Με 3 σενάρια οι εκδόσεις του 2019
Από 5 ως 7 δισ. ευρώ, θα αναζητήσει η Ελλάδα από τις αγορές εντός του 2019, ωστόσο κι αυτή η στόχευση στηρίζεται σε ορισμένες σταθερές, που μπορεί να ανατραπούν στους επόμενους μήνες.
Στο ειδικό ενημερωτικό δελτίο του ΟΔΔΗΧ, αυτή τη φορά, υπάρχει κεφάλαιο που σκιαγραφεί τις επόμενες κινήσεις της Ελλάδας, χωρίς όμως να αποκαλύπτονται ούτε ο αριθμός των νέων εκδόσεων, ούτε το ζητούμενο ποσό ανά έκδοση, ούτε η διάρκεια των ομολόγων που πρόκειται να εκδοθούν. Το σημείο αφετηρίας είναι το τεράστιο ταμειακό «μαξιλάρι», που πλέον έχει φτάσει στα 26,5 δισ ευρώ, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα ταμειακά αποθέματα της Γενικής Κυβέρνησης.
Πέρα από το θεμέλιο του «μαξιλαριού», ο σχεδιασμός του ΟΔΔΗΧ στηρίζεται σε δύο ακόμα σταθερές: 1) στο ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να πετύχει πλεόνασμα 3,5% 2) στο ότι θα εκταμιευθούν τα 1,2 δισ ευρώ από τα κέρδη του ευρωσυστήματος εντός του έτους, άρα ότι οι σχετικές εκθέσεις μεταμνημονιακής αξιολόγησης θα είναι θετικές. Αν για οποιονδήποτε λόγο κάποιες από τις παραπάνω σταθερές αλλάξει, τότε είναι προφανές ότι ανατρέπεται και ο σχεδιασμός των εκδόσεων.
Τα σενάρια που έχει εκπονήσει ο ΟΔΔΗΧ είναι τρία κι έχει ενδιαφέρον, επίσης, το γεγονός ότι σε κάθε περίπτωση θα «ροκανιστεί» μέρος του μαξιλαριού.
Στο πρώτο σενάριο, εκδίδονται μέσο-μακροχρόνιοι τίτλοι συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ και γίνεται χρήση 5 δισ. ευρώ από το μαξιλάρι.
Στο δεύτερο σενάριο οι νέες εκδόσεις ομολόγων φτάνουν στα 5 δισ. ευρώ και γίνεται χρήση 2,4 δισ. ευρώ από το μαξιλάρι διαθεσίμων. Εδώ προβλέπεται και παράλληλη μείωση των εκδόσεων εντόκων γραμματίων κατά 800 εκατ. ευρώ, όπως επίσης, έσοδα αποκρατικοποιήσεων 1,4 δισ. ευρώ.
Στο τρίτο σενάριο οι νέες εκδόσεις φτάνουν τα 7 δισ. ευρώ , οι εκδόσεις εντόκων γραμματίων περιορίζονται κατά 1,5 δισ. ευρώ, οι αποκρατικοποιήσεις εισφέρουν 1,4 δισ. ευρώ και γίνεται περιορισμένη χρήση των κεφαλαίων του Cash buffer κατά 1,1 δισ. ευρώ.