Αλλάζει το τοπίο στην αγορά εργασίας -Κερδίζει έδαφος το μοντέλο του 4ήμερου
Μέχρι πολύ πρόσφατα, οι αποδοχές ήταν ίσως ο πιο καθοριστικός παράγοντας στο να επιλέξει κάποιος το εργασιακό του περιβάλλον. Η πανδημία φαίνεται, όμως, πως άλλαξε τα δεδομένα.
Αρκεί ένας καλός, εισαγωγικός μισθός για ένα νέο; Μάλλον όχι κρίνοντας από τα συμπεράσματα πολλών ερευνών, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα Workmonitor της Randstad, μία αναδυόμενη τάση παγκοσμίως, ιδιαίτερα στις νεότερες γενιές, συνδέει την προσωπική με την επαγγελματική ζωή, με το 59% του δείγματος να θέτει ως βασική του προτεραιότητα την προσωπική του ζωή έναντι της επαγγελματικής. Το 46% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα δήλωσε ότι θα προτιμούσε να παραιτηθεί από την εργασία του, αν αυτή τους εμπόδιζε να απολαύσουν τη ζωή τους, και το 28% των εργαζομένων θα προτιμούσε να παραμείνει χωρίς εργασία παρά να είναι δυσαρεστημένο σε μια θέση εργασίας (έναντι 33% παγκοσμίως).
Υπάρχει, όμως, ένα ακόμα ενδιαφέρον ποιοτικό στοιχείο. Οι Έλληνες εργαζόμενοι δηλώνουν ως σημαντική προτεραιότητα το ευέλικτο ωράριο (85%) και την ευελιξία στον χώρο εργασίας (79%), το 28% των ερωτηθέντων εργαζομένων δήλωσαν ότι θα αρνούνταν μια θέση εργασίας που δεν θα τους παρείχε ευελιξία στον τόπο εργασίας, ενώ το 34% δεν θα δεχόταν μια θέση εργασίας χωρίς ευελιξία στο ωράριο εργασίας τους. Και κάπου εδώ “κουμπώνει” το μοντέλο της 4ήμερης εργασίας, που δείχνει να κερδίζει έδαφος.
Πρόσφατη έρευνα της Adecco σε εργαζομένους, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι περίπου το 50% των ερωτηθέντων βιώνει συμπτώματα που σχετίζονται με το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης. Συνδέοντας αυτά τα επιστημονικά ευρήματα με την συζήτηση που έχει ανοίξει για την 4ήμερη εργασία, μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι και οι επιχειρήσεις θα έχουν οφέλη από την αλλαγή του εργασιακού μοντέλου, καθώς οι εργαζόμενοί τους θα είναι λιγότερο εξουθενωμένοι και περισσότερο παραγωγικοί και συγκεντρωμένοι. Ήδη, πολλές εταιρείες που εφαρμόζουν το μοντέλο τετραήμερης εργασίας, βλέπουν ότι η παραγωγικότητα των εργαζομένων δεν μειώνεται αλλά αντιθέτως ενισχύεται.
Εταιρείες που εφαρμόζουν την τετραήμερη εργασία
Η εταιρεία Buffer η οποία ασχολείται με το social media marketing, εφάρμοσε την τετραήμερη εργασία αρχικά σε πιλοτική μορφή για διάστημα ενός μήνα, αλλά σύντομα την υιοθέτησε σε μόνιμη βάση με πολύ θετικά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, σε εσωτερική έρευνα που οργάνωσε η εταιρεία, το 91% των υπαλλήλων απάντησαν ότι αισθάνονται περισσότερο παραγωγικοί και χαρούμενοι με το μοντέλο τετραήμερης εργασίας. «Η μετάβαση έγινε με αργά αλλά σταθερά βήματα, καλλιεργώντας πρώτα την κατάλληλη νοοτροπία» δήλωσε η Hailley Griffis, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της εταιρείας.
Η γαλλική εταιρεία τεχνολογίας LDLC εφάρμοσε αρχικά την τετραήμερη εργασία δοκιμαστικά για ένα χρόνο. Τα αποτελέσματα αποδείχτηκαν πολύ θετικά καθώς η επιχείρηση σημείωσε αύξηση τζίρου κατά 40% χωρίς να χρειαστεί να αναλάβει επιπλέον προσωπικό. Σύμφωνα με τον CEO της επιχείρησης, Laurent de la Clergerie, «το μυστικό της επιτυχίας κρύβεται στην εμπιστοσύνη και στην υπευθυνότητα μεταξύ των εργαζομένων και στην καλλιέργεια ομαδικού κλίματος».
Η Microsoft είναι επίσης μια εταιρεία που έχει εφαρμόσει το μοντέλο της τετραήμερης εργασίας, καθώς τον Αύγουστο του 2019, τα γραφεία της εταιρείας στην Ιαπωνία ήταν κλειστά κάθε Παρασκευή. Σύμφωνα με την εταιρεία, τα αποτελέσματα έδειξαν αύξηση 40% στην παραγωγικότητα, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά που δεν εφαρμόστηκε η τετραήμερη εργασία.
Η αμερικανική εταιρεία κατασκευής επαγγελματικών καλυμμάτων για αυτοκίνητα Diamondback Covers, μείωσε τις ώρες που εργάζονται οι υπάλληλοι στο εργοστάσιο κάθε εβδομάδα (από 40 ώρες/εβδομάδα σε 35 ώρες/εβδομάδα) χωρίς όμως να μειώσει και τις απολαβές των εργαζομένων, ενώ έκανε και νέες προσλήψεις προσωπικού για να καλύψει την αυξημένη ζήτηση. Η εταιρεία ανέμενε ότι μια μείωση των ωρών εργασίας κατά 12,5 % θα οδηγούσε σε παρόμοια αύξηση του κόστους εργασίας. Λόγω της αυξημένης απόδοσης των εργαζομένων όμως (εξαιτίας της τετραήμερης εργασίας) το κόστος αυξήθηκε μόνο κατά 3%.
Το μοντέλο 4ήμερης εργασίας μπορεί να εφαρμοστεί ποικιλοτρόπως, όπως για παράδειγμα, ο εργαζόμενος να απασχολείται 4 μέρες την εβδομάδα και να λαμβάνει το 80% του μισθού του ή να εργάζεται παραπάνω τις 4 μέρες για να καλύψει τις ώρες από την ημέρα που δεν θα εργάζεται.