Εκστρατεία για εξοικονόμηση Ενέργειας
Η Γερμανία βρίσκεται στα πρόθυρα... νευρικής κρίσης, καμιά δεκαριά άλλες ευρωπαϊκές χώρες- μεταξύ των οποίων η Ιταλία- έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού υπό το φόβο “ξαφνικού θανάτου”, δηλαδή διακοπής της ροής φυσικού αερίου και κάπως έτσι ξαναβγαίνουν από το συρτάρι τα σχέδια για την εξοικονόμηση ενέργειας από νοικοκυριά κι επιχειρήσεις στην Ευρώπη και φυσικά στην Ελλάδα.
Η ΚΥΑ με την οποία μπαίνουν ενεργειακοί στόχοι στο Δημόσιο, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Αν και η χώρα μας χαρακτηρίζεται ως “χαμηλού ρίσκου” ως προς την ενεργειακή της επάρκεια, είναι κοινή η πεποίθηση ότι η εξοικονόμηση φυσικού αερίου, ηλεκτρικού ρεύματος και πετρελαίου, θα συμβάλει καθοριστικά σε έναν “ήρεμο” Χειμώνα, που προμηνύεται δύσκολος.
Από τα συρτάρια ανασύρονται τα ευρωπαϊκά σχέδια, που πολύ πιθανόν να πάρουν τη μορφή αναγκαστικών μέτρων, αν επιβεβαιωθούν τα “μαύρα” σενάρια. Επί του παρόντος, οι αρμόδιοι κάνουν λόγο για “στοχευμένη ενημερωτική εκστρατεία”, η οποία θα παρακινεί τους πολίτες:
να μειώσουν τη θερμοκρασία θέρμανσης και λέβητα
να αποφεύγουν την κατανάλωση σε ώρες αιχμής
να κλείνουν τις πόρτες
να απενεργοποιούν τη θέρμανση σε μη χρησιμοποιούμενους χώρους
να σβήνουν τα φώτα
να σφραγίζουν τα σημεία όπου υπάρχουν ρεύματα αέρα
να μειώνουν τη χρήση ενέργειας στα καταστήματα λιανικής πώλησης.
Επιπλέον, οι προεπιλεγμένες ρυθμίσεις των λεβήτων συμπύκνωσης μπορούν συχνά να προσαρμοστούν ώστε να αυξηθεί η απόδοση και να εξοικονομηθεί έως και το 8 % της ενέργειας που χρησιμοποιείται για τη θέρμανση χώρων και νερού, συστήνονται και μέτρα εύκολης εγκατάστασης μόνωσης σε σοφίτες και στέγες, καθώς και μέσω παραθύρων υψηλών επιδόσεων και διπλών υαλοπινάκων.
Πιο σύνθετη χαρακτηρίζεται η ενεργοποίηση χρηματοδοτικών και φορολογικών κινήτρων για ταχεία ανάπτυξη αντλιών θερμότητας, για παράδειγμα μέσω της μείωσης του ΦΠΑ και της υποχρέωσης ενεργειακής απόδοσης, όπως επίσης φορολογικές ελαφρύνσεις ή επιδοτήσεις, για την επίσπευση της αντικατάστασης των συστημάτων ορυκτών καυσίμων με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ειδικότερα σε υφιστάμενα κτίρια με λέβητες ηλικίας άνω των 12 ετών.
Μόνο τυχαία δεν είναι η αναζήτηση πρόσθετων πόρων από το υπουργείο Ενέργειας, προκειμένου να καλυφθούν ει δυνατόν όλες οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν για το νέο “ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ”. Ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 632 εκ ευρώ και αναζητούνται τα διπλάσια, έτσι ώστε πέρα από τις περίπου 40.000 εγκεκριμένες αιτήσεις, να καλυφθούν άλλες τόσες επιλαχούσες.
Οδηγός για “πράσινα” σπίτια
Με έναν οδηγό συμβουλών κι έξυπνων λύσεων, το spitogatos.gr δίνει χρήσιμες πληροφορίες για το πώς μια κατοικία θα μπορούσε να γίνει πιο “πράσινη”, προς όφελος και της τσέπης των ιδιοκτητών τους.
1. Εγκατάσταση ενός «έξυπνου» θερμοστάτη
Ανησυχείς για το αυξανόμενο κόστος θέρμανσης, ειδικά κατά τους πιο κρύους μήνες του χρόνου και επιθυμείς να το μειώσεις; Ένας από τους καλύτερους τρόπους είναι να εγκαταστήσεις έναν «έξυπνο» θερμοστάτη στο σπίτι σου, τον οποίο μπορείς να προγραμματίσεις να ανάβει συγκεκριμένες ώρες μέσα στη μέρα.
2. Επένδυση σε ενεργειακά αποδοτικούς λαμπτήρες ή ηλιακό φωτισμό
Οι ενεργειακά αποδοτικοί λαμπτήρες και οι τύπου LED χρησιμοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια, είναι αποτελεσματικοί και μπορούν να σου εξοικονομήσουν χρήματα στον λογαριασμό του ρεύματος. Αν λάβεις υπόψη τα πλεονεκτήματά τους έναντι των κοινών λαμπτήρων, όπως τη βελτιωμένη τεχνολογία, τη μικρότερη ηλεκτρική κατανάλωση και ότι δε χρειάζονται συχνή αντικατάσταση, ίσως τώρα να είναι η κατάλληλη στιγμή για να κάνεις αυτή τη μετάβαση. Επιπλέον, ακόμα και με αυτές τις λάμπες, φρόντισε να εκμεταλλεύεσαι όσο το δυνατόν περισσότερο το φυσικό φως κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Όσον αφορά το μπαλκόνι ή τον κήπο του σπιτιού σου, εξέτασε την επιλογή να χρησιμοποιήσεις ηλιακά φωτιστικά.
3. Τοποθέτηση ηλιακών συλλεκτών στο σπίτι
Αν θέλεις να κάνεις το σπίτι σου πραγματικά φιλικό προς το περιβάλλον, τότε σκέψου τα ηλιακά πάνελ. Ίσως αρχικά να ακούγεται σαν μία ακριβή λύση, ωστόσο στην πραγματικότητα αποτελεί μια μακροπρόθεσμη επένδυση που θα σου εξοικονομήσει εντέλει περισσότερα χρήματα από όσα ξόδεψες.
4. Σωστή μόνωση και περιορισμός των διαρροών αέρα
Ένας από τους πιο έξυπνους τρόπους εξοικονόμησης χρημάτων είναι ένα καλά μονωμένο σπίτι, που διατηρεί μία σταθερή θερμοκρασία, οπότε χρειάζεται λιγότερη ενέργεια για να παραμείνει ζεστό τον χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι. Μπορείς να το πετύχεις:
με νέα κουφώματα, που δεν έχουν απώλειες
τοποθετώντας διπλά τζάμια σε παράθυρα που δεν έχουν ήδη
εγκαθιστώντας θερμομόνωση στην ταράτσα, την πυλωτή και τους τοίχους περιμετρικά του σπιτιού
5. Τακτική συντήρηση του λέβητα και του καυστήρα
Οι σύγχρονοι λέβητες και καυστήρες που κυκλοφορούν στην αγορά είναι πολύ πιο αποδοτικοί σε θερμότητα και ενέργεια από τους αντίστοιχους παλαιότερης τεχνολογίας. Θα πρέπει, όμως να γίνεται τακτικό σέρβις και να διατηρούνται σε καλή κατάσταση. Το ίδιο ισχύει και για τους παλαιότερους λέβητες και καυστήρες. Επομένως, φρόντισε να μην παραλείπεις να καλείς πιστοποιημένο τεχνικό για να καθαρίζει τον λέβητα και να ρυθμίζει τον καυστήρα. Ο τεχνικός, επίσης, μετράει και αναλύει τα καυσαέρια και εκδίδει αντίστοιχο φύλλο ελέγχου.
Συμβουλή: Μείωσε, κατά μερικούς βαθμούς (μέχρι τους 70 ο C), τη θερμοκρασία στην οποία λειτουργεί ο λέβητας για να εξοικονομήσεις χρήματα και για να βεβαιωθείς ότι λειτουργεί καλά. Η μείωση ακόμα και κατά έναν βαθμό Κελσίου μπορεί να φέρει σημαντική αλλαγή στο κόστος θέρμανσης.
6. Πράσινη ταράτσα
Στο πλαίσιο του βιοσχεδιασμού ανήκει και η «πράσινη» ταράτσα. Μην την μπερδεύεις, όμως, με έναν ταρατσόκηπο. Στον ταρατσόκηπο, οι γλάστρες και οι ζαρντινιέρες απλώς αλλάζουν θέση και από το μπαλκόνι «ανεβαίνουν» στην ταράτσα. Και ναι μεν είναι αισθητικά ωραίος, αλλά καταναλώνει μεγάλες ποσότητες νερού, χωρίς να εξασφαλίζει μόνωση και να βελτιώνει το τοπικό κλίμα.
7. Μείωσε την ημερήσια χρήση νερού
Η εξοικονόμηση του νερού είναι απαραίτητη σε ένα «πράσινο» σπίτι, επομένως φρόντισε να μην σπαταλάς άσκοπα το νερό όταν κάνεις μπάνιο, όταν πλένεις τα πιάτα, όταν καθαρίζεις τη βεράντα ή το μπαλκόνι σου ή όταν ποτίζεις τα λουλούδια. Επιπλέον, μπορείς να εγκαταστήσεις εξαεριστήρες στις βρύσες του σπιτιού σου αλλά και να αλλάξεις την κεφαλή του ντους με μια κεφαλή χαμηλής ροής.