Ανεβαίνει ο «πυρετός» του χρυσού

Εικόνα αρχείου από πλάκες χρυσού / Φωτογραφία: AP Images

Πλώρη για το μεγαλύτερο ρεκόρ στην ιστορία έχει βάλει η τιμή του χρυσού, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία και η αβεβαιότητα που έχει σκορπίσει σε όλη την υφήλιο για τις επιπτώσεις στην αγορά της Ενέργειας, τις συνέπειες που μπορεί να έχει μια κατάρρευση της ρωσικής οικονομίας αλλά και το πώς θα διαμορφωθεί ο γεωπολιτικός χάρτης την επόμενη ημέρα, «σπρώχνει» τους επενδυτές στην ασφάλεια του πολύτιμου μετάλλου.

Ο χρυσός έσπασε το φράγμα των 2.000 δολαρίων και προελαύνει προς το ρεκόρ όλων των εποχών, όταν τον Αύγουστο του 2020 το ταμπλό είχε «γράψει» 2.075 δολάρια. Επί της ουσίας μένει μια απόσταση μόλις 15- 20 δολαρίων από τα επίπεδα που διαπραγματεύεται τώρα, με την αύξηση του σε ένα μήνα να φτάνει στο 14%.

Ο «πυρετός» του χρυσού ήταν προφανές θα έφτανε και στην Ελλάδα. Πριν καν ξεσπάσει η ουκρανική κρίση, η ζήτηση για χρυσές λίρες είχε χτυπήσει «κόκκινο». Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, στη διάρκεια του 2021 αγοράστηκαν 6.531 κομμάτια έναντι 5.606 το 2020. Όσο για την τιμή της, την 1η Φεβρουαρίου ήταν 439,81 ευρώ, ενώ χθες είχε φτάσει στα 503,77 ευρώ, κάνοντας ένα «άλμα» 14%.

Στις συναλλαγές πώλησης χρυσών λιρών Αγγλίας από την Τράπεζα της Ελλάδος εισπράττεται προμήθεια 5‰ με ελάχιστο τα 3 ευρώ.

Για συναλλαγές έως 10.000 ευρώ, περιλαμβανομένου του ποσού της προμήθειας, ισχύουν οι τιμές του δελτίου τιμών που εκδίδεται από την ΤτΕ και το οποίο αναρτάται στον ιστοχώρο της.

Σε περίπτωση συναλλαγής έως 10.000 ευρώ, περιλαμβανομένης της προμήθειας με τραπεζική επιταγή, το ποσό της επιταγής δεν πρέπει να ξεπερνά τα 9.500 ευρώ (το υπόλοιπο καταβάλλεται τοις μετρητοίς).

Για συναλλαγές άνω των 10.000 ευρώ, η τιμή προσδιορίζεται με βάση την τρέχουσα τιμή χρυσού την ώρα της συναλλαγής και η πληρωμή πραγματοποιείται μόνο με τραπεζική επιταγή εις διαταγήν του πελάτη.

Κι αν θεωρεί κάποιος ότι αυτός ο γεωπολιτικός «πυρετός» οδήγησε την τιμή του χρυσού στα υψηλότερα δυνατά επίπεδα, η Goldman Sachs έχει διαφορετική άποψη. Αναθεωρώντας τις εκτιμήσεις της, βλέπει ότι σε ορίζοντα 3μηνών, ο χρυσός θα φτάσει στις 2.300 δολάρια, δηλαδή 350 ευρώ υψηλότερα από τις προηγούμενες εκτιμήσεις, ενώ σε ορίζοντα 6 μηνών, βάζει τον πήχη στις 2.500 δολάρια, όπου κι εκτιμά ότι θα παραμείνει σε βάθος 12μήνου, καθώς θεωρεί ότι η αυξανόμενη γεωπολιτική αβεβαιότητα θα εκτινάξει τη ζήτηση για χρυσό από καταναλωτές, επενδυτές αλλά και Κεντρικές Τράπεζες.

ΣΧΕΤΙΚΑ