Πτώση 4 θέσεων στην ανταγωνιστικότητα
Τέσσερις ακόμη θέσεις έχασε η Ελλάδα στον πίνακα ανταγωνιστικότητας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για το 2018, σύμφωνα με τη νέα έκθεση για την Παγκόσμια Ανταγωνιστικότητα του Φόρουμ, σημειώνοντας ωστόσο οριακή άνοδο κατά 0,3 μονάδες στον δείκτη οικονομικής ανταγωνιστικότητας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση, ενώ όσον αφορά το σύνολο της ευρωπαϊκής ηπείρου, υπερέχει μόνο των Τουρκίας (61η), Μαυροβουνίου (71η), Αλβανίας (76η), ΠΓΔΜ (84η) και Βοσνίας-Ερζεγοβίνη (91η).
Εξάλλου, η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών που θεωρούνται λιγότερο προετοιμασμένες για το μέλλον μαζί με τις κυβερνήσεις της Βραζιλίας και της Βενεζουέλας. Όσον αφορά το γενικότερο περιβάλλον, η χώρα μας κατατάσσεται 87η στους θεσμούς, 38η στις υποδομές, 57η στην υιοθέτηση των ΤΠΕ και 83η στη μακροοικονομική σταθερότητα. Αναφορικά με το ανθρώπινο κεφάλαιο κατατάσσεται 21η στην υγεία και 39η στις ικανότητες, ενώ κατατάσσεται 63η στην αγορά προϊόντων, 107η στην αγορά εργασίας, 114η στο χρηματοοικονομικό σύστημα και 58η όσον αφορά το μέγεθος της αγοράς.
Όσον αφορά στο οικοσύστημα της καινοτομίας η Ελλάδα καταλαμβάνει την 72η θέση στο δυναμισμό των επιχειρήσεων και 44η στην ικανότητα καινοτομίας.
Υπογραμμίζεται δε ότι χώρες όπως το Μεξικό, η Ουγγαρία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και οι Φιλιππίνες βρίσκονται σε υψηλότερη θέση από την Ελλάδα. Οι 10 πιο ανταγωνιστικές οικονομίες του πλανήτη είναι οι ΗΠΑ, Σιγκαπούρη, Γερμανία, Ελβετία, Ιαπωνία, Ολλανδία, Χονγκ Κονγκ, Ηνωμένο Βασίλειο, Σουηδία και Δανία.
Ν.Δ.: Η κυβέρνηση καθηλώνει την οικονομία
“Αυτά είναι τα αποτελέσματα της αδιέξοδης πολιτικής των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που έχει καθηλώσει την ελληνική οικονομία" αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους η Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Αθηνών, κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και ο Τομεάρχης Οικονομικών, βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας σχολιάζοντας την πτώση της ανταγωνιστικότητας σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.
“Χωρίς ολοκληρωμένη εθνική αναπτυξιακή στρατηγική και ελλείψει οποιασδήποτε μεταρρυθμιστικής τόλμης, η κυβέρνηση αδυνατεί να δημιουργήσει τις αναγκαίες θεσμικές και οικονομικές προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν τη χώρα στον δρόμο της δυναμικής ανάπτυξης που σήμερα έχει περισσότερη ανάγκη παρά ποτέ. Για να συμβεί αυτό, χρειάζεται άμεσα πολιτική αλλαγή”, καταλήγουν.