Ενεργειακή κρίση εν μέσω ενεργειακής μετάβασης: η ΔΕΠΑ Εμπορίας «βάζει πλάτη» στην εθνική προσπάθεια
Η ενεργειακή κρίση έχει θέσει σε συναγερμό κυβερνήσεις και Ευρωπαϊκή Ένωση φέρνοντας τον ενεργειακό κλάδο στο επίκεντρο της επικαιρότητας. Η εξίσωση που πρέπει να λυθεί είναι σύνθετη, προκειμένου να ανακοπούν οι σοβαρές κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις που έρχονται να προστεθούν σε αυτές που δημιούργησε η πανδημία.
Παρόλο που επετεύχθη προσφάτως μια μερική αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου, οι τιμές εξακολουθούν να κινούνται σε ιδιαιτέρως υψηλά επίπεδα με τις προβλέψεις να αναμένουν εξομάλυνση την άνοιξη του 2022. Αυτό συνεπάγεται άμεση ανάγκη για εξεύρεση αποτελεσματικών λύσεων προκειμένου αφενός να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια και αφετέρου να προστατευθούν οι καταναλωτές. Σε αυτή την προσπάθεια καταλυτικός είναι ο ρόλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, η οποία ανανεώνει εγκαίρως τις συμφωνίες της με μεγάλους προμηθευτές και έχει ήδη εξασφαλίσει συμβόλαια προμήθειας από τη Gazprom μέχρι το 2026, με τις εισαγωγές να είναι αυτή τη στιγμή αυξημένες κατά 13,7% σε σχέση με πέρυσι. Αυτή ακριβώς η διαχείριση το 2020 απέδωσε σημαντικούς καρπούς τόσο για την εταιρεία όσο και τους καταναλωτές. Σημαντικό ορόσημο της περασμένης χρονιάς ήταν και η δικαστική νίκη επί της τουρκικής BOTAS, που με την καταβολή των αναδρομικών χρεώσεων τον Μάιο, που είχε ως αποτέλεσμα την επιστροφή περισσότερων από 120 εκ. ευρώ στους πελάτες της ΔΕΠΑ Εμπορίας.
Κεντρική θέση στη στρατηγική της ΔΕΠΑ Εμπορίας ενέχει η διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων ενέργειας. Σε αυτό το πλαίσιο, και αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που ανοίγονται με την υπογραφή MoU μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για το φυσικό αέριο και την εισαγωγή φορτίων LNG, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Κ. Ξιφαράς είχε εποικοδομητικές επαφές με της αιγυπτιακή κρατική εταιρεία φυσικού αερίου, με στόχο οι δύο πλευρές να προχωρήσουν σε εξειδικευμένες συμφωνίες.
Πέραν όλων αυτών, η ΔΕΠΑ Εμπορίας παρεμβαίνει «πυροσβεστικά» στην αγορά απορροφώντας το 15% των ανατιμήσεων ώστε να επιτευχθεί συγκράτηση τιμών, καθώς αποτελεί τον βασικό προμηθευτή των υπόλοιπων παρόχων. Όλα τα παραπάνω μπορεί να θεωρούνται «αυτονόητα» όμως προ λίγων μόνο ετών θα ήταν ανέφικτα. Για να αποκτήσει η ΔΕΠΑ Εμπορίας ισχυρή παρουσία στη διεθνή ενεργειακή αγορά και την οικονομική στιβαρότητα που καθιστά εφικτές τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, η διοίκηση υπό τους Κ. Ξιφαρά και Ι. Παπαδόπουλο, αφιέρωσε μία διετία στον λεπτομερή σχεδιασμό και την κατάρτιση ενός νέου business plan, ενώ ολοκλήρωσε τον εταιρικό μετασχηματισμό σε τρεις διακριτές εταιρείες- ΔΕΠΑ Εμπορίας, ΔΕΠΑ Υποδομών & ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων. Ήδη έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών, με υψηλό τίμημα και επενδυτή μεγάλου ειδικού βάρους και τεχνογνωσία στη διαχείριση δικτύων φυσικού αερίου, γεγονός που αποτελεί εχέγγυο για την περεταίρω ανάπτυξη της εταιρείας. Την ίδια στιγμή, η ΔΕΠΑ Εμπορίας μετασχηματίστηκε σε μια ολοκληρωμένη ενεργειακή επιχείρηση με υψηλή καθετοποίηση, ικανή να εξυπηρετήσει το σύνολο των ενεργειακών αναγκών των πελατών της, αλλά και να συμβάλλει στη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας.
Σημαντική προσπάθεια γίνεται παράλληλα για να υπηρετηθούν και οι στόχοι του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα καθώς και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Όπως κατέστη προφανές κατά την πρόσφατη σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP26) που πραγματοποιήθηκε στη Γλασκώβη, η Ενεργειακή Μετάβαση αποτελεί την αιχμή του δόρατος των πρωτοβουλιών και δράσεων για την αναστροφή της κλιματικής αλλαγής και ενέχει πολλαπλές και, κυρίως, πιεστικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν τόσο σε επίπεδο κυβερνητικό όσο και σε επίπεδο ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
Από την πλευρά της η ΔΕΠΑ Εμπορίας, υλοποιεί πρωτοβουλίες και έργα για την ενίσχυση των δραστηριοτήτων του φυσικού αερίου που αποτελεί το καύσιμο-γέφυρα στον δρόμο για την απολιγνιτοποίηση, καθώς και για την ανάπτυξη του «πράσινου» χαρτοφυλακίου της με επενδύσεις στις ΑΠΕ και τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας όπως το υδρογόνο και το βιομεθάνιο.
Στον τομέα του φυσικού αερίου, στο επίκεντρο βρίσκονται οι τεχνολογίες αιχμής, όπως το small scale LNG και το CNG (Πεπιεσμένο Φυσικό Αέριο) για την επέκταση της χρήσης του και την προώθησης της αεριοκίνησης αλλά και για την ανάπτυξη μιας βιώσιμης και αποδοτικής αλυσίδας ανεφοδιασμού LNG για τις θαλάσσιες μεταφορές.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται και στην ανάπτυξη υποδομών στρατηγικής σημασίας, όπως ο πλωτός τερματικός Σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη στον οποίο η ΔΕΠΑ Εμπορίας συμμετέχει με 20%, και αποτελούν απαραίτητη συνθήκη για τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού της χώρας την προάσπιση της ενεργειακής της ασφάλειας. Παράλληλα, οι υποδομές δημιουργούνται πληρώντας όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για μελλοντική αξιοποίηση τους και για νέες μορφές ενέργειας, όπως το υδρογόνο και το βιομεθάνιο.
Με το πολυεπίπεδο αυτό πλάνο ανάπτυξης της ΔΕΠΑ Εμπορίας τίθενται οι βάσεις για ένα βιώσιμο ενεργειακό μέλλον για τη χώρα εκπληρώνοντας τον ρόλο της ως περιφερειακός ενεργειακός κόμβος και αποκτώντας αναβαθμισμένο γεωπολιτικό ρόλο.