Ρεκόρ 7ετίας για τις εργασίες factoring
Παρά την κάμψη λόγω της δραστηριότητας πολλών εμπορικών ομίλων κατά την κορύφωση της κρίσης μετά το 2012, ο κλάδος «factoring κατάφερε να αποτελέσει ίσως τη μόνη σημαντική τραπεζική δραστηριότητα δισεκατομμυρίων ευρώ που απέφερε κέρδη για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Factoring, το 2017 μετά από δύο συνεχή έτη μείωσης (2016:-0,7%, 2015:-1,1%) καταγράφηκε θετικό πρόσημο σε συνολικό επίπεδο με αποτέλεσμα ο συνολικός διαχειριζόμενος κύκλος εργασιών να ανέλθει σε 13.151 εκατ. ευρώ (από 12.782 εκατ. ευρώ το 2016).
Υπενθυμίζεται ότι κατά το 2016 οι κλυδωνισμοί που σημειώθηκαν στη χώρα στον κλάδο του λιανεμπορίου, επηρέασαν σημαντικά την αγορά, καθώς οι προμηθευτές του αποτελούν παραδοσιακά σημαντικό μέρος του πελατολογίου Factoring. Στη χώρα μας, ο διαχειριζόμενος κύκλος εργασιών μέσω Factoring αποτέλεσε το 2017 το 7,32% του ΑΕΠ (έναντι 7,27% το 2016), ενώ για την ίδια χρονιά, ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος υπερέβη το 10% γεγονός που καταδεικνύει τα σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης.
Το 2018 δε αναμένεται να αποτελέσει ρεκόρ 7ετίας καθώς σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία των μελών της Ένωσης για το α’ εξάμηνο του 2018, ο διαχειριζόμενος κύκλος εργασιών κατέγραψε σημαντική αύξηση της τάξεως του 10% περίπου ανερχόμενος στα 6,9 δισ. ευρώ (2017: 6,3 δισ. ευρώ). Ως εκ τούτου, εκτιμάται ότι το σύνολο της αγοράς στο τέλος του έτους θα ανέλθει σε 14,2 δισ. ευρώ (αύξηση περίπου 8%) ή ποσοστό 7,7% επί του ΑΕΠ.
Επιπλέον, οι σημαντικότεροι παράγοντες που θα καθορίσουν την πορεία του κλάδου τα προσεχή χρόνια είναι α) η δραστηριοποίηση του διεθνούς ανταγωνισμού, β) η είσοδος στον κλάδο νέων σχημάτων, γ) ο τεχνολογικός μετασχηματισμός και δ) η επέκταση του κλάδου στον όμορο χώρο της χρηματοδότησης του συνόλου της εφοδιαστική αλυσίδας.
Ο κλάδος παρουσιάζει στοιχεία υψηλής συγκέντρωσης (όπως άλλωστε και το τραπεζικό σύστημα της χώρας) δεδομένου ότι οι θυγατρικές εταιρείες των «συστημικών» τραπεζών διενεργούν περίπου το 97% του συνολικού κύκλου εργασιών και τα συνολικά κεφάλαια που έχουν διαθέσει την 31.12.2017 ανήλθαν σε 1,72 δισ. ευρώ περίπου έναντι 1,4 δισ. ευρώ το 2012, καταδεικνύοντας πιστωτική επέκταση της τάξης του 22% κατά τα τελευταία χρόνια της κρίσης. Αναφερόμαστε στις ABC Factors (Alpha Bank), Eurobank Factors, Εθνική Factors και Πειραιώς Factoring.
Τα στοιχεία των εταιρειών του κλάδου καταδεικνύουν διαρκή κερδοφορία από το 2012 έως και το 2017 αλλά και υψηλή ποιότητα χαρτοφυλακίου. Πιο συγκεκριμένα, τα μέλη της Ένωσης σημείωσαν πέρυσι συνολικά κέρδη προ φόρων ύψους 55 εκατ. ευρώ περίπου (έναντι 62 εκατ. ευρώ το 2016). Το σύνολο των ανοιγμάτων σε καθυστέρηση ανέρχεται 57 εκατ. ευρώ (μειωμένο κατά 47% σε σχέση με το 2016: 108 εκατ. ευρώ) και διαμορφώθηκε στο 3,3% των συνολικών προεξοφλήσεων παρουσιάζοντας αισθητή βελτίωση σε σχέση με το 2016 (6,4%). Όπως αναφέρθηκε, οι ανακατατάξεις στον κλάδο του λιανεμπορίου το 2015 και κυρίως το 2016 επηρέασαν σημαντικά τις εργασίες των εταιρειών, οι οποίες ωστόσο, δεν κατέγραψαν σημαντικές απώλειες στο ενεργητικό τους.
Όπως μάλιστα επισημαίνεται από την ένωση, τα συγκεκριμένα στοιχεία επιβεβαιώνουν την άποψη ότι η πρακτορεία επιχειρηματικών απαιτήσεων είναι μια κερδοφόρα δραστηριότητα για τον τραπεζικό κλάδο με εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά ανοιγμάτων σε καθυστέρηση. Στην επίτευξη των συγκεκριμένων επιδόσεων συντελούν κυρίως τέσσερις παράγοντες, όπως έχει αναφερθεί και στους Απολογισμούς προηγούμενων ετών, ήτοι : i. Ο βραχυπρόθεσμος ορίζοντας των χρηματοδοτούμενων απαιτήσεων ii. Η εξοικείωση των πρακτόρων με τις ιδιαιτερότητες του κάθε κλάδου χρηματοδότησης γεγονός που επιτρέπει να αναπτύσσεται τεχνογνωσία κατά τη χρηματοδότηση των εμπορικών συναλλαγών iii. Η διασπορά των εκχωρούμενων απαιτήσεων και iv. Το γεγονός ότι οι εκχωρούμενες απαιτήσεις αποτελούν ταυτόχρονα την εξασφάλιση αλλά και το μέσο αποπληρωμής της χρηματοδότησης.