Οριζόντια η αύξηση της ενεργειακής επιδότησης

Φωτογραφία shutterstock

Ο κύβος ερρίφθη κι εκτός συγκλονιστικού απροόπτου η κρατική επιδότηση για το ενεργειακό κόστος θα αυξηθεί σημαντικά και οριζόντια, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, δεν προχώρησε το σενάριο για κλιμάκωση της επιδότησης σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις, με βάση ειδικά χαρακτηριστικά.

Ένα ακόμα στοιχείο του “πακέτου”, που θα ανακοινωθεί αύριο ή την Πέμπτη, είναι ότι από το συνολικό κονδύλι της επιδότησης, το μεγαλύτερο μέρος θα κατευθυνθεί στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος νοικοκυριών, επαγγελματιών, αγροτών κι επιχειρήσεων, καθώς από τον Απρίλιο και μετά δεν υφίσταται η ανάγκη για θέρμανση, συνεπώς η κατανάλωση φυσικού αερίου περιορίζεται άρα και η ανάγκη επιδότησης αμβλύνεται.

Όσο για το Μάρτιο, η επιδότηση παραμένει ίδια ακριβώς με αυτήν του Φεβρουαρίου, όπως προβλέπουν οι σχετικές αποφάσεις για οικιακούς και μη, καταναλωτές. Ειδικότερα, η μέση μηνιαία ενίσχυση για ένα μέσο νοικοκυριό που καταναλώνει μέχρι 300 kWh/μήνα ανέρχεται σε 39 ευρώ, ενώ στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), η μέση μηνιαία ενίσχυση παραμένει 51 ευρώ. Όσο για τους επαγγελματικούς καταναλωτές, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, η μοναδιαία τιμή της επιδότησης παραμένει σε 65 ευρώ/ΜWh. Αντιστοίχως, η επιδότηση φυσικού αερίου μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης διατηρείται στα 20 ευρώ ανά θερμική MWh.

Αν και είναι προφανές ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να στήσει ανάχωμα στο κύμα ανατιμήσεων που θα “σκάσει” τον Απρίλιο, όταν δηλαδή θα συνδυαστούν οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό, στο φυσικό αέριο, στα καύσιμα και στα βασικά είδη διατροφής, δεν μπορεί να παραγνωρίσει κανείς ότι ο Μάρτιος είναι πιο “φορτωμένος” από το Φεβρουάριο. Η μέση χονδρική τιμή του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος “χτύπησαν” ρεκόρ μετά την εισβολή στην Ουκρανία και παρά την υποχώρηση τους διατηρούνται σε 4 και 6 φορές αντιστοίχως, πάνω από τα περσινά επίπεδα. Επιπλέον, η εκτίναξη του πετρελαίου έχει “σπρώξει” τη τιμή της αμόλυβδης σε εξωπραγματικά επίπεδα- ήδη σε πρατήρια νησιών του Αιγαίου πωλείται σχεδόν 2,5 ευρώ- ενώ μετά την αυτοσυγκράτηση των προηγούμενων μηνών, πλέον οι ανατιμήσεις σε νωπά και συσκευσμένα τρόφιμα είναι πιο επιθετικές.

Κι ενώ θα περίμενε κανείς ότι το Eurogroup θα κινείτο πιο αποφασιστικά για να αντιμετωπίσει εγκαίρως τις επιπτώσεις της νέας κρίσης, η ανακοίνωση μετά τη χθεσινή συνεδρίαση ήταν άτολμη δεδομένων των συνθηκών πολέμου. Το οξύμωρο είναι ότι αν και ήδη χαρακτηρίζονται μη ρεαλιστικές οι προβλέψεις για ρυθμούς ανάπτυξης 4% στην Ευρώπη, αν και αναγνωρίζεται το γεγονός ότι η αβεβαιότητα έχει αυξηθεί σημαντικά, οι υπουργοί Οικονομικών απέφυγαν να πάρουν θέση για το πώς μπορεί να ανοίξει δημοσιονομικός χώρος, ανάλογος με αυτός την περίοδο της πανδημίας, έτσι ώστε να ληφθούν μέτρα στήριξης και για τα νοικοκυριά και για τις οικονομίες των κρατών- μελών.

Το... μπαλάκι πήγε στις κυβερνήσεις, για να λάβουν τα μέτρα που αυτές θεωρούν αναγκαία, χωρίς ωστόσο να έχουν λυμένα τα χέρια, καθώς οι αποφάσεις για τις δημοσιονομικές κατευθύνσεις του 2023 θα ληφθούν το Μάιο κι αφού συνεκτιμηθούν όλα τα δεδομένα ως τότε.

Ειδικά, δε, για την Ελλάδα και την Ιταλία, που έχουν το πιο σοβαρό πρόβλημα Χρέους, αν και δεν κατονομάζονται, στο ανακοινωθέν του Eurogroup συνιστάται η έναρξη μιας... σταδιακής δημοσιονομικής προσαρμογής, παράλληλα με επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις, σε μια προσέγγιση που δείχνει να αγνοεί τις ανατροπές, τις οποίες έχει επιφέρει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

ΣΧΕΤΙΚΑ