Φόρους 48,1 δις ευρώ καλείται να εισπράξει η ΑΑΔΕ
Η πανδημία δεν έχει «σβήσει» ακόμα ούτε φυσικά οι αναταράξεις στην οικονομία που προκαλούν οι περιορισμοί, η ενεργειακή κρίση και οι ανατιμήσεις των πρώτων υλών δείχνουν τα δόντια τους στους καταναλωτές και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το ενδεχόμενο σύρραξης στην Ουκρανία απειλεί να βάλει «φωτιά» στον οικονομικό σχεδιασμό (και) της Ελλάδας.
Η «έκρηξη» του ΑΕΠ το 2021- ενδεχομένως πάνω από 9%- έδωσε άλλον «αέρα» στη φετινή χρονιά και είναι ενδεικτικό ότι το υπουργείο Οικονομικών «πατώντας» πάνω στα προκαταρκτικά στοιχεία, που «φωτογραφίζουν» ρυθμούς ανάπτυξης γύρω στο 5,5%, «δέσμευσε» με το… καλημέρα περί τα 350 εκ ευρώ από το «καλάθι» των φορολογικών εσόδων, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τη μείωση του νέου ΕΝΦΙΑ κατά 13%. Γίνεται, όμως, προφανές, πλέον, ότι όλες οι κινήσεις θα πρέπει να γίνονται με την ακρίβεια ενός χειρουργικού νυστεριού.
Οι εισπρακτικοί στόχοι για τη φετινή χρονιά, αν και δεν έχουν προσαρμοστεί στις ανεπισήμως αναθεωρημένες εκτιμήσεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης, παραμένουν εξαιρετικά φιλόδοξοι δεδομένων των συνθηκών και η αποστολή για τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ μόνο εύκολη δεν είναι αν λάβει κανείς υπόψιν ότι πρέπει να εισπραχθούν άμεσοι κι έμμεσοι φόροι 48,1 δις ευρώ
Στη στοχοθεσία για την ΑΑΔΕ, όπως περιλαμβάνεται στη σχετική Απόφαση που υπογράφει ο αρμόδιος υφυπουργός Α. Βεσυρόπουλος, αναμφίβολα το μάτι πέφτει στην υποχρέωση είσπραξης 28,4 δις ευρώ από αγαθά κι υπηρεσίες, δηλαδή από την κατανάλωση. Ήδη, τον Ιανουάριο καταγράφεται ένα «φρενάρισμα»- όπως το περιγράφουν αρμόδιες πηγές- ως αποτέλεσμα των περιορισμών που επέβαλε η «Ο», ωστόσο επί του παρόντος δεν φαίνεται να υπάρχει ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο, παρά μόνο εγρήγορση.
Όλοι αυτοί οι επιβαρυντικοί παράγοντες- πανδημία, ενεργειακή κρίση, ανατιμήσεις- είναι, άλλωστε, ο λόγος για τον οποίο στο υπουργείο Οικονομικών εμφανίζονται επιφυλακτικοί ως προς την ανακοίνωση νέων μέτρων για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων, πέρα από τις επιδοτήσεις/ εκπτώσεις για την Ενέργεια. Σημειωτέον ότι η ΑΑΔΕ καλείται να φέρει στα κρατικά ταμεία, κάτι παραπάνω από 5 δις ευρώ από τη φορολόγηση των καυσίμων.
Αντιθέτως, μεγαλύτερη σιγουριά- όσο μπορεί να μιλήσει κανείς έτσι δεδομένων των συνθηκών- υπάρχει για τα έσοδα από τη φορολόγηση των φυσικών προσώπων, καθώς το μεγαλύτερο μέρος από αυτά τα 8,7 δις ευρώ είναι κρατήσεις Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών. Μόνο αν ανατραπεί πλήρως η πρόβλεψη για περαιτέρω μείωση της ανεργίας και αύξηση της απασχόλησης, μπορεί να πέσει «σκιά» σε αυτούς τους στόχους, αλλά δεν είναι αυτό το βασικό σενάριο.
Κρίσιμος για τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ χαρακτηρίζεται, όμως και ο στόχος για επιστροφές φόρων 4,957 δις ευρώ, καθώς σχετίζεται με τις γραμμές ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία. Το γεγονός, πάντως, ότι το 2021 «έκλεισε» με εκκρεμείς επιστροφές φόρων ύψους 552 εκ ευρώ- εκ των οποίων τα 336 εκ ευρώ είναι σε αναμονή άνω των 3 μηνών- δεν είναι καλός οιωνός, ακόμα κι αν για τα 290 εκ ευρώ από αυτά οι δικαιούχοι είναι αυτοί που δεν ανταποκρίνονται στις διαδικασίες…