Πώς θα λειτουργεί ο νέος Μηχανισμός για το ρεύμα
Το economistas κάνει τα αποκαλυπτήρια του νέου Μηχανισμού, με τον οποίο οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος από τον Ιούλιο και μετά, θα υποχωρήσουν στα προ πολέμου επίπεδα και θα σταθεροποιηθούν για τους επόμενους 12 μήνες.
Η παρέμβαση θα γίνει στη χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και συγκεκριμένα οι εταιρίες παραγωγής ενέργειας θα υποχρεούνται από τον Ιούλιο και μετά, να πουλάνε στους παρόχους ενέργειας σε τιμές κόστους, συν ένα μικρό περιθώριο κέρδους, έτσι ώστε να παραμείνουν βιώσιμες.
Το «κλειδί» είναι ότι η διαφορά μεταξύ αυτής της τιμής κόστους και της οριακής τιμής- όπως αυτή διαμορφώνεται πλέον από την υψηλή τιμή του φυσικού αερίου- ΔΕΝ θα επιδοτείται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό ή το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, αλλά το βάρος θα το επωμίζονται οι εταιρίες παραγωγής ενέργειας. «Θα είναι η δική τους συμβολή στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης», επισημαίνει αρμόδια πηγή.
Το βασικό σενάριο, που βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στο τραπέζι, προβλέπει ότι με αυτόν το Μηχανισμό, η χονδρική τιμή θα διαμορφωθεί, με τα σημερινά δεδομένα, στα περίπου 180 ευρώ/MWh από 240 ευρώ/MWh. Προφανές είναι ότι αυτό το πλαφόν στη χονδρική τιμή δεν αρκεί για να υποχωρήσουν οι λιανικές τιμές στα επιθυμητά επίπεδα και γι’ αυτό θα ενεργοποιούνται συμπληρωματικά οι επιδοτήσεις από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, το οποίο όπως είναι φυσικό θα χάνει βαθμιαία τα έσοδα του. Αυτές οι οριζόντιες επιδοτήσεις είναι που επιφέρουν το κόστος των 2 δισ ευρώ ως το τέλος του έτους.
«Σκοπός είναι οι τιμές λιανικής να παραμένουν σταθερά σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, ανεξαρτήτως της εξέλιξης της τιμής φυσικού αερίου. Θα επιδοτηθούν, γενναία, τα κοινωνικά τιμολόγια, οι οικιακοί καταναλωτές για το σύνολο της κατανάλωσης όλων των κατοικιών τους, καθώς και όλες οι επιχειρήσεις, μικρές, μικρομεσαίες και μεγάλες, και φυσικά οι αγροτικές επιχειρήσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά κατά την περιγραφή του Μηχανισμού ο Χ. Σταϊκούρας και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η μέση τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος θα διαμορφωθεί σε περίπου 0,15 ευρώ ανά κιλοβατώρα, έναντι των 0,21 ευρώ σήμερα ή 0,35 ευρώ χωρίς επιδότηση.
Το ελληνικό σχέδιο θα υποβληθεί εντός των ημερών στις Βρυξέλλες και όπως σημειώνει η ίδια πηγή, δεν τίθεται θέμα έγκρισης αλλά γνωμοδότησης. Για την Ισπανία και την Πορτογαλία, που εξαιρέθηκαν από τους κανόνες της κοινής ευρωπαϊκής αγοράς, υπήρξε πάντως διαδικασία έγκρισης, όπως τουλάχιστον προέκυψε από τις Συνόδους των Ευρωπαίων ηγετών και των αρμόδιων υπουργών Ενέργειας. Ευρωπαϊκή πηγή σημειώνει στο economistas ότι από τις πρώτες ανταλλαγές στοιχείων με την ελληνική πλευρά για το Μηχανισμό, δεν υπήρξε θέμα ενστάσεων ή επιφυλάξεων.