Νευρικότητα στις Βρυξέλλες- Ηλεκτροσόκ από τις τιμές του ρεύματος

Φωτο: Eurokinissi

Ακόμα και το σενάριο αρνητικών ρυθμών ανάπτυξης σε αυτό το δύσκολο τρίμηνο της χρονιάς, έχει περιληφθεί, πλέον, στους σχεδιασμούς των Ευρωπαίων τεχνοκρατών, χωρίς όμως αυτό να λειτουργεί- τουλάχιστον επί του παρόντος- ως καταλύτης για δραστικές παρεμβάσεις στην κοινή αγορά ενέργειας.

Ακόμα και χωρίς νέες κυρώσεις, η εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος, που “κούμπωσαν” με το ράλι πρώτων υλών και βασικών ειδών διατροφής, ήταν αρκετές για να σκιάσουν τις οικονομίες της Ευρώπης, να ανακόψουν την ταχύτητα που είχαν ανακτήσει μετά την πανδημία και να “ροκανίσουν” το διαθέσιμο εισόδημα κυρίως των πιο αδύναμων, με τα υψηλότερα επίπεδα πληθωρισμού των τελευταίων δεκαετιών.

Υπό την απειλή νέων αναταράξεων, μετά τον πόλεμο νεύρων που ξεκίνησε η Μόσχα για το πώς θα πληρώνει η Ευρώπη τα καύσιμα που εισάγει από τη Ρωσία, το Eurogroup επιχείρησε χθες το βράδυ να προειδοποιήσει τους Ευρωπαίους καταναλωτές ότι υπάρχουν κι άλλες δυσκολίες μπροστά, χωρίς, όμως, να είναι σε θέση ακόμα να εκτιμήσει το μέγεθος και την ένταση αυτών των δυσκολιών, αλλά ούτε και την έκταση των μέτρων που θα απαιτηθούν για να απορροφηθούν κάποιες από αυτές τις αναταράξεις.

Ενδεικτικό της αμηχανίας είναι ότι αν και ανακοινώθηκε έκτακτο Eurogroup για τις αρχές του επόμενου μήνα, το θέμα του δεν θα είναι ούτε τα ενδεδειγμένα μέτρα δημοσιονομικής χαλάρωσης ούτε οι εισηγήσεις προς τους Ευρωπαίους ηγέτες για το πώς πρέπει να γίνουν βήματα από κοινού, όπως στην περίοδο της πανδημίας, αλλά η... τραπεζική ένωση. Αυτό που έγινε σαφές μετά τη χθεσινή Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών, είναι πως έχει ξεπεραστεί προ πολλού το βασικό σενάριο για επίπτωση μόλις 1 ποσοστιαίας μονάδας στο ΑΕΠ της Ευρώπης από το Ουκρανικό και πλέον οι 2 μονάδες φαντάζουν ως η ιδανική εξέλιξη.

Και κάπως έτσι, η Αθήνα χαράσσει τη δική της στρατηγική μέχρι νεωτέρας, επιχειρώντας να συμβιβάσει από τη μια μεριά την ανάγκη στήριξης νοικοκυριών- επιχειρήσεων κι από την άλλη την ανάγκη δημοσιονομικής αυτοσυγκράτησης. Με αυτά τα δεδομένα, αρμόδια πηγή ξεκαθαρίζει πως ούτε λίγο ούτε πολύ το 2% του ΑΕΠ είναι η “κόκκινη γραμμή” του φετινού ελλείμματος, έτσι ώστε να μην υπονομευθεί η “επόμενη ημέρα”, που παραμένει “θολή” όσο οι Ευρωπαίοι δεν ξεκαθαρίζουν πώς ακριβώς θα κινηθούν το 2023.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι αμείλικτοι αριθμοί δεν συμμερίζονται αυτήν τη διάθεση... περισυλλογής των Ευρωπαίων. Ήδη, με τη συμπλήρωση των πρώτων 5 ημερών του Απριλίου, η μέση χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος διαμορφώνεται λίγο πιο πάνω από τα 255 ευρώ/ MWh, ενώ ο Μάρτιος “έκλεισε” λίγο πιο πάνω από τα 267 ευρώ, που είναι μέχρι στιγμής και το pick. Ενδεικτικό είναι ότι ο Δεκέμβριος, που είχε χαρακτηριστεί ως πιο δύσκολος μήνας, “έκλεισε” με μέση χονδρική τιμή ρεύματος στα 235,38 ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ