«Αέρας» 1,2- 1,5 δισ. ευρώ για πρόσθετα μέτρα στήριξης

Φωτογραφία: AP Images

Το χθεσινό “τίναγμα” του φυσικού αερίου ως τα 174 ευρώ δεν προκάλεσε έκπληξη, έφερε ωστόσο ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία και στην Αθήνα.

Κι αν για το γρίφο της ενεργειακής επάρκειας τους μήνες που έρχονται, λίγο ως πολύ όλοι οι εμπλεκόμενοι στην αλυσίδα υποστηρίζουν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα εκτός αν “κλατάρει” η αγορά LNG, τα στόματα μένουν κλειστά όταν φτάνει η κουβέντα στις τιμές της Ενέργειας και δη της ηλεκτρικής.

Η μέση χονδρική τιμή του ρεύματος διαμορφώνεται σήμερα στα 373,73 ευρώ, δηλαδή σχεδόν 15,5% παραπάνω από χθες και μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι το φυσικό αέριο διατηρεί μερίδιο άνω του 46% στο ενεργειακό μίγμα της ημέρας. Σύμφωνα με τα μοντέλα προβλέψεων της Trading Economics, στο 12μηνο που έρχεται η τιμή του φυσικού αερίου μπορεί να σκαρφαλώσει ως τα 225 ευρώ κι αυτό μεταξύ άλλων σημαίνει ότι το κόστος χρηματοδότησης για έμμεσες κι άμεσες επιδοτήσεις στο ρεύμα, θα ανέβει κατακόρυφα. Ενδεικτικό είναι ότι το σχήμα των επιδοτήσεων του Ιουλίου, το οποίο αποδίδει περίπου το ίδιο όφελος για νοικοκυριά- επιχειρήσεις με το Μηχανισμό που θα “τρέξει” από τον Αύγουστο, ξεπερνά τα 720 εκ ευρώ.

Το κακό για το οικονομικό επιτελείο είναι πως η μάχη θα δοθεί σε πολλά μέτωπα. Όπως θα πιστοποιηθεί και στα νεώτερα στοιχεία του πληθωρισμού, που δημοσιοποιούνται την Παρασκευή, παρά την υποχώρηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 8 εβδομάδων, αυτό παραμένει περίπου 38% υψηλότερα από πέρσι, ανατροφοδοτώντας την πίεση στις τιμές των καυσίμων. Αν και οι αγορές δίνουν, πλέον, μεγαλύτερο ποσοστό πιθανότητας στο σενάριο της ύφεσης, εκτιμάται ότι οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα- κυρίως οι περιορισμοί στο ρωσικό πετρέλαιο- μπορούν να “σπρώξουν” το μαύρο χρυσό ως τα 128 δολάρια σε ορίζοντα 12μήνου, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τις λιανικές τιμές της βενζίνης, του πετρελαίου κίνησης και του πετρελαίου θέρμανσης.

Επιπλέον, οι πιέσεις στις διεθνείς τιμές των πρώτων υλών και ειδικά των αγροτικών προϊόντων δεν αναμένεται να αμβλυνθούν στο μέτρο που θα επέτρεπαν μια σημαντική υποχώρηση τιμών σε βασικά είδη διατροφής.

Συμπέρασμα; Μπαίνοντας το Φθινόπωρο θα απαιτηθεί ένα νέο, ίσως πιο ενισχυμένο “πακέτο” μέτρων στήριξης, για το οποίο ήδη “δουλεύουν” στο οικονομικό επιτελείο, καθώς οι σχετικές ανακοινώσεις θα συμπέσουν χρονικά με τα εγκαίνια της φετινής ΔΕΘ. Το “κλειδί” δεν είναι άλλο από τις προσδοκώμενες υπερεισπράξεις του Τουρισμού. υπολογίζεται ότι στο κλείσιμο της φετινής σεζόν θα έχει γίνει τζίρος τουλάχιστον 4 δισ ευρώ παραπάνω από τις προβλέψεις. Μόνο σε αυτόν τζίρο, τα έσοδα ΦΠΑ εκτιμάται ότι θα φτάσουν σε τουλάχιστον 600- 700 εκατ ευρώ.

Αν βάλει, δε, κανείς στην εξίσωση το πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα του Τουρισμού στο σύνολο της οικονομίας, τα υπερέσοδα ΦΠΑ θα μπορούσαν να είναι και διπλάσια, δηλαδή να φτάσουν τα 1,2- 1,5 δισ ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ