Χάσμα 150.000 ευρώ για την α' κατοικία!
Με 1.336 πλειστηριασμούς είναι «σημαδεμένη» η σημερινή ημέρα, ενώ έως την παραμονή των Χριστουγέννων είναι προγραμματισμένοι άλλοι 290, την ώρα που οι επίσημες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών και οι διαρροές για την αποτελεσματική προστασία της πρώτης κατοικίας και μετά από την Πρωτοχρονιά, δεν φαίνεται να βρίσκουν ανοικτά «αυτιά» στην άλλη πλευρά.
Η επίσημη γραμμή της κυβέρνησης είναι ότι αν και ο νόμος Κατσέλη- Σταθάκη εκπνέει στο τέλος του χρόνου- τουλάχιστον ως προς τη δυνατότητα να αιτηθεί κανείς προστασία της κύριας κατοικίας από πλειστηριασμό- θα συνεχίσει να υπάρχει υψωμένη «ασπίδα» και μετά από την Πρωτοχρονιά.
Μέχρι χθες, οι συναρμόδιοι υπουργοί απέφευγαν να προσδιορίσουν τα όρια αυτής της προστασίας, δηλαδή τι αξίας ακίνητα θα παραμένουν στο απυρόβλητο. Μιλώντας χθες στη Βουλή, ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να μην πέσει το όριο κάτω από τις 150.000 ευρώ, έτσι ώστε με το «χτίσιμο» λόγω συζύγου και παιδιών να φτάνει στις 250.000 ευρώ.
Τι λέει η άλλη πλευρά, σε αυτό το σχέδιο, που ουσιαστικά χαμηλώνει τον πήχη κατά 30.000 ευρώ σε σχέση με τα ισχύοντα; Ξεκινάμε από τις 70.000 ευρώ για να φτάσουμε στις 100.000 ευρώ, λόγω συζύγου και παιδιών. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Χάσμα 150.000 ευρώ στα όρια προστασίας, τουλάχιστον στην εκκίνηση της διαβούλευσης, η οποία έχει ασφυκτικά χρονικά περιθώρια για να ολοκληρωθεί, πριν το τέλος του έτους.
Αυτή τη προσέγγιση της Κομισιόν και των τραπεζών έχει ως αφετηρία το γεγονός ότι σήμερα, το πλαίσιο του νόμου Κατσέλη- Σταθάκη με τα συγκεκριμένα όρια προστασίας, καλύπτει σχεδόν το 90% των δανείων, άρα ότι επί της ουσίας όποιοι είχαν πρόβλημα, αξιοποιούν ήδη την προβλεπόμενη προστασία.
Ποιοι μένουν εκτός; Όσοι για διάφορους τεχνικούς λόγους δεν μπορούσαν να ζητήσουν προστασία και φυσικά οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Για τους πρώτους εκτιμάται ότι θα καλυφθούν από τις προβλεπόμενες διαδικασίες του Κώδικα Δεοντολογίας για τους συνεργάσιμους δανειολήπτες, ενώ για τους δεύτερους απλά δεν θα υπάρχει έλεος.
Όσον αφορά, δε, στην εφαρμογή μοντέλου ανάλογου με το πρόγραμμα «Εστία» της Κύπρου, όπου ο Προϋπολογισμός καλύπτει μέρος της δόσης, πηγές κοντά στη διαβούλευση σημειώνουν ότι πρόκειται για καθαρά δημοσιονομικό θέμα που δεν απασχολεί τις Εποπτικές Αρχές αλλά συμπληρώνουν ότι τα εισοδηματικά κριτήρια θα είναι πολύ χαμηλά, έτσι ώστε να αποφευχθεί ο ηθικός κίνδυνος.