόδημα ώστε να καλύψουν το χρέος τους. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται το σενάριο να ελέγχεται η δυνατότητα αποπληρωμής από οποιαδήποτε φορολογητέα πηγή.

Ο αριθμός των δόσεων δεν αποκλείεται να συνδέεται µε το ύψος της οφειλής, τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, βάσει των οποίων θα ελέγχεται η ένταξη, όπως και το «διαθέσιμο εισόδημα» του οφειλέτη. Κάτι αντίστοιχο συµβαίνει σήμερα και στον εξωδικαστικό, ο οποίος δίνει έως 120 δόσεις για χρέη από 3.000 και πάνω, µε «κούρεµα» προσαυξήσεων έως 85%, ενώ δίνει 36 δόσεις για χρέη έως 3.000 ευρώ.

Εξετάζεται, επίσης, να τεθεί πλαφόν ελάχιστης δόσης στα 50 ευρώ, ενώ προαπαιτούμενο θα είναι η εξόφληση τρεχουσών οφειλών. Η νέα ρύθμιση αναμένεται να υλοποιηθεί µέσω της πλατφόρμας του εξωδικαστικού, µε νέα εφαρμογή ειδικά διαμορφωμένη, ενώ οι οφειλέτες θα έχουν µόνο µία φορά δικαίωμα υπαγωγής.

Η ρύθμιση αναμένεται να δώσει «ανάσα» σε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε Εφορία και Ταμεία, ακόμη και αν έχουν κλείσει μπλοκάκια, βιβλία και επιχειρήσεις. Παρά τα απλοποιημένα κριτήρια, θα υπάρχουν δικλίδες ασφαλείας για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, µε ρήτρες περιουσίας κ.α. αλλά και ρήτρες για τη διατήρηση σημερινών ρυθμίσεων.

Για ένα διακριτό σχήμα ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, που θα τεθεί σε εφαρμογή το πρώτο τρίμηνο του 2019 και θα δώσει ανάσα σε δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες, έκανε λόγο η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα.

«Επιδιώκουμε το σχήμα αυτό να είναι πιο ευέλικτο από το υφιστάμενο του εξωδικαστικού συμβιβασμού, ώστε να ρυθµίσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι οφειλέτες» είπε η ίδια, εξηγώντας πως πέραν των δόσεων το νέο σχήμα θα περιλαμβάνει και «κούρεµα» βασικής οφειλής.

ΣΧΕΤΙΚΑ