Οι εφοριακοί θα ελέγχουν και τη... συμπεριφορά των φορολογούμενων

EUROKINISSI/ ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Για πρώτη φορά φέτος, η εντολή στους Ράμπο της ΑΑΔΕ για ελέγχους δεν περιορίζεται στο «ξεσκόνισμα» βιβλίων, ταμειακών και αποδείξεων, αλλά εκτείνεται και στη... συμπεριφορά των φορολογούμενων, καθώς φαίνεται από τις στοιχεία των τελευταίων ετών έχουν προκύψει ευρήματα που διευκολύνουν τον εντοπισμό ύποπτων για φοροδιαφυγή.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Διοικητή της Αρχής, που δίνονται νωρίς- νωρίς, στο πλαίσιο υλοποίησης του φετινού Επιχειρησιακού Σχεδίου αποφασίστηκε εντατικοποίηση της διενέργειας μερικών επιτόπιων ελέγχων, τόσο για τον έλεγχο εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, της τήρησης των βιβλίων και της έκδοσης των φορολογικών στοιχείων, όσο και για την καταγραφή πληροφοριών για τη συμπεριφορά των φορολογουμένων. Οι πληροφορίες αυτές θα καταχωρούνται και θα αξιοποιούνται για τη διενέργεια περαιτέρω ενεργειών, με απώτερο σκοπό τον εντοπισμό της αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης για φορολογούμενους που ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά.

Το Επιχειρησιακό Σχέδιο προβλέπει:

διενέργεια τουλάχιστον 8.000 μερικών επιτόπιων ελέγχων (εμφανείς έλεγχοι διακίνησης) σε όλη την επικράτεια

διενέργεια τουλάχιστον 30.000 μερικών επιτόπιων ελέγχων (πρόληψης).

διενέργεια τουλάχιστον 4.000 στοχευμένων μερικών επιτόπιων ελέγχων (πρόληψης) σε στοχευμένες γεωγραφικές περιοχές ή κλάδους επιτηδευματιών ή σε στοχευμένους ΑΦΜ επιχειρήσεων ή επιτηδευματιών.

Οι έλεγχοι θα διενεργούνται σε ημερήσια βάση, συμπεριλαμβανομένων των αργιών, κατά τις πρωινές, απογευματινές και βραδινές ώρες, ενώ σύμφωνα με το σχεδιασμό οι διαδικασίες θα πρέπει να είναι εξπρές: καταχώρηση του Εντύπου Μερικού Επιτόπιου Ελέγχου στο Elenxis, το αργότερο εντός 10 ημερών από τη διενέργεια του ελέγχου για τις περιπτώσεις που διαπιστώνεται παράβαση.

Το δεύτερο μέρος των οδηγιών προβλέπει... ενισχύσεις και συγκεκριμένα τη μεταφορά προσωπικού για το τρίμηνο Ιουλίου- Σεπτεμβρίου, στις πιο «καυτές» εφορίες:

Αγίου Νικολάου Κρήτης

Αιγίου

Θήρας

Κέρκυρας

Κομοτηνής

Κύμης

Κω

Μυκόνου

Νάξου

Ναυπλίου

Πάρου

Πολυγύρου

Πρέβεζας

Ρεθύμνου

Σάμου

Σύρου

Χανίων

Τα μεγάλα «ψάρια»

Η μάχη της φοροδιαφυγής δεν θα περιοριστεί φυσικά στην έκδοση αποδείξεων. Με νέα Απόφαση του υπουργείου Οικονομικών ενεργοποιείται η Πολυμερής Συμφωνία των Αρμόδιων Αρχών για την Αυτόματη Ανταλλαγή Πληροφοριών Χρηματοοικονομικών Λογαριασμών σε διμερή βάση. Πρόκειται επί της ουσίας για την περιβόητη συμφωνία που υπογράφηκε υπό την “ομπρέλα” του ΟΟΣΑ, με στόχο οι εθνικές ελεγκτικές Αρχές να αποκτήσουν πρόσβαση σε κρυφούς λογαριασμούς και “μαύρο” χρήμα σε ξένες χώρες.

Το ενδιαφέρον του μακροσκελούς καταλόγου των χωρών, από τις οποίες η Ελλάδα περιμένει στοιχεία, είναι ότι τα έτη αναφοράς ξεκινούν από το 2016, κάτι που σημαίνει ότι περιορίζεται ή εκμηδενίζεται ο κίνδυνος παραγραφής λόγω 5ετίας. Σημειωτέον ότι οι έλεγχοι επί αυτών των στοιχείων δεν γίνονται στα «τυφλά», αλλά με ονόματα και διευθύνσεις. Συγκεκριμένα, όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος του 2016, με τον οποίο κυρώθηκε η Συμφωνία, οι πληροφορίες που ανταλλάσσονται είναι:

α) το όνομα, η διεύθυνση, ο/(οι) Α.Φ.Μ., η ημερομηνία και ο τόπος γέννησης (στην περίπτωση φυσικού προσώπου) κάθε Δηλωτέου Προσώπου που είναι Δικαιούχος Λογαριασμού και, στην περίπτωση οποιασδήποτε Οντότητας που είναι Δικαιούχος Λογαριασμού και η οποία διαπιστώνεται ότι διαθέτει ένα ή περισσότερα Ελέγχοντα Πρόσωπα που είναι Δηλωτέα Πρόσωπα, η επωνυμία, η διεύθυνση και ο/οι Α.Φ.Μ. της Οντότητας, καθώς και το όνομα, η διεύθυνση, ο/οι Α.Φ.Μ., και η ημερομηνία και ο τόπος γέννησης κάθε Δηλωτέου Προσώπου
β) ο αριθμός λογαριασμού (ή λειτουργικό ισοδύναμο ελλείψει αριθμού λογαριασμού)
γ) η επωνυμία και ο αριθμός ταυτοποίησης (εάν υπάρχει) του Δηλούντος Χρηματοπιστωτικού Ιδρύματος
δ) το υπόλοιπο ή η αξία του λογαριασμού (συμπεριλαμβανομένης, στην περίπτωση του Ασφαλιστηρίου Συμβολαίου με Αξία Εξαγοράς ή του Συμβολαίου Προσόδων, της

Αξίας Εξαγοράς κατά τη λήξη ή της τιμής εξαγοράς σε περίπτωση πρόωρης λύσης του συμβολαίου) στο τέλος του σχετικού ημερολογιακού έτους ή άλλης αντίστοιχης περιόδου υποβολής στοιχείων, ή το κλείσιμο του λογαριασμού, εάν ο λογαριασμός έκλεισε κατά τη διάρκεια αυτού του έτους ή αυτής της περιόδου.

ΣΧΕΤΙΚΑ