Το εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου στη «ζυγαριά»

Αγορά πετρελαίου/ Φωτογραφία AP

Μπορεί η αξιοπιστία και η συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δοκιμάστηκε και να “τσαλακώθηκε”, αλλά το φιάσκο αποφεύχθηκε στο παρά 1’, με τη συμφωνία- γέφυρα για απαγορευτικό στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.

H Ρωσία κέρδιζε ως τώρα περί τα 20 δισ δολάρια κάθε μήνα, από την αρχή του χρόνου, μόνο από τις πωλήσεις πετρελαιοειδών. Τα επίσημα στοιχεία από το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών μιλάνε μόνα τους: τα δημοσιονομικά έσοδα στο Α’ τρίμηνο ανήλθαν σε 7,17 τρις ρούβλια ($82,41 δις) έναντι 5,29 τρις ρουβλίων ($60,56 δις) το Α΄ τρίμηνο 2021 (+35,5%). Ειδικά όσον αφορά στα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, ανήλθαν σε 2,97 τρις ρούβλια ($34 δις), έναντι 1,61 τρις ρουβλίων το α΄ τρίμηνο 2021 (+84,4%).

Στόχος των Ευρωπαίων ήταν να κόψουν αυτή τη βασική πηγή χρηματοδότησης του πολέμου στην Ουκρανία. Για να μπουν, όμως, οι υπογραφές στο εμπάργκο, χρειάστηκε να εξαιρεθεί το ρωσικό πετρέλαιο από τα Ουράλια που φέρνει ο αγωγός Ντρούζμπα, στην Ουγγαρία, την Τσεχία, την Σλοβακία. Γερμανία και Πολωνία εθελοντικά θα εφαρμόσουν το εμπάργκο και κάπως έτσι ξεκινά από αύριο κιόλας το απαγορευτικό στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.

Η πρώτη αντίδραση των Ρώσων ήταν η αναμενόμενη: θα βρούμε άλλες αγορές να εξάγουμε το πετρέλαιο μας. Η πραγματικότητα είναι λίγο διαφορετική. Σύμφωνα τα στοιχεία της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας, η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, πίσω από τη Σαουδική Αραβία. Στην Ευρώπη εξάγει 3 με 3,7 εκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο την ημέρα και σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Rystad Energy, στην πρώτη φάση του εμπάργκο, υπολογίζεται ότι θα χάνει περί τα 3,4 δισ δολάρια κάθε μήνα, ενώ με την πλήρη εφαρμογή των κυρώσεων, όταν δηλαδή θα έχει μπει απαγορευτικό στο 90% των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, οι μηνιαίες απώλειες για το Κρεμλίνο θα φτάσουν στα 4,5 δισ δολάρια.

Από την άλλη, το εμπάργκο δεν είναι χωρίς συνέπειες για τους Ευρωπαίους. Επί της ουσίας, η Ευρώπη θα πρέπει να υποκαταστήσει το ρωσικό πετρέλαιο, που πωλείται περίπου 35 δολάρια φτηνότερα από το Brent. Ειδικότερα, το URALS πωλείται προς περίπου 85 δολάρια, ενώ το Brent “πέταξε” πάνω από τα 123 δολάρια μετά τις αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών. Αυτή η “τράμπα” υπολογίζεται ότι θα κοστίσει περί τα 2 δισ δολάρια το μήνα για τους Ευρωπαίους φορολογούμενους.

Η πρώτη αντίδραση των αγορών, ήταν αναμενόμενη, ωστόσο πιο ανησυχητική είναι η εκτίμηση του επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας, ο οποίος προειδοποίησε ότι βιώνουμε τη μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση μετά το πετρελαϊκό σοκ της δεκαετίας του 1970. “Όταν ξεκινήσει η κύρια περίοδος διακοπών στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, η ζήτηση καυσίμων θα αυξηθεί. Τότε θα μπορούσαμε να δούμε ελλείψεις”, εκτίμησε ο Φατίχ Μπιρόλ, βάζοντας στο τραπέζι και την παράμετρο της επάρκειας, η οποία με τη σειρά της μπορεί να ανατροφοδοτήσει ένα νέο κύκλο ανατιμήσεων στα καύσιμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ