Μπαράζ ελέγχων made in USA
Πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος. Ο ιδιοκτήτης καφετέριας στα Τρίκαλα δήλωνε ζημιές αλλά λογάριαζε χωρίς τον ξενοδόχο, καθώς προφανώς αγνοούσε ότι οι φορολογικοί έλεγχοι δεν γίνονται, πλέον, με χαρτί και μολύβι, αλλά με πολυεπίπεδες διασταυρώσεις όπως ακριβώς πράττει το φοβερό και τρομερό IRS, δηλαδή η αμερικανική οικονομική αστυνομία.
Όλα ξεκίνησαν όταν στην εφορία Τρικάλων εντόπισαν περίπτωση επιχειρηματία εστίασης, του οποίου το ποσό του δηλούμενου εισοδήματος δεν επαρκούσε για την κάλυψη των προσωπικών δαπανών διαβίωσης, τουτέστιν το οικονομικό του προφίλ δεν “κούμπωνε” με την εικόνα... μιζέριας, που αποτυπωνόταν στις φορολογικές του δηλώσεις. Αμέσως σήμανε συναγερμός και εφαρμόστηκε έμμεση τεχνική ελέγχου προσδιορισμού του ακαθάριστου εισοδήματος από την άσκηση ατομικής επιχειρηματικής δραστηριότητάς του και συγκεκριμένα η μέθοδος της σχέσης της τιμής πώλησης προς το συνολικό όγκο του κύκλου εργασιών.
Με βάση τη μέθοδο αυτή λήφθηκαν δεδομένα από τις αγορασθείσες ποσότητες πωλούμενων εμπορευμάτων (καφέδες, μπύρες, κρασιά, αλκοολούχα ποτά), χωρίς να συνυπολογιστούν αναψυκτικά, χυμοί, τοστ, πίτσες κ.α. που ο έλεγχος εξέλαβε ως συνοδευτικά των άλλων εμπορευμάτων και λαμβάνοντας υπόψη στοιχεία που αντλήθηκαν από το διαδίκτυο με συνεκτίμηση των δεδομένων της επιχείρησης ή που παρασχέθηκαν από τον επιχειρηματία για τις τιμές πώλησης, προσδιορίστηκε το ύψος των ακαθαρίστων εσόδων, για το έτος 2016.
Ο έλεγχος κατέληξε στη διαπίστωση ότι ο επιχειρηματίας είχε τζίρο 49.252,71 ευρώ έναντι των δηλωθέντων 22.000,74 ευρώ, συνεπώς διαπιστώθηκε αποκρυβείσα ύλη ποσού 27.251,97 ευρώ, με συνέπεια την ισόποση εμφάνιση μειωμένων φορολογητέων κερδών και τη μη απόδοση ΦΠΑ ποσού 6.396,91 ευρώ. Αντίστοιχος συγκριτικός έλεγχος και για το 2017 “έδειξε” τζίρο 30.942,84 ευρώ έναντι των δηλωθέντων 15.716,69 ευρώ, άρα διαπιστώθηκε αποκρυβείσα ύλη ποσού 15.226,15 ευρώ, με συνέπεια την ισόποση εμφάνιση μειωμένων φορολογητέων κερδών και τη μη απόδοση ΦΠΑ ποσού 3.654,28 ευρώ.
Ο επιχειρηματίας προσέφυγε στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών και υποστήριξε ότι ο έλεγχος δεν προσδιόρισε ποσότητες εμπορευμάτων που αναλώθηκαν από τον ίδιο, τα μέλη της οικογένειάς του και το προσωπικό του ή παρασχέθηκαν δωρεάν. Η απάντηση από τη ΔΕΔ ήταν καταπέλτης: “ουδέν στοιχείο προσκομίστηκε από τον προσφεύγοντα προς απόδειξη των ισχυρισμών του περί ανάλωσης και διάθεσης εμπορευμάτων άνευ τιμήματος και αποδόμηση του πορίσματος του ελέγχου, όπως είναι τυχόν εκδοθείσες αποδείξεις αυτοπαράδοσης, όπως προβλέπεται από τις φορολογικές διατάξεις”. Η συνολική “καμπάνα” για τις δύο χρήσεις έφτασε στις 16.801,88 ευρώ και οι επόμενοι θα το σκεφτούν πολύ σοβαρά πριν κάνουν το ίδιο.
Η Φορολογική Διοίκηση μπορεί, πλέον, να προβαίνει σε εκτιμώμενο, διορθωτικό ή προληπτικό προσδιορισμό της φορολογητέας ύλης και με την εφαρμογή μιας ή περισσοτέρων από τις κατωτέρω τεχνικές ελέγχου: α) της αρχής των αναλογιών, β) της ανάλυσης ρευστότητας του φορολογούμενου, γ) της καθαρής θέσης του φορολογούμενου, δ) της σχέσης της τιμής πώλησης προς το συνολικό όγκο κύκλου εργασιών και ε) του ύψους των τραπεζικών καταθέσεων και των δαπανών σε μετρητά. Σημειωτέον ότι το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ προβλέπει την πραγματοποίηση τουλάχιστον 4 σειρών εκπαίδευσης υπαλλήλων του ελεγκτικού μηχανισμού στις έμμεσες τεχνικές ελέγχου, μέχρι 31/12/2022.