«Άλμα» στην εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ -Πρόσθετα έσοδα 120 εκ ευρώ στα κρατικά ταμεία
Μέσα στην παραζάλη των εφιαλτικών αυξήσεων στο κόστος ενέργειας, τα στοιχεία από την εκτέλεση του Προϋπολογισμού μοιάζουν με όαση για το οικονομικό επιτελείο. Πέρα από τις καταβολές για τις Επιστρεπτέες, αυτό που έχει φέρει χαμόγελα είναι οι εισπράξεις του ΕΝΦΙΑ.
Δεν είναι ότι ο Προϋπολογισμός απλώς ενισχύεται ταμειακά, από τη στιγμή που οι πληρωμές του φόρου ακινήτων ξεκίνησαν νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό. Το όφελος είναι και δημοσιονομικό, κοινώς οι πληρωμές του ΕΝΦΙΑ συμβάλλουν στη δημιουργία πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου.
Με τη συμπλήρωση τριών μηνών από την έναρξη καταβολής του φετινού ΕΝΦΙΑ, τα στοιχεία δείχνουν ότι στα κρατικά ταμεία μπαίνουν κατά μέσο όρο περί τα 500 εκ ευρώ ανά μήνα. Αν η τάση αυτή δεν ανακοπεί στη συνέχεια, εκτιμάται ότι στο τέλος Φεβρουαρίου του 2023, όταν δηλαδή κλείσει ο κύκλος των 10 δόσεων, η εισπραξιμότητα του φετινού ΕΝΦΙΑ μπορεί να προσεγγίσει το 80%. Μια ματιά στους δείκτες εισπραξιμότητας τα προηγούμενα χρόνια δείχνει ότι δύσκολα “ξεκολλούσε” από τα επίπεδα του 75%.
Εξαρχής οι υπηρεσίες, που δούλεψαν πυρετωδώς πάνω στο νέο ΕΝΦΙΑ, πόνταραν στο ότι η νέα δομή του φόρου, καθώς και η δυνατότητα να εξοφληθεί για πρώτη φορά σε τόσες δόσεις, θα τύχουν θερμής ανταπόκρισης από τους φορολογούμενους, οι οποίοι μάλιστα στη μεγάλη μάζα πήραν εκκαθαριστικά ως και 30% πιο “ελαφριά” από πέρσι. Όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, κάθε 1 ποσοστιαία μονάδα αύξηση της εισπραξιμότητας, φέρνει περί τα 20 εκατ ευρώ στα κρατικά ταμεία. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι στο τέλος της διαδρομής ο φετινός ΕΝΦΙΑ μπορεί να συνεισφέρει με 100- 120 εκ ευρώ παραπάνω έσοδα από τις αρχικές εκτιμήσεις, προσφέροντας μια ακόμα “πηγή” πόρων στο οικονομικό επιτελείο, για την εφαρμογή μέτρων κοινωνικής πολιτικής.
Το επόμενο μεγάλο στοίχημα για το υπουργείο Οικονομικών έχει υψηλό βαθμό πολιτικής- ελέω εκλογών- αλλά και τεχνικής δυσκολίας. Μετά την ένταξη περίπου 3.600 περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού και την αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης- για πρώτη φορά ακίνητα “φιλέτα” επιβαρύνθηκαν αναλόγως- σειρά θα πάρουν άλλες περίπου 2.000 περιοχές. Η δυσκολία ενός τέτοιου εγχειρήματος είναι δεδομένη, καθώς θα πρέπει να προσδιοριστούν από ορκωτούς εκτιμητές οι ενδεδειγμένες Τιμές Ζώνης σε περιοχές που δεν χαρακτηρίζονται “φιλέτα” π.χ. Δυτική Ελλάδα, άρα δεν πρέπει να προκύψουν υπέρμετρες επιβαρύνσεις.
Ακόμα μεγαλύτερο δείκτη δυσκολίας έχει η υλοποίηση του φιλόδοξου project, που έχει να κάνει με ένα αυτοματοποιημένο σύστημα υπολογισμού και αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών. Το νέο πληροφοριακό σύστημα, που έχει συμπεριληφθεί στην Ψηφιακή Στρατηγική, θα καταγράφει τις τάσεις στην κτηματαγορά με τη συγκέντρωση στοιχείων για τις αξίες των ακινήτων (π.χ. συμβόλαια, μισθώματα, αξίες απαλλοτρίωσης) και δεδομένων για τα χαρακτηριστικά ακινήτων (π.χ. θέση, επιφάνεια, όροφος, χρήση γης, εγγύτητα σε σταθμούς μετρό, σχολεία, πυλώνες ηλεκτρικού ρεύματος κ.λπ.) και με βάση αυτά κάθε χρόνο ή και σε μικρότερο διάστημα θα αναπροσαρμόζει αυτόματα τις αντικειμενικές αξίες στα επίπεδα των εμπορικών τιμών.