«Εντολή» από τις αγορές για δημοσιονομικό συμμάζεμα
«Είμαστε στο μικροσκόπιο των αγορών», λένε από το υπουργείο Οικονομικών και δείχνουν προς τα... νευρικά spreads, απαντώντας έτσι σε όσους ζητούν περισσότερα μέτρα στήριξης απέναντι στις ανατιμήσεις αλλά και την πανδημία. Και η Έκθεση αξιολόγησης της Fitch μάλλον δικαιώνει την κατάσταση συναγερμού, στην οποία έχει τεθεί το οικονομικό επιτελείο.
Η θετική έκθεση του Οίκου, που ανοίγει το δρόμο για αναβάθμιση του αξιόχρεου εντός των επόμενων μηνών, αναδεικνύει μεταξύ άλλων τη βιωσιμότητα του ελληνικού Χρέους. Σημειώνει, όμως, ότι παρά την ισχυρή ανάκαμψη, το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης θα επιμείνει κι εκτιμά ότι αν και θα υποχωρήσει- λόγω της άρσης των μέτρων στήριξης- θα διατηρηθεί στα όρια του 3% (2,9%), όταν το υπουργείο Οικονομικών στο Μεσοπρόθεσμο έχει ενσωματώσει πρόβλεψη για μόλις 0,4%.
«Είναι αναγκαία η δημοσιονομική προτεραιότητα» σημειώνουν αρμόδιες πηγές, λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup, όπου όπως όλα δείχνουν θα γίνει μια πρώτη συζήτηση για τις επιπτώσεις της πανδημίας στις προοπτικές ανάκαμψης της Ευρωζώνης, για την ανάγκη στόχευσης των μέτρων στήριξης σε βιώσιμους κλάδους κι επιχειρήσεις, αλλά και για το κατά πόσο καλύπτουν, πλέον, τις ανάγκες δημοσιονομικού συντονισμού των κρατών- μελών, τα υφιστάμενα «εργαλεία», όπως τα πλαίσια Εποπτείας και το Σύμφωνο Σταθερότητας.
Σε ένα από τα πολλά τεχνικά κείμενα, που θα συζητηθούν στο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών, περιγράφεται η διαφορά φάσης στην ανάκαμψη της Ευρωζώνης σε σχέση με άλλους εταίρους, όπως οι ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι όντως υπάρχει προβληματισμός για τις «πληγές» που άφησε η πανδημία και πώς μπορούν αυτές να «ιαθούν», χωρίς να υπονομευθούν οι προοπτικές ανάπτυξης, αλλά και οι δημοσιονομικοί κανόνες, πάνω στους οποίους στηρίχθηκε (;) το οικοδόμημα της Ζώνης του Ευρώ.
Το... θεματολόγιο που ετοίμασε το Euroworking Group, δίνει και μια πρώτη γεύση των παζαριών, που μόλις τώρα ξεκινούν:
Πώς μπορεί να ενισχυθεί η δημοσιονομική συνεργασία εντός της Ευρωζώνης;
Βλέπετε την ανάγκη προσαρμογής των μηχανισμών επιβολής που προβλέπονται από το ισχύον πλαίσιο διακυβέρνησης για τις χώρες της ζώνης του ευρώ;
Σε ποιο βαθμό είναι κατάλληλο το τρέχον πλαίσιο για ενισχυμένη εποπτεία, προγράμματα μακροοικονομικής προσαρμογής και μεταμνημονιακή εποπτεία;”
- Πώς μπορεί η διαδικασία της υποβολής προσχεδίων προϋπολογισμών να βελτιωθεί περαιτέρω και πώς μπορεί η εμπειρία από αυτήν τη διαδικασία να επεκταθεί στο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχεδιασμό και τα προγράμματα σταθερότητας;
Τα παραπάνω είναι ερωτήματα, που θα βρουν μπροστά τους οι υπουργοί Οικονομικών- του Χ. Σταϊκούρα συμπεριλαμβανομένου- ανοίγοντας το ντοσιέ που τους περιμένει στο Eurogroup. «Οι ουσιαστικές συζητήσεις για το Σύμφωνο Σταθερότητας θα ξεκινήσουν λίγο πριν από το καλοκαίρι», αναφέρουν κοινοτικές πηγές, εκτιμώντας ότι τότε θα ανοίξει τα χαρτιά του και το γερμανικό “γεράκι”. Ως τότε, ο Χ. Σταϊκούρας θα πρέπει να “χτίσει” τον ελληνικό φάκελο για την έξοδο από το καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας, με τα μάτια στραμμένα στο εσωτερικό και τις εξελίξεις στον Προϋπολογισμό και αυτιά εκτός συνόρων, όπου μετά τις γαλλικές εκλογές θα βγουν τα «μαχαίρια»...