Απογοητευμένοι και ευρωσκεπτικιστές οι Έλληνες
Στο σαρωτικό 94% ανέρχεται το ποσοστό των Ελλήνων που, σύμφωνα με την τακτική έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, εκτιμά ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι σε κακό σημείο, ενώ θετική άποψη εκφράζει μόλις το 6%! Όπως θα περίμενε κανείς, πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση που καταγράφεται στην έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που διεξήχθη τον περασμένο Νοέμβριο δόθηκε την Παρασκευή στη δημοσιότητα.
Εκτός της χώρας μας απαισιόδοξοι για την κατάσταση της οικονομίας τους είναι οι κροάτες (84%) καθώς επίσης οι ισπανοί και οι βούλγαροι με ποσοστό 82%.
Στον αντίποδα, οι Μαλτέζοι έχουν σε ποσοστό 95% ιδιαίτερα θετική γνώμη για την κατάσταση της οικονομίας τους, ενώ ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι στο 49%. Ακολουθούν με 91% το Λουξεμβούργο και οι Κάτω Χώρες ενώ ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά σε θετικές γνώμες εμφανίζουν επίσης Δανία, Γερμανία και Σουηδία με 88%.
Σε ότι αφορά την πορεία της ελληνικής οικονομίας για το επόμενο 12μηνο το 36% των συμπολιτών μας προβλέπει ότι τα πράγματα θα πάνε χειρότερα έναντι 18% που προβλέπουν βελτίωση των συνθηκών. Το ενθαρρυντικό ωστόσο είναι ότι οι θετικές απαντήσεις αυξήθηκαν σε σχέση με το Ευρωβαρόμετρο του περασμένου Μαΐου κατά 4 μονάδες, ενώ οι αρνητικές γνώμες μειώθηκαν κατά 6 μονάδες.
Διχασμένοι για την κρίση στην απασχόληση
Σχετικά με το αν η κρίση στην αγορά εργασίας έχει περάσει ή αν τα χειρότερα είναι μπροστά μας, οι Έλληνες εμφανίζονται διχασμένοι με 48% να υιοθετεί την πρώτη και πιο αισιόδοξη θέση και άλλο ένα 48% να βλέπει σύννεφα μπροστά.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η διαπίστωση πως οι Έλληνες στέκονται με ιδιαίτερη επιφυλακτικότητα έναντι της Ε.Ε. Συγκεκριμένα, το ποσοστό των Ελλήνων που δεν εμπιστεύεται για την Ε.Ε. είναι 70% και ακολουθούν οι Τσέχοι με 58% και οι Γάλλοι με 57%. Αντίθετα, στην Ελλάδα εμπιστοσύνη απέναντι στην Ε.Ε. εκφράζει το 26%, ποσοστό χαμηλότερο ακόμα και από εκείνο της Βρετανίας που είναι 31% και απέχει πλέον λιγότερο από 100 ημέρες για το Brexit.
Επιπλέον, το 35% των Ελλήνων έχει εντελώς αρνητική άποψη για την Ε.Ε. και σχετικά κοντά μας βρίσκονται οι Τσέχοι με 32%, ενώ μόνο το 19% των Ελλήνων πιστεύει πως η φωνή του «μετράει» στην Ε.Ε. Μένει βεβαίως να φανεί αν η απαισιοδοξία και ο χαμηλός βαθμός εμπιστοσύνης θα αποτυπωθούν στις ευρωεκλογές του ερχόμενου Μαϊου είτε δια της αποχής είτε δια της ψήφου διαμαρτυρίας.
Η απασχόληση και η κατάσταση της οικονομίας είναι τα δύο θέματα που απασχολούν περισσότερο τους Έλληνες. Συγκεκριμένα το 52% δηλώνει πως ανησυχεί για την ανεργία και το 41% για την κατάσταση της οικονομίας. Η ανεργία απασχολεί έντονα και τους Ισπανούς, με το αντίστοιχο ποσοστό να διαμορφώνεται και εκεί στο 52%, ενώ στη γειτονική μας Ιταλία απασχολεί το 49% των ερωτηθέντων.
Ωστόσο και παρά τις αντιξοότητες, τις ανησυχίες και τον χαμηλό βαθμό εμπιστοσύνης στους ευρωπαϊκόυς θεσμούς, οι Έλληνες εμφανίζονται σε ποσοστό 67% να υποστηρίζουν το ευρώ και την νομισματική και οικονομική ένωση, σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 62%. Το ποσοστό με θετικές γνώμες υπέρ του ευρώ επιβεβαιώνει παλαιότερες έρευνες που είχαν δείξει πως παρά τα δύσκολα χρόνια από το 2010 και μετά, η πλειονότητα των Ελλήνων υποστηρίζει το ενιαίο νόμισμα.
Όμως η υποστήριξη στο ευρώ δεν σημαίνει πως αισθανόμαστε και πολύ Ευρωπαίοι. Μόλις το 52% των Ελλήνων δηλώνει πως αισθάνεται ως πολίτης της Ε.Ε., ποσοστό που αποτελεί τη δεύτερη χειρότερη επίδοση μετά το 51% της Βουλγαρίας και απέχει σημαντικά από τον μέσο όρο του 71%.