«Πράσινο» φως από τις Βρυξέλλες για την ενεργειακή επιδότηση επιχειρήσεων

Φωτογραφία: Shutterstock

Πέρσι, τέτοιες ημέρες, η τιμή του φυσικού αερίου βρισκόταν στα 20 ευρώ/MWh. Φέτος «παίζει» γύρω στα 100 ευρώ, τα οποία μάλιστα θεωρούνται… χαμηλή τιμή σε σχέση με τα 180 ευρώ, που «πέταξε» το φυσικό αέριο λίγο πριν από τα Χριστούγεννα.

Με την τιμή του άλλοτε φτηνού αερίου να έχει πενταπλασιαστεί σε ένα 12μηνο και την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος να ακολουθεί καταπόδας, όντας αυξημένη κατά περίπου 300%, είναι προφανές ότι η «ομπρέλα» των μέτρων στήριξης δεν θα μπορούσε να μην παραμείνει ανοικτή. Μάλιστα, κατόπιν συνεννόησης και συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν, οι παρεμβάσεις θα καλύψουν και τις επιχειρήσεις, οι οποίες από το περασμένο καλοκαίρι βρίσκονται αντιμέτωπες με μια εκρηκτική αύξηση του ενεργειακού κόστους.

Το μοντέλο που θα εφαρμοστεί και τον Ιανουάριο είναι αυτό της επιδότησης, με στόχο να καλυφθεί το 80- 85% των αυξήσεων στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά και αυτό που μένει να διευκρινιστεί σήμερα είναι αν αυτή η επιδότηση θα παραμείνει οριζόντια ή αν θα ενεργοποιηθούν κριτήρια εισοδήματος, περιουσίας και κατανάλωσης, έτσι ώστε η «ομπρέλα» να καλύψει τους πιο ευάλωτους.

Σε κάθε περίπτωση, όπως ανέφερε στο economistas αρμόδια πηγή, το μοντέλο που θα εφαρμοστεί και τους επόμενους μήνες, δηλαδή για όσο χρειαστεί η απορρόφηση των κραδασμών, θα είναι αυτό των επιδοτήσεων, με εξειδίκευση ανά μήνα, αναλόγως των εξελίξεων στις διεθνείς αγορές. Αντιθέτως, ο Μόνιμος Μηχανισμός, που θα λειτουργούσε αυτοματοποιημένα, με ειδικό αλγόριθμο και θα υπολόγιζε το ύψος της επιδότησης κατά περίπτωση, φαίνεται πως μένει οριστικά στο συρτάρι λόγω τεχνικών δυσκολιών.

«Υπάρχουν δύο παράμετροι που καθορίζουν την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος κι ως εκ τούτου η δημιουργία ενός αλγόριθμου για έναν τέτοιο Μηχανισμό, δεν είναι εφικτή» διευκρινίζει η ίδια πηγή, επισημαίνοντας ότι πέρα από την τιμή του φυσικού αερίου που ανεβοκατεβαίνει σαν ασανσέρ κι επηρεάζει τη χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, στην εξίσωση μπαίνει και η παράμετρος της τιμής δικαιωμάτων ρύπων, που «παίζει» λίγο πιο κάτω από τα 90 ευρώ.

Η ίδια πηγή σημειώνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται πιο μπροστά από τις υπόλοιπες χώρες, ειδικά του Ευρωπαϊκού Νότου, όσον αφορά στα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών, σημειώνοντας, όμως, ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη η πρακτική των σταθερών τιμολογίων ήταν πιο διαδεδομένη, με αποτέλεσμα οι κραδασμοί σε αυτήν τη φάση να είναι πιο διαχειρίσιμοι. «Τώρα, όμως, που λήγουν τα 12μηνα συμβόλαια, τα πράγματα θα ζορίσουν», συμπληρώνει η ίδια πηγή, χωρίς να κρύψει την απογοήτευση της για την ατολμία και την απροθυμία των Ευρωπαίων τεχνοκρατών να αναθεωρήσουν, έστω προσωρινά, το πλαίσιο της κοινής ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος…

ΣΧΕΤΙΚΑ