Πλησιάζει η ώρα της αλήθειας για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις
Μόνο στην Αθήνα οι ενεργές βραχυχρόνιες μισθώσεις αγγίζουν τις 11.500, με τις πληρότητες το Σεπτέμβριο να φτάνουν στο 97% και τη μέση μηνιαία απόδοση να... ίπταται στα 1.664 ευρώ.
Αν πάμε, δε, σε κάποιο δημοφιλή τουριστικό προορισμό, εκεί το πράγμα ξεφεύγει. Για παράδειγμα, στη Μύκονο οι ενεργές βραχυχρόνιες μισθώσεις ξεπερνούν τις 4.600, ενώ η μέση μηνιαία απόδοση ξεπέρασε τις 10.000 ευρώ τον Αύγουστο!
Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί λίαν συντόμως είναι πώς θα επηρεαστεί η αγορά των μισθώσεων τύπου Airbnb και στη χώρα μας, από τον Κανονισμό που “παλεύει” εδώ και μήνες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επιχειρώντας να συγκεράσει αντικρουόμενα συμφέροντα. Από τη μια μεριά, οι εισοδηματικές ενισχύσεις σε μικρομεσαίους ιδιοκτήτες και η δυνατότητα κυρίως νέων με χαμηλότερο εισόδημα να ταξιδεύουν ανά τον κόσμο, με πολύ χαμηλότερο κόστος διαμονής. Από την άλλη, οι ενστάσεις των οργανωμένων καταλυμάτων για τον αθέμιτο ανταγωνισμό που υφίστανται, αλλά και οι “φωνές” από τους μόνιμους κατοίκους περιοχών, που αισθάνονται ότι πολιορκούνται και ασφυκτιούν από ορδές επισκεπτών.
Όντας σε ανοικτή επικοινωνία από το 2014, οπότε και το φαινόμενο των βραχυχρόνιων μισθώσεων άρχισε να φουντώνει, οι οργανώσεις των ξενοδοχείων, εστιατορίων, μπαρ και καφέ (HOTREC) και των Συνδικάτων εργαζομένων στους τομείς των Τροφίμων, Γεωργίας και Τουρισμού (EFFAT) στην Ευρώπη, αποφάσισαν να συντονιστούν εν όψει του νέου κανονιστικού πλαισίου.
Σε κοινή τους ανακοίνωση, αποκαλύπτουν κατ΄ αρχάς ότι οι κανόνες για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις θα πάρουν σάρκα και οστά πριν τελειώσει ο χρόνος. Παρά τον αυξανόμενο επαγγελματισμό, υπογραμμίζεται στην κοινή ανακοίνωση, εξακολουθούν να είναι σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτες κι αυτό το νέο φαινόμενο φιλοξενίας τουριστών, σημειώνουν οι δύο φορείς, έχει προκαλέσει πολλούς κινδύνους και προκλήσεις, όπως αθέμιτο ανταγωνισμό, κινδύνους για την ασφάλεια, μη δηλωθέντες φόρους εισοδήματος και πίεση στην εξεύρεση οικονομικά προσιτής στέγασης.
Σύμφωνα με το BNBnews, με βάση την αξιολόγηση του αντίκτυπου των STR στις επιχειρήσεις και την απασχόληση στον τομέα της φιλοξενίας, οι δύο κοινωνικοί εταίροι συμφωνούν ότι απαιτούνται συγκεκριμένες ενέργειες για να ξεπεραστούν αυτές οι προκλήσεις και να διασφαλιστούν ισότιμοι όροι ανταγωνισμού και ο θεμιτός ανταγωνισμός.
Προς αυτή την κατεύθυνση, HOTREC και EFFAT, εισηγούνται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις επικείμενες νομοθετικές ρυθμίσεις να προνοήσει για:
- Την καθιέρωση ενός υποχρεωτικού συστήματος εγγραφής σε κεντρικό Μητρώο όλων των ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης. Παράλληλα, πρέπει να θεσπισθούν υποχρεώσεις κοινής χρήσης δεδομένων από τις πλατφόρμες, οι οποίες θα παρέχουν στις Αρχές τα σχετικά δεδομένα.
- Τη θέσπιση μέτρων που θα διασφαλίζουν την υγιεινή και ασφάλεια σε επισκέπτες και εργαζομένους. Όπως ισχύει και για τα ξενοδοχεία και λοιπά καταλύματα.
- Τη διασφάλιση συνθηκών θεμιτού ανταγωνισμού από το σύνολο των καταλυμάτων και των STR.
- Η νέα νομοθεσία να τηρείται πλήρως από όλους τους παρόχους υπηρεσιών φιλοξενίας και τουρισμού. Η αποτελεσματική επιβολή, θα υποστηρίζεται από πόρους και νομική εξουσία ώστε οι δημόσιες αρχές να κάνουν σωστά τη δουλειά τους.