Θρίλερ Χριστουγέννων με την πρώτη κατοικία

Economista
ECONOMISTA
Θρίλερ Χριστουγέννων με την πρώτη κατοικία
Φωτο: Shutterstock

Ενώ απομένουν λιγότερες από δύο εβδομάδες για την εκπνοή ισχύος του άρθρου 9 του νόμου Κατσέλη, για την προστασία της πρώτης κατοικίας, παραμένει αβέβαιη η κατάληξη των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης - Κομισιόν για την αναθεώρησή του, καθώς οι δύο πλευρές φαίνεται ότι εξακολουθούν να έχουν μεγάλες διαφορές στα όρια αξίας των κατοικιών που θα μπορούν να προστατεύονται από πλειστηριασμούς.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, επιμένει να θέτει αρκετά ψηλά τον «πήχη» για την αξία των κατοικιών που θα προστατεύονται με δικαστική απόφαση και από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Στόχος της κυβέρνησης, τόνισε ο κ. Φλαμπουράρης, είναι είναι η προστασία πρώτης κατοικίας έως 250.000 ευρώ αντικειμενική αξία κατά την ημέρα απόκτησης. Το όριο αυτό, είπε ο υπουργός, ενδέχεται να ανεβαίνει λίγο σε περιπτώσεις δανειοληπτών με μικρή περιουσία και οικογενειακό εισόδημα έως 35.000 ευρώ. «Νομίζω πως θα πετύχουμε αυτό τον στόχο», δήλωσε ο κ. Φλαμπουράρης, αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση με την Κομισιόν.

Με βάση αυτές τις αναφορές, συνάγεται το συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση επιδιώκει μια μικρή μείωση, κατά 30.000 ευρώ, στο όριο αντικειμενικής αξίας των 180.000 ευρώ (για τον άγαμο), το οποίο ισχύει σήμερα με το νόμο Κατσέλη. Ο νόμος ορίζει ότι η αξία αυτή προσαυξάνεται κατά 40.000 ευρώ για τον έγγαμο και κατά 20.000 για κάθε τέκνο, με μέγιστο όριο τα τρία τέκνα. Δηλαδή, το μέγιστο όριο αξίας μπορεί να φθάσει ως τα 280.000 ευρώ και η κυβέρνηση εμφανίζεται να αποδέχεται μια περικοπή σε 250.000 ευρώ.

Το ερώτημα είναι αν μπορεί αυτό να γίνει δεκτό από την Κομισιόν, που μόλις πρόσφατα τόνισε, στην τελευταία έκθεσή της για την Ελλάδα ότι θα πρέπει να καθιερωθούν πολύ χαμηλά όρια αξίας των πρώτων κατοικιών, ώστε να προστατευθούν μόνο όσοι έχουν πραγματική οικονομική αδυναμία.

Η Κομισιόν είχε αποφύγει να αναφέρει ποσά που θα θεωρούσε εύλογα, αλλά πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει κάνουν λόγο για ελάχιστο όριο προστασίας χαμηλότερο και από τα 100.000 ευρώ. Εξάλλου, τραπεζικές πηγές έχουν επιβεβαιώσει ότι οι ελληνικές τράπεζες, όπως και ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της ΕΚΤ θεωρούν επιβεβλημένη μια μείωση του ορίου κάτω από τα 100.000 ευρώ.

Όπως ανέφερε η Επιτροπή στην έκθεσή της, από το 2015 έχει συμφωνηθεί ότι η ισχύς του νόμου θα λήξει στο τέλος του 2018 και οι ελληνικές αρχές θέλουν να τον διατηρήσουν σε ισχύ, με κάποιες αλλαγές, κάτι που αποτελεί σημαντική αλλαγή των συμφωνηθέντων με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Για να γίνει αυτή η αλλαγή, ο χρόνος είναι πολύ περιορισμένος, είχε προειδοποιήσει η Κομισιόν, και χρειάζεται να στείλει η κυβέρνηση λεπτομερείς προτάσεις, προκειμένου να αξιολογηθούν, ενώ μια νομοθετική ρύθμιση θα πρέπει να συζητηθεί και σε διάλογο με όλους τους ενδιαφερόμενους, πριν εγκριθεί από τη Βουλή.

Σε κάθε περίπτωση, η Κομισιόν έθεσε το πλαίσιο εντός του οποίου μπορεί να γίνει μια αλλαγή με την έγκρισή της, υπογραμμίζοντας ότι όποια τροποποίηση γίνει δεν θα πρέπει να επιβραδύνει τη διαδικασία μείωσης των προβληματικών ανοιγμάτων των τραπεζών.

Επίσης, θα πρέπει να έχει πιο στενό εύρος η παροχή προστασίας και να ισχύουν αυστηροί περιορισμοί για την ένταξη, περιλαμβανομένων κριτηρίων για την αξία των κατοικιών, που θα είναι τέτοια, ώστε η προστασία να επικεντρώνεται στους οικονομικά ασθενέστερους.

Με αυτά τα δεδομένα, γεννά πολλά ερωτήματα η αισιοδοξία που μεταδίδει η κυβέρνηση για έγκριση από την Κομισιόν μιας τροποποιημένης ρύθμισης με μικρή περικοπή της αξίας των κατοικιών που θα προστατεύονται και μένει να φανεί αν μπορεί να υπάρξει μια πολιτική διευθέτηση του θέματος, με την Επιτροπή να υποχωρεί, ώστε να αποφευχθεί μια σύγκρουση με την Αθήνα για ένα θέμα υψηλής πολιτικής ευαισθησίας...

ΣΧΕΤΙΚΑ