Ξεκινά το κυνήγι των μεγαλοοφειλετών

Φωτογραφία από EUROKINISSI/ ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Η εκπνοή των προθεσμιών για ρυθμίσεις των χρεών που δημιουργήθηκαν είτε την περίοδο της πανδημίας είτε κατά την οικονομική κρίση είτε παλαιότερα, σηματοδοτεί την έναρξη της... «κυνηγητικής» περιόδου για την ΑΑΔΕ.

Στο στόχαστρο μπαίνουν κατ’ αρχάς αλλά όχι κατ’ αποκλειστικότητα οι μεγάλοι οφειλέτες. Τα τελευταία απολογιστικά στοιχεία δείχνουν ότι 20.253 οφειλέτες, δηλαδή μόλις το 0,5% του συνόλου των οφειλετών, βαρύνονται με βασική οφειλή μεγαλύτερη των 300 χιλ. Ευρώ. Αυτοί έχουν διαμορφώσει το 85,4% του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου, δηλαδή ούτε λίγο ούτε πολύ πάνω από 95 δισ ευρώ χρέη!

Ο σχεδιασμός για φέτος προβλέπει την είσπραξη 2,2 δισ ευρώ από το stock των παλιών οφειλών και τουλάχιστον το 28% των χρεών που θα γεννηθούν στη διάρκεια του έτους. Όσο για τον πέλεκυ των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, θα πέσει πάνω στο 72% των οφειλετών που πληρούν τις προϋποθέσεις, δηλαδή σε περίπου 1,45 εκατομμύρια φορολογούμενους με ανοικτούς λογαριασμούς. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι για να επιτευχθούν οι στόχοι του Επιχειρησιακού Σχεδίου, στη διάρκεια των επόμενων μηνών θα πρέπει να γίνουν κατασχέσεις και πλειστηριασμοί σε πάνω από 100 χιλιάδες οφειλέτες!

Ο προγραμματισμός των πλειστηριασμών για χρέη στο Δημόσιο είναι επί του παρόντος ήπιος. Στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ έχουν αναρτηθεί μόλις 6 περιπτώσεις πλειστηριασμών για κατοικίες, οικόπεδα, κατάστημα, επαγγελματικούς χώρους, αρχής γενομένης από την 18η Μαίου. Προφανές είναι, όμως, ότι όσο “τρέχουν” οι μήνες, τόσο θα εντείνεται ο ρυθμός των ηλεκτρονικών σφυριών. Ο συνολικός αριθμός των νέων μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, που λήφθηκαν το 2021 από τις ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα, ανήλθε σε 253.083 (έναντι 210.415 το 2020), με τις κατασχέσεις εις χείρας τρίτων (τραπεζικών λογαριασμών, ενοικίων κ.λπ.) να παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη συχνότητα (90,9%). Επισημαίνεται ότι, τα ηλεκτρονικά κατασχετήρια αποτελούν το 97,4% του συνόλου των κατασχέσεων εις χείρας τρίτων. Όσο για τα προγράμματα πλειστηριασμού περιορίστηκαν σε μόλις 620.

Κεντρικός στόχος για φέτος είναι η ανάπτυξη στρατηγικής για τη διαχείριση οφειλών και ρυθμίσεων, λαμβάνοντας υπόψη ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά οφειλετών. Με αυτό το σκεπτικό, ως “κλειδί” χαρακτηρίζεται η πραγματοποίηση επικοινωνιών και δράσεων συμμόρφωσης:

  • σε οφειλέτες που εμφανίζουν για πρώτη φορά ληξιπρόθεσμες οφειλές («φρέσκες» ληξιπρόθεσμες οφειλές)  
  • σε μικροοφειλέτες παλαιότερων ετών για υπενθύμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών  

Όσον αφορά στην προτεραιοποίηση των πλέον εισπράξιμων ληξιπρόθεσμων οφειλών, για τη λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, στόχος είναι να γίνει μέσω της εφαρμογής κεντροποιημένου συστήματος για την επιλογή υποθέσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών, χρησιμοποιώντας κριτήρια ανάλυσης κινδύνου. Το ρόλο αυτό καλείται να παίξει Αξιοποίηση το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα για την παρακολούθηση, διαχείριση και αυτοματοποίηση διαδικασιών ληξιπρόθεσμων οφειλών, το περιβόητο «Eispraxis».

ΣΧΕΤΙΚΑ