Το πρώτο σήμα από την ΕΚΤ -Μήνυμα σιγουριάς αλλά και ετοιμότητας θα εκπέμψει η Κ. Λαγκάρντ

η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ

Πρώτη «στάση» στη Φρανκφούρτη και στην πιο κρίσιμη συνέντευξη Τύπου των τελευταίων ετών, θα κάνουν οι επενδυτές, πριν «ταξιδέψουν» στις Βερσαλλίες, όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες φιλοδοξούν να γράψουν ιστορία για το μέλλον της Ένωσης, με αποφάσεις που υπερβαίνουν τα εσκαμμένα.

Με το φάντασμα του «whatever it takes» να πλανάται στην ατμόσφαιρα, η Κριστίν Λαγκάρντ θα επιχειρήσει να καθησυχάσει τις αγορές, που κλυδωνίζονται σε πολεμικούς ρυθμούς, διαβεβαιώνοντας ότι η ΕΚΤ θα παραμείνει σε ετοιμότητα, προκειμένου να ενεργοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία νομισματικής πολιτικής αν αυτό καταστεί αναγκαίο. Από την άλλη, όμως, οι ειλημμένες αποφάσεις για την άρση των έκτακτων μέτρων δεν αναμένεται να τροποποιηθούν, καθώς παρά τη συνέχιση των συγκρούσεων στην Ουκρανία, υπάρχει η πεποίθηση ότι το τέλος της κρίσης δεν είναι μακριά.

«Το κλίμα στις αγορές δείχνει αποκλιμάκωση» σημειώνουν αρμόδιες πηγές, παραπέμποντας στο θεαματικό rebound των χρηματιστηρίων στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, αλλά και στη «βουτιά» των διεθνών τιμών της ενέργειας, με πιο εντυπωσιακή αυτή του φυσικού αερίου, το οποίο μέσα σε ένα 24ωρο «έχασε» 30%. Αν και σε μια πολεμική αναμέτρηση ουδείς μπορεί με ασφάλεια να προβλέψει την «επόμενη ημέρα», η πεποίθηση στη Φρανκφούρτη- και όχι μόνο- είναι ότι βαίνουμε προς το τέλος της «θερμής» φάσης.

Αν και η Σιδηρά Κυρία της ΕΚΤ θα διαβεβαιώσει ότι η Κεντρική Τράπεζα θα τηρήσει στάση αναμονής και θα σταθμίσει τα νέα δεδομένα, δεν αναμένεται αυτό να τροποποιήσει το σχεδιασμό που προβλέπει: α) τέλος του ΡΕΡΡ στο τέλος του μήνα και β) απόσυρση του ΑΡΡ από τον Οκτώβριο και μετά, με τις μηνιαίες αγορές να περιορίζονται στα 20 δισ ευρώ. Όσον αφορά, δε, στην πρώτη αύξηση επιτοκίων, είναι προφανές ότι οι έντονοι κλυδωνισμοί που προκάλεσε το Ουκρανικό στις οικονομίες, θα «σπρώξουν» προς τα πίσω τις σχετικές αποφάσεις, όχι όμως πολύ πιο πίσω.

Το «αγκάθι» που έχει ενισχύσει τη θέση των «γερακιών» δεν είναι άλλο από τον πληθωρισμό. Με δεδομένο, δε, ότι η εντείνεται η πίεση ειδικά από τους Γερμανούς, που δεν έχουν συνηθίσει σε τέτοιο περιβάλλον «ροκανίσματος» των εισοδημάτων τους, η αύξηση επιτοκίων θεωρείται δεδομένη, ενδεχομένως και πριν «φύγει» η Άνοιξη. Ενδεικτική είναι πρόσφατη δημοσκόπηση στη Γερμανία, που έδειξε ότι το 60% των πολιτών πιστεύει ότι η ΕΚΤ δεν κάνει καλά τη δουλειά της.

Οι ανακοινώσεις και πολύ περισσότερο οι διευκρινίσεις που θα δώσει η Κ. Λαγκάρντ «καίνε» την Αθήνα για έναν ακόμα λόγο: η ΕΚΤ θα πρέπει να ανοίξει τα χαρτιά της για το πώς ακριβώς μετά την άρση του έκτακτου QE θα καλυφθεί η Ελλάδα, η οποία μπορεί να μην έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, αλλά στη Φρανκφούρτη αναγνωρίζουν ότι η αρνητική συγκυρία της πανδημίας και τώρα ο πόλεμος στην Ουκρανία, είναι εξωγενείς παράγοντες που «φρέναραν» την επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα.

H EKT έχει ανακοινώσει ότι θα συνεχίσει να επανεπενδύει στα ομόλογα που έχει ήδη αγοράσει, ωστόσο, αυτό πρακτικά για την Ελλάδα συνεπάγεται περί τα 6 δισ ευρώ ως το 2024. Ήδη, το ενδεχόμενο να μείνει «ακάλυπτη» η Ελλάδα αύξησε την πίεση στις αγορές ομολόγων και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο η Κ. Λαγκάρντ κάνοντας αναφορά στην Ελλάδα ως «ειδική περίπτωση» προανήγγειλε κάποια ευελιξία στους υφιστάμενους κανόνες. Η ευελιξία αυτή θα είναι γεωγραφική, επιτρέποντας ένα by pass στους κανόνες του ΑΡΡ. Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ θα μπορεί να «μοιράζει» τις αγορές ως εξής: αντί π.χ. να εξαντλεί τη ποσόστωση αγοράς γαλλικών ομολόγων, να καλύπτει τη διαφορά με αγορές ελληνικών ομολόγων, πετυχαίνοντας με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια: αφενός να στείλει σαφές μήνυμα στις αγορές ότι δεν υπάρχει χώρος για σπέκουλα αφετέρου να τηρήσει το πνεύμα των κανόνων της.

ΣΧΕΤΙΚΑ