Δημόσιο: Δεν αφήνει ευρώ στην αγορά μέσω της υπερφορολόγησης

Το «στέγνωμα» της αγοράς από αποταμιεύσεις λόγω της πολιτικής των υπερπλεονεσμάτων επισημαίνει στην Νομισματική Έκθεση η Τράπεζα της Ελλάδος. Το υπερπλεόνασμα μπορεί να επιτρέπει στην κυβέρνηση να προχωρά στην παροχή επιδομάτων - τύπου προεκλογικών παροχών στο τέλος του κάθε χρόνου ωστόσο οδηγεί σε «έλλειμμα» αποταμιεύσεων οι οποίες είναι απαραίτητες για την χρηματοδότηση των επενδύσεων και την ανάκαμψη της οικονομίας.

Εν πολλοίς το υπερπλεόνασμα λειτουργεί ως ένας «κόφτης» για την ανάπτυξη της χώρας, κρατώντας καθηλωμένη την οικονομική δραστηριότητα, περιορίζοντας τις δυνατότητες ανάπτυξης και δημιουργίας νέων εισοδημάτων, σε μια κατάσταση στασιμοχρεοκοπίας.

Υπενθυμίζεται ότι το Economistas.gr ανέδειξε στις αρχές της εβδομάδας την μεγάλη αύξηση των καταθέσεων του ελληνικού δημοσίου στερώντας πολύτιμους πόρους από την οικονομία.

«Από το 2015», υπογράμμισε χθες η ΤτΕ, «οι αρνητικές καθαρές αποταμιεύσεις του ιδιωτικού τομέα την τελευταία διετία συνδέονται με την έντονη αύξηση των καθαρών αποταμιεύσεων του δημόσιου τομέα και τη δημοσιονομική προσαρμογή».

Σύμφωνα με την ΤτΕ «η δημοσιονομική προσαρμογή, όπως αποτυπώνεται στη βελτίωση του δημοσιονομικού αποτελέσματος, έχει οδηγήσει σε συρρίκνωση των αποταμιεύσεων του ιδιωτικού τομέα, σε στέρηση ιδιωτικών πόρων για πραγματικές επενδύσεις και σε “εκτόπιση” (crowding-out) του ιδιωτικού από το δημόσιο τομέα. Η εντονότερη μάλιστα της απαιτούμενης δημοσιονομική προσαρμογή, όπως αποτυπώνεται στην υπέρβαση του πρωτογενούς αποτελέσματος της γενικής κυβέρνησης έναντι των στόχων του προγράμματος τα τρία τελευταία έτη, επιτείνει περαιτέρω το πρόβλημα. Δεδομένης της δύσκολης πρόσβασης του ιδιωτικού τομέα σε τραπεζικό δανεισμό και χρηματοδότηση από τις αγορές, η αναιμική ιδιωτική αποταμίευση εμποδίζει την περαιτέρω ενίσχυση των επενδύσεων στην πραγματική οικονομία».

Τρώγοντας τα έτοιμα

Αυτό που επισημαίνει η ΤτΕ είναι ότι οι επενδύσεις που πραγματοποιούνται τα τελευταία χρόνια τόσο από επιχειρήσεις όσο και ιδιώτες γίνονται «τρώγοντας» τα έτοιμα. «Η απομείωση του χρηματοοικονομικού πλούτου παρελθόντων ετών χρησιμοποιείται πλέον ως επιπρόσθετη πηγή χρηματοδότησης των πραγματικών επενδύσεων, κάτι που δεν αποτελεί μακροχρόνια βιώσιμη επιλογή», προειδοποιεί η ΤτΕ.

Τα στοιχεία, που παρουσίασε ο Economistas.gr, της Τράπεζας της Ελλάδος για την εξέλιξη του υπολοίπου του λογαριασμού του Δημοσίου που τηρείται στην κεντρική τράπεζα είναι αποκαλυπτικά:

- Το 2014, το υπόλοιπο έπεσε από 12,7 σε 10,8 δισ. ευρώ, ενώ το 2015 μειώθηκε ακόμη περισσότερο, στα 9,28 δισ. ευρώ.

- Τη διετία 2016-2017, το «κομπόδεμα» του Δημοσίου αυξήθηκε πάνω από τα 14,5 δισ. ευρώ.

- Στο τέλος του δεύτερου τριμήνου 2018, το υπόλοιπο είχε εκτιναχθεί πάνω από τα 25 δισ. ευρώ.

- Από τον Αύγουστο, με την εκταμίευση της δόσης από το ευρωπαϊκό δάνειο, με την οποία δημιουργήθηκε το «μαξιλάρι» για την εξυπηρέτηση του χρέους, το υπόλοιπο εκτινάχθηκε στα 36,1 δισ. ευρώ, ενώ τον Σεπτέμβριο αυξήθηκε ακόμη περισσότερο, στα 37,2 δισ. ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ