Συνεχίζεται το ράλι στις πρώτες ύλες

Μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας να πέφτουν στις «εκρηκτικές» αυξήσεις στην Ενέργεια, ωστόσο τα νοικοκυριά, αλλά και οι επιχειρήσεις, συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τις ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες- μεταξύ των οποίων τα αγροτικά προϊόντα- είτε λόγω προβλημάτων στην παραγωγή τους είτε λόγω των στρεβλώσεων που προκάλεσε η πανδημία στις μεταφορές.

Οι αυξανόμενες τιμές των τροφίμων θα συνεχίσουν να αντικατοπτρίζουν τις επιπτώσεις της πανδημίας, με ηπιότερο, όμως, ρυθμό το 2022 και να επιδεινώνονται από τις στενές παγκόσμιες προμήθειες και τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας, με την άνοδο του δολαρίου να λειτουργεί επιπλέον επιβαρυντικά των τιμών τους. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι τα κόστη για τη βιομηχανία τροφίμων θα παραμείνουν υψηλά και ο συνδυασμός με την ακριβή ενέργεια, θα είναι «εκρηκτικός».

Σύμφωνα με το δείκτη αγροτικών προϊόντων του Bloomberg, όπως τον επεξεργάστηκε το Τμήμα Οικονομικής Ανάλυσης της Τράπεζας Πειραιώς, επί της ουσίας αγγίζουμε τα υψηλά της τελευταίας δεκαετίας, χωρίς να διαφαίνεται τάση σημαντικής αποκλιμάκωσης, παρά την υποχώρηση κατά 2,15% σε μηνιαίο επίπεδο. Ως πιθανές αιτίες αυτές της υποχώρησης φαίνεται να αποτελούν το ζήτημα της πανδημίας και η ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον, καθώς και τα μακρο-στοιχεία της Κίνας, τα οποία δείχνουν να υπολείπονται των προσδοκιών της αγοράς. Παράλληλα, η τεχνική εικόνα του δείκτη έχει αντιστραφεί σε ουδέτερη βραχυπρόθεσμη, από σχετικά θετική σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Με φόντο την αύξηση της τιμής του σιταριού κατά περίπου 30% από την αρχή της χρονιάς και των πρώτων ανατιμήσεων που έχει περάσει (και) στην ελληνική αγορά σε είδη αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, οι παγκόσμιες προοπτικές για την αγορά σιταριού το 2021/22, σύμφωνα με έκθεση του USDA, αφορούν υψηλότερες προμήθειες, μεγαλύτερη κατανάλωση, αυξημένο εμπόριο και υψηλά αποθέματα, αυξημένα κατά 2,4 εκατ. τόνους σε σχέση με την πρόβλεψη Νοεμβρίου. Παρά ταύτα, αν και η μεγαλύτερη προοπτική προσφοράς πίεσε τις τιμές του σιταριού στη διάρκεια του μήνα, η αγορά εκτιμά ότι οι τιμές του σιταριού πιθανά να υποστούν πίεση, καθώς εξακολουθούν να παραμένουν υψηλότερες από ότι υποδηλώνει η σχέση μεταξύ τιμής-αποθεμάτων. Επιπλέον, οι προκλήσεις στην παραγωγή (αυξημένο κόστος λιπασμάτων, υψηλές τιμές ενέργειας) και η υιοθέτηση πιθανών δασμών από τη Ρωσία αποτελούν κινδύνους, για τις καλλιέργειες, τo 2022.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του USDA, οι παγκόσμιες προοπτικές στην αγορά ρυζιού για το 2021/22 αφορούν χαμηλότερη παραγωγή, αυξημένη κατανάλωση, σχετικά μεγαλύτερο εμπόριο και ελαφρώς μειωμένα τελικά αποθέματα σε σχέση με τις προβλέψεις Νοεμβρίου. Με βάση τα παραπάνω, καθώς και τις καιρικές συνθήκες (συνέχιση των έντονων βροχοπτώσεων), η αγορά εκτιμά ότι πιθανές ανοδικές πιέσεις δύναται να εμφανιστούν στην τιμή του ρυζιού μεσοπρόθεσμα.

Όσον αφορά στο καλαμπόκι, οι τιμές του διατήρησαν τις θετικές αποδόσεις, βοηθούμενες από τα στοιχεία που έδειξαν ισχυρότερη ζήτηση για τις αμερικανικές εξαγωγές και από τις ανησυχίες για τις ξηρές καιρικές συνθήκες σε Αργεντινή και Νότια Βραζιλία. Παράλληλα, ο μετριασμός των ανησυχιών για τη μετάλλαξη Όμικρον πιθανά να μην εκτροχιάσει τη ζήτηση, ευνοώντας περαιτέρω θετικά στην τιμή του.

Όπως σημειώνει η Τράπεζα της Ελλάδας, μια πιο έντονη και μεγαλύτερης διάρκειας άνοδος των τιμών της ενέργειας και των λοιπών πρώτων υλών ενδέχεται να διατηρήσει υψηλά τον πληθωρισμό για παρατεταμένο χρονικό διάστημα και να αποσταθεροποιήσει τις προσδοκίες γι’ αυτόν, προκαλώντας ταχύτερη αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής- δηλαδή άρση των έκτακτων μέτρων και αύξηση επιτοκίων- ενισχύοντας έτσι τον κίνδυνο διαταραχών στις χρηματοπιστωτικές αγορές και αναστροφής της ανοδικής πορείας των οικονομιών.

ΣΧΕΤΙΚΑ