«Μαγνήτης» η Ελλάδα για επενδύσεις σε αστικά ακίνητα
Οι τιμές των ακινήτων ανακάμπτουν με ταχείς ρυθμούς, ωστόσο ακόμα δεν έχουν καλύψει τις απώλειες της δεκαετούς κρίσης, όταν είχαν «βουτήξει» ως 48%.
Παρά την αναθέρμανση της κτηματαγοράς, οι τιμές αναλογικά με άλλες αγορές της Ευρώπης χαρακτηρίζονται χαμηλές, ενώ σε συνδυασμό με τις τιμές των ενοικίων που επέδειξαν αντοχές ακόμα και το καιρό της κρίσης, δημιουργούν ένα άκρως ελκυστικό «πακέτο» για ξένους επενδυτές.
Καίριο είναι το ερώτημα για το αν η αγορά των ενοικίων θα παραμείνει αποδοτική, μετά την επιστροφή στην κανονικότητα. Σύμφωνα με έρευνα του Geoaxis, η βέβαιη αδυναμία ενός πολύ μεγάλου ποσοστού σημερινών νέων να αποκτήσουν ιδιόκτητο σπίτι διαμορφώνει την γενιά ενοικιαστών (Generation Rent), η οποία αναμένεται να κυριαρχήσει τις επόμενες δεκαετίες ακόμη και στις χώρες υψηλής ιδιοκατοίκησης, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία. Το διαχρονικό άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ αύξησης βασικού μισθού και αξίας ακινήτων είναι αποκαλυπτικό και εξηγεί πλήρως με χρηματοοικονομικούς όρους την στροφή στην ενοικίαση. Χαρακτηριστικό είναι για την Χώρα μας το γεγονός ότι μεταξύ 1998 και 2019 ο βασικός μισθός προσαρμοσμένος στον πληθωρισμό έχει ελαφριά μειωθεί, όταν οι αξίες διαμερισμάτων έχουν αυξηθεί κατά 57% με βάση τους δείκτες της Τραπέζης της Ελλάδος.
**αναλογία της τιμής αγοράς ενός διαμερίσματος προς το ετήσιο ενοίκιο
Και κάπως έτσι φτάνουμε στην αποκαλυπτική έρευνα της ProfitLevel, σύμφωνα με την οποία η ταχύτερη απόδοση στην τιμή αγοράς για έναν αγοραστή είναι να διαθέσει προς ενοικίαση ένα διαμέρισμα στην Αθήνα ή στη Βαλένθια της Ισπανίας - σε 17 χρόνια. Στον αντίποδα, για να αποσβέσει κανείς την αγορά εντός διαμερίσματος στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας, θα πρέπει να το εκμισθώνει για τουλάχιστον 42 χρόνια! **αναλογία της τιμής αγοράς ενός διαμερίσματος προς το ετήσιο ενοίκιο
Γενικά, τα διαμερίσματα στην Κεντρική Ευρώπη συγκαταλέγονται στις λιγότερο προσοδοφόρες επενδύσεις, ενώ η Μεσόγειος αποτελεί πιο ισχυρό πόλο έλξης επενδύσεων. Στο εργαλείο σύγκρισης απόδοσης επένδυσης διαμερισμάτων, η ProfitLevel συνέκρινε τις τιμές αγοράς και ενοικίασης σε 17 ελκυστικές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, εστιάζοντας στη Μεσόγειο και την Κεντρική Ευρώπη, τις περιοχές όπου δραστηριοποιείται η επενδυτική εταιρεία.
Η υψηλή αύξηση των τιμών των κατοικιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας συγκαταλέγεται στα μεγέθη που επηρεάστηκαν από την αλλαγή στη δομή της προσφοράς και της ζήτησης. Έναν από τους κυρίαρχους παράγοντες αποτέλεσε η ζήτηση για τα διαμερίσματα ως επένδυση. Δεν έχουν βιώσει όλες οι ελκυστικές ευρωπαϊκές πόλεις και οι παραθαλάσσιες τοποθεσίες παρόμοιες εξελίξεις.
«Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι ενδέχεται να είναι πιο προσοδοφόρο για τους Κεντροευρωπαίους να αγοράζουν ένα διαμέρισμα προς ενοικίαση στη Νότια Ευρώπη παρά στο μέρος όπου κατοικούν», σχολιάζει η Lucia Zarska, Chief Analyst στην ProfitLevel, προσθέτοντας: «Ωστόσο, όταν προχωρούν σε αγορές στο εξωτερικό, οι επενδυτές θα πρέπει μεταξύ άλλων να εξετάζουν προσεκτικά τοπικές φορολογικές υποχρεώσεις, φορολογικά τέλη, καθώς και πιθανούς τόκους ή άλλους όρους υποθήκης στο εξωτερικό».